Kurti: Uspostavićemo reciprocitet, ne želimo da to propadne; Kusari-Ljilja: Otvoreni Balkan papirna kula koju će srušiti srpski hegemonistički duh

Kosovska vlada „još uvek nije odustala od uspostavljanja reciprociteta sa Srbijom“ kazao je Aljbin Kurti na sednici kosovskog parlamenta povodom 100 dana vlade koja je u toku sa podnevnom pauzom. Sa ovim pitanjem postupaju pažljivo, kaže kosovski premijer, jer prema njegovim rečima, ne žele da to propadne.

„Što se tiče reciprociteta, od 2011. godine usvojili smo punu rezoluciju o političkom, ekonomskom, trgovinskom reciprocitetu sa Srbijom. Ovaj princip sam izneo na sastancima koje sam imao u Briselu. Besnik Bisljimi je detaljno pripremio dokument, 11 povreda koje Srbija čini protiv Kosova u našem zajedničkom izveštaju i to smo pokazali međunarodnim faktorima i dajemo vremena da se to primeni sa reciprocitetom. U prvih 100 dana imali smo novog direktora carine i moramo biti maksimalno spremni da više nemamo neuspeha. Ako ne uspemo u potpunosti da primenimo reciprocitet, onda taj koncept umire. Zainteresovani smo za njegovu potpunu i pravilnu primenu. Uzajamnost nije osveta, to je zdrav princip između dve država koje će biti jednake. Nije reciprocitet da se dodaju prepreka, već za njihovo uklanjanje. Želimo da to učinimo tako da se to više ne poništava. Zadnji put kada smo to radili, sve je išlo dobro, a onda kada je uklonjeno, postalo nam je još gore. Učinićemo to kada se brzo pripremimo“, rekao je Kurti, javila je agencija KosovaPress.

Kurti je odgovorio na pitanje poslanika LDK – kada će uvesti meru reciprociteta Srbiji, podsetivši ga na njegovo predizborno obećanje da je uvođenje reciprociteta Srbiji „pitanje dana“.

Na sednici se govorilo, odnosno kritikovala inicijativa Otvorenog Balkana. Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari-Ljilja (Lila), kazala je da Otvoreni Balkan za cilj ima stvaranje superiornosti Srbije, što je, kako je rekla, Srbija uvek zloupotrebljavala i zlostavljala druge.

Kusari-Ljilja je na današnjoj sednici Skupštine Kosova rekla da je poređenje minišengena sa Evropskom unijom netačno i obmanjujuće.

„Za sve one koji danas pokušavaju da opravdaju ideju u čijem je središtu Srbija, koja svojim građanima uskraćuje samo zato što su Albanci – pravo da žive u toj zemlji, istoj Srbiji koja stalno krši i ometa subjektivitet Kosova na međunarodnom planu, i ista Srbija koja kupuje oružje i bespilotne letelice od Rusije, negira genocid u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, za koju se odmah i čudno poveruje da neguje ideju otvorenog Balkana, zajedničku ideju“, kazala je Kusari-Ljilja.

U dužem obraćanju na temu Otvorenog Balkana, koju i dalje u Prištini nazivaju mini-šengen, ova poslanica kaže da je „papirna kula koju će srušiti prvi srpski hegemonistički duh“, rekla je ona.

Sa druge strane, govorila je i o velikom uspehu kosovskih džudistkinja u Tokiju, objasnivši to da su u nedostatku uslova, sportski timovi razvili i ostvarili velike pobede, ali i dalje u svetlu kritika na račun Srbije.

„Srbija je pokazala svoje pravo lice čak i kada je prestala sa emitovanjem borbe Nore Đakovice na državnoj televiziji Srbije, uz obrazloženje da nemaju dovoljno ljudi za izveštavanje o događajima u Tokiju. Ista ona Srbija čiji je premijer prepakovao ideju minišengena sa novim imenom Otvoreni Balkan, ideji kojoj se Kosovo oštro protivilo, ali koju je bivši premijer Kosova uzeo kao zalog prošle godine, ali je sada odbacilo“, kaže Kusari-Ljilja.

Naglasila je da je „jako dobro što ne padamo u zamku onih koji misle da prepakivanje ideje bivše Jugoslavije donosi nešto vrlo pozitivno za Albance i Kosovo“.

Hiljadu testova za utvrđivanje inficiranja koronavirusom koje je Srbija donirala Kosovu u aprilu prošle godine, biće uskoro uništeno, saopštio je takođe danas kosovski ministar zdravlja Arben Vitija (Vitia), odgovarajući na pitanje poslanika PDK-a Bekima Hadžiua (Haxhiu) o tome šta se dogodilo sa 1000 testova koji su bili donacija Srbije iz aprila prošle godine.

Opširnije o tome šta je kazao Vitija u posebnoj vesti.

Na dnevnom redu današnje sednice je i razmatranje nacrta odluke kosovske vlade za osnivanje institucije Kosovske opere kao javne ustanove.

Zatim, poslanike danas očekuje i izbor predsedavajućeg i dva člana Odbora Regulatorne kancelarije za energiju kao i izbor tri člana Nezavisne komisije za medije.

Pročitajte još:

Kurti se hvali: Moja vlada ne može da se poredi sa prethodnim vladama

„100 dana Kurtijeve vlade“ u skupštini, opozicija kritikuje

Poslanica PDK tvrdi da joj je pretio suprug kosovske predsednice Vjose Osmani

Nije uspeo izbor tri člana „Nezavisne komisije za medije“, na udaru kritika zbog netransaprentnosti

Vitija: Čim pre uništićemo 1000 PCR testova iz Srbije

Kurti: Uspostavićemo reciprocitet, ne želimo da to propadne; Kusari-Ljilja: Otvoreni Balkan papirna kula koju će srušiti srpski hegemonistički duhPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.