Kurti se hvali: Moja vlada ne može da se poredi sa prethodnim vladama

Izvor: RTK (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kurti se hvali: Moja vlada ne može da se poredi sa prethodnim vladama

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da se njegova vlada ne može uporediti sa prethodnim vladama.

Na sednici Skupštine, na kojoj se raspravlja o njegovih prvih 100 dana u izvršnoj vlasti, Kurti je rekao da njegova trka nije sa prošlošću, već sa budućnošću. Prema njegovim rečima, ovih 100 dana su prekretnica u razvoju.

Šef vlade je pred poslanicima predstavio i dostignuća, koja su, kako je rekao, ostvarena u ovim mesecima vlade.

„Naša vlada se ne upoređuje sa prethodnim vladama, naša trka ne ističe prošlost, već budućnost. Ovo su dani okretanja ka razvoju“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, pod njegovom vladom došlo je do pozitivnih promena u pogledu ekonomskog razvoja, dok su iznete neke od brojki za „ekonomski preporod“.

„Ove pozitivne promene rezultat su mnogih faktora, ali nema sumnje da su povećanje poverenja u institucije i rad vlade, optimizam i nada građana u novu vladu glavni faktori. Proces i rezultat izbora u februaru ove godine pozitivni su efekti na ekonomiju. Budžet je omogućio osmišljavanje novog paketa koji omogućava ekonomski preporod zemlje i stvorio je osnovu za održivu ekonomiju u narednim godinama. Za ekonomski rast koji povećava blagostanje građana, kroz paket za oživljavanje zemlje biće obezbeđeno 420 miliona evra podrške. Paket porudžbina predviđa doprinos privredi u iznosu od 1,1 milijarde evra“, rekao je on.

Osim toga, šef vlade je rekao da su u prvih 100 dana otkazali štetne ugovore, tendere i memorandume o saradnji u vrednosti od 100 miliona evra.

„Bićemo beskompromisni i nećemo stati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala … 100 dana smo otkazivali štetne ugovore, tendere i memorandume o saradnji u vrednosti od 100 miliona evra. Počeli smo sa čišćenjem spiskova penzijskih šema kako bismo sprečili zloupotrebe“, dodao je on.

Kurti: Pandemiju kao osnovno obećanje stavljamo pod potpunu kontrolu

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Aljbin Kurti izbrojao je desetine postignuća vlade koju vodi na sednici koju je opozicija sazvala prvih 100 dana pre nove vlade.

Kurti je rekao da je glavna obaveza pandemija i da je to, prema njegovim rečima, stavljeno pod potpunu kontrolu.

Takođe je govorio o dostignućima u ekonomiji i drugim oblastima.

„Naša vlada koja je nastala kao rezultat plebiscitarnih izbora 14. februara, u prva 3 meseca je donela 144 odluke, usvojila nacrte zakona i dokumenata, sprovodeći naše obaveze prema građanima za pravednu državu u razvoju. Reformama u pravosuđu, javnim finansijama i ekonomiji, povećali smo efikasnost javnih institucija. Na dan naše inauguracije kao vlada, obećali smo da će nam pandemija biti prioritet da zaustavimo rastući trend infekcija i smrti i da obezbedimo vakcinu protiv kovida 19 što je pre moguće. Prvog dana imali smo 781 slučaj infekcije i 17 smrtnih slučajeva, tako da je ovo kontekst, takva je situacija. Verujem da bi bilo kakvo merenje naše vlade trebalo izvršiti u odnosu na dan kada smo preuzeli dužnost; 100 dana kasnije, bilo je 9 novih slučajeva bez smrtnih slučajeva. U ovih 100 dana dogodilo se nešto tako da se ne dogodi toliko infekcija“, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, situacija je pod kontrolom i međunarodni izveštaji govore sami za sebe, rekao je on.

„Situacija se poboljšala, imamo smanjenje od 99 odsto novih slučajeva. Imamo smanjenje od 97 posto aktivnih slučajeva i 98 posto za hospitalizaciju. Kosovo se u prošlosti pominjalo na dnu liste kao dobro, a na vrhu kao loše. Suprotno je sada sa dobrim upravljanjem pandemijom. Pandemija je kontrolisana, vakcine su obezbeđene i mi smo ispunili osnovno obećanje. Kosovo je jedina zemlja koja koristi licencirane vakcine, Fajzer i AstraZeneca. Pandemija je stavljena pod kontrolu i ekonomija se skoro potpuno otvorila.“

Kurti je takođe govorio o merama koje je Vlada preduzela da pomogne onima pogođenim pandemijom ili čak onima koji su se borili protiv nje.

„Odluku o ublažavanju mera pratili smo paketom u iznosu od 20 miliona evra, za one koji su na prvoj liniji fronta“, rekao je on.

Govorio je i o ekonomiji i prema njegovim rečima, svaku analizu treba uraditi sa istim periodom prošle godine.

„U odnosu na isti period prošle godine, izvoz je povećan za 66 odsto, ekonomska aktivnost za 15 odsto, prihodi budžeta za 30 odsto. Carina je u prvih pet meseci prijavila prihode preko 500 miliona, po prvi put PAK je prijavio preko 60 miliona više nego u istom periodu prošle godine. Doneli smo Nacrt budžeta, prema kojem je predviđen privredni rast od 7,9 odsto u odnosu na 5,2 koliko je predviđeno početkom godine. U budžet će biti dodato 155 miliona više nego što se očekivalo, očekivalo se da će ovaj nivo biti dostignut 2023. godine“, rekao je Kurti.

Premijer je u odgovoru Abeljardu Tahiriju rekao da je često primao pritužbe na govore sa istorijskim i dugoročnim premisama i da su se, kada je držao upravljački, administrativni i javni politički govor, žalili da ne govori tu sjajnu političku viziju koju ste čuli mnogo puta.

„Ja im čas kažem onu rečenicu sa dugoročnom političkom vizijom, čas ovu drugu, ne obavezno obe. Što se tiče druge žalbe, zašto nismo realizovali za ovih 100 dana onoliko koliko je trebalo u našim obećanjima za četiri godine“, rekao je Kurti

Rekao je da imaju 28 odsto više prihoda za Carinu, jer prema njegovim rečima, ljudi mnogo troše kada veruju institucijama.

KoSSev: U Prištini je danas održan prvi dan sednice kosovske skupštine o prvih 100 dana vlade Aljbina Kurtija. Očekivano, opozicija kritikuje vladu, sa naglaskom da ne postoje rezultati ove vlade, već štetni efekti i da Kurti nije ispunio predizborna obećanja. Samoopredeljenje i GUXO, brane vladu. Šta se događalo čitajte u ranijim tekstovima. Sednica se nastavlja sutra u 10.

„100 dana Kurtijeve vlade“ u skupštini, opozicija kritikuje

Poslanica PDK tvrdi da joj je pretio suprug kosovske predsednice Vjose Osmani

Nije uspeo izbor tri člana „Nezavisne komisije za medije“, na udaru kritika zbog netransaprentnosti

Vitija: Čim pre uništićemo 1000 PCR testova iz Srbije

Kurti: Uspostavićemo reciprocitet, ne želimo da to propadne; Kusari-Ljilja: Otvoreni Balkan papirna kula koju će srušiti srpski hegemonistički duhPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.