Nije uspeo izbor tri člana „Nezavisne komisije za medije“, na udaru kritika zbog netransaprentnosti

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Poslanici vladajućih stranaka, koji su bili prisutni u sali, većina njih, uništili su glasački listić, učinivši ga nevažećim pri glasanju za izbor tri člana Odbora NKM.

Od 63 poslanika koji su glasali, 56 listića su bili nevažeći.

Na osnovu ovoga, nijedan od šest kandidata nije dobio dovoljno glasova i konkurs se mora ponoviti.

Podsećamo, bilo je reakcija civilnog društva na ovaj proces, jer su kazali da nisu bili pozvani da prate proces i optužili su Komisiju da čuva strogo poverljivo kandidate.

KoSSev: Kandidati su bili: Hisni (Hysni) Mustafa, Ljuljeta Aljiu-Krasnići (Luleta Aliu Krasniqi), Arber Jašari (Jashari), Vljora Beriša (Vlora Berisha), i Ftaih Baša (Fatih Basha) i Maja Staletović.

Skupština Kosova takođe nije imala kvorum za glasanje o predlogu za uspostavljanje institucije Kosovske opere.

Iako je u sali glasalo 63 poslanika, poslanici Srpske liste nisu učestvovali.

Nakon toga, Skupština je otišla na pauzu do 15:30, gde se očekuje da se ovaj nacrt odluke ponovo stavi na glasanje, a zatim da nastavi raspravu o stotom danu Vlade, na poziv Parlamentarne stranke PDK Grupa.

„Tajni“ intervju kandidata za članove Nezavisne komisije za medije

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog i objavljen je 17. jula )

Ad-hok komisija za izbor članova Nezavisne komisije za medije je bez prisustva medija i civilnog društva intervjuisala kandidate za članove ove Komisije. Vladajuće stranke kažu da nije bilo zahteva za nadzor, dok opozicija navodi da je vlada zatražila da ne poziva medije i nevladine organizacije. Civilno društvo zahteva transparentnost u celom procesu.

Bez prisustva medija i civilnog društva, ad-hok komisija je pre nekoliko dana intervjuisala potencijalne kandidate za članove Nezavisne komisije za medije. Mediji o tome nisu izveštavali, kao ni civilno društvo, što je izazvalo reakcije potonjeg.

Fljutura Kusari (Flutura), advokat za medije, rekla je da nije bilo najava po ovom pitanju.

„Skupština Kosova je u strogo poverljivom procesu intervjuisala kandidate za Nezavisnu komisiju za medije. „Mediji nisu obavešteni, informacije nisu objavljene na veb stranici Skupštine Kosova i nije jasno šta je nagnalo Pokret Samoopredeljenje da organizuje intervju za javne pozicije u ovom obliku“, rekla je Kusari.

Ona je pozvala na veću transparentnost kako se proces ne bi ponovio.

„Svako ko postane član NKM kroz ovu proceduru neće biti legitiman i nadam se da će poslanici Skupštine Kosova razmisliti i ponoviti intervjue ili će raspisati konkurs od početka. Naprotiv, normalno ćemo imati pravo da mislimo da je došlo do nedostatka transparentnosti u ovom procesu jer su vladajuće stranke, sa posebnim naglaskom, na Pokret Samoopredeljenje imale interes da potisnu bilo kog kandidata koji mu se sviđa“, dodala je ona.

U međuvremenu, odsustvo civilnog društva i medija kao one koji nadgledaju intervju opravdao je predsednik ad-hok komisije, Valjon Ramadani iz LVV.

„Mnogo puta je bilo nadgledanja ove vrste procesa, ali oni koji su pratili i žele da prate znaju pravila skupštine koja prvo mora da podnese zahtev ad-hok komisiji i koja se zatim pregleda i odobri. Ali nije bilo zahteva od bilo koje organizacije ili građanina“, rekao je Ramadani.

Međutim, poslanica opozicije u ovoj komisiji, Aljbana Bitići to je demantovala. Bitići je najavila da je odsustvo medija i nevladinih organizacija zatražio predsednik komisije koja dolazi iz redova vlade, ali da su oni sami prihvatili takav zahtev.

„Vladajuća većina je odlučio da ne poziva medije i da ih ne objavljuje. Predsedavajući Valjon Ramadani odlučio je da ne poziva medije i civilno društvo, jer se kandidati osećaju pod stresom, a mi nismo reagovali“, rekla je ona.

On je dodao da kandidate koji su dobili najviše ocene predloženi su od vlade.

„Kandidati koji su najviše ocenjeni su na vlasti. Jedan će sigurno biti pristalica vlade“, rekla je ona.

Što se tiče nedostatka transparentnosti ovog procesa, reagovala je i Evropska federacija novinara koja je pozvala na potpunu transparentnost.

U NKM postoje tri upražnjena mesta, dva člana odbora iz većinske zajednice i jedan iz manjine.

U toku je sednica kosovske skupštine o 100 dana vlade, trenutno je pauza do 15:30. O tome šta se dogodilo do sada čitajte u:

Poslanica PDK tvrdi da joj je pretio suprug kosovske predsednice Vjose Osmani

Vitija: Čim pre uništićemo 1000 PCR testova iz Srbije

Kurti: Uspostavićemo reciprocitet, ne želimo da to propadne; Kusari-Ljilja: Otvoreni Balkan papirna kula koju će srušiti srpski hegemonistički duhPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.