„100 dana Kurtijeve vlade“ u skupštini, opozicija snažno kritikuje

Vest je ažurirana

U popodnevnom nastavku sednice kosovske skupštine o 100 dana Kurtijeve vlade, nastavilo se sa snažnim kritikama opozicije. Prisutan je i Aljbin Kurti.

Poslanik Ferat Šalja (Shala) iz PDK rekao je da ova Vlada nije ispunila nijedan od principa navedenih u programu. Njegove kritike su se ticale pre svega onoga što vidi kao „nečinjenje“ obe vlade koje je Kurti predvodio u vezi sa Trepčom.

Kaže da su odluke da smeni upravni odbor Trepče i da se formira Privremeni odbor, Trepču dovela u duboku krizu pored, „desetina miliona dugova javnih institucija i desetinama miliona dugova privatnih preduzeća“, i da ovi privremeni odbori kao i vlada, kako tvrdi, ne sprovode ni minimum Zakona o Trepči.

„Danas radnici Trepče, iako su akcionari, ne znaju koliko ima akcija, kako se njima upravlja, kako se dele, da li imaju pravo da ih prodaju ili šta da rade sa njima“, kazao je Šalja.

Tvrdi da na ta pitanja nije niko odgovorio, te da vlada, ili ne znak kako da radi, ili ima mračne planove.

Tahiri: Vladin učinak nula

I drugi poslanik ove stranke Abeljard Tahiri negativno je ocenio učinak Kurtijeve vlade, nazvavši to nulom.

Podsetio je na obećanja i vreme koje je prošlo i tome da se ne zna šta se ispunilo – o izgradnji 160 rasadnika, izdvajanju 150 evra za socijalno ugrožene porodice, oživljavanje zdravstvenog osiguranja, više proizvodnje, izvoza, više zaposlenja, depolitizaciju institucija i proveru vlade na 100 dana.

Ono što se dogodilo za to vreme, oko 60 hiljada koji su ostali bez posla tokom pandemije ostalo je bez podrške. Obećali su depolitizaciju institucija. Ovih 100 dana videli smo kako se ova vlada pretvorila u moćno preduzeće za porodično zapošljavanje. „Obećali su proveru i za ovih 100 dana nismo videli ništa, zaglavili ste u koncept dokumentu“, rekao je Tahiri.

Zemaj: Nedostaju slike Gorana Rakića, Emilije Redžepi, Fitima Damke…ministarstava koja nisu imala aktivnosti

Kritikama se pridružila i LDK, bivši koalicioni partner vlade Kurti 1 prošle godine. Sada poslanik Armend Zemaj, rekao je da je ova Vlada pokazala svoju nesposobnost u prvih 100 dana, te da rad vlade nije imao uticajna građane. Dokaz za to je vladin izveštaj u kojem, kako navodi, od 51 stranice, 27 čine „suve slike i terminologija“, a 12 su „politička saopštenja“.

Ipak, i na fotografijama neko „nedostaje“: „Goran Rakić, Emilja Redžepi, Fitim Damka, gospodin Krasnići i polovina ministarstava koja nisu imala aktivnosti“ – kaže Zemaj.

I ovu vladu Zemaj je optužio za štetne ugovore.

Ljekaj: Najgori učinak vlade

Alijansa za budućnost Kosova takođe kritikuje Kurtija. Poslanik Palj Ljekaj (Pal Lekaj) iz AAK-a takođe je rekao da se od, kako je izbrojao, 144 odluke, većina njih tiču postavljanja i razrešenja odbora.

Štaviše, i u njima, zaposlili su mnoge svoje članove stranke, a građani nisu imali koristi, a nema ni primene plana za oporavak Kosova osim podrške ugostiteljstvu.

I u pandemiji tvrdi da je ova vlada imala „najgori učinak“.

Konačno, ponovio je kritiku koja se Kurtiju najčešće spočitava kada je u pitanju dijalog sa Beogradom – da ne podnosi izveštaj.

„Varali ste sloj našeg društva koji je pretrpeo najveću štetu, a to su porodice nestalih. Kažete da je reciprocitet prvo pitanje i da će biti pitanje dana ili sedmica. Sada ste odustali od reciprociteta i olakšali ste srpskim trgovcima da izvoze robu na Kosovo“, rekao je Ljekaj.

Abdidžiku: Izveštaj suv i depresivan, ne radite ništa drugo osim što sedite u vladi

U drugom delu popodnevnog rada, vladu je kritikovao i lider LDK Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku), koji je izjavio da je izveštaj o radu za prvih 100 dana rada Vlade Kosova „suv i depresivan“, ali da je prema njegovim rečima, ono što vladu održava to što je ona poprimila epitet „praktična i populistička vlada“, prenosi Koha kasniji deo današnjeg zasedanja.

Kaže da Kurtijeva vlada kao činjenicu to da Kosovo cveta vidi samo zato što su oni (funkcioneri LVV) već u vladi, a da ništa drugo ne rade.

„Danas imamo pred sobom 100-dnevni izveštaj koji je, kao što je kasno predstavljen, plan vlade, suv, depresivan, ali istinit. Istina je, jer tačno odražava ovu vlast koja je već dobila epitet praktične i populističke vlade. Čuli ste premijera, jedan od njegovih osnovnih argumenata i 100-dnevni izveštaj je ukupni politički, ekonomski, društveni, spoljnopolitički učinak. Prema njegovim rečima, Kosovo dobija na zamahu i cveta svuda zbog nekih drugih faktora koje ne poznajemo, ali glavni, suštinski, najvažniji je činjenica da su oni u vladi. Činjenica da je ovo vlada bez ikakvih mera, da se ni o kakvim merama ne govori, dovoljno je da Kosovo samo napreduje iznutra i spolja. Tako oni vide sebe, jedna zamena stolice odatle, ovde i Kosovo cveta, ne radeći ništa drugo“, rekao je on.

Takođe je kazao da je Kurtijeva vlada promenila i stav u pogledu reciprociteta u dijalogu sa Beogradom.

„Tokom 100 dana ste toliko promenili svoj stav prema reciprocitetu da ste lako prevazišli simbolički namet na srpske blokove, ironično uklonivši taksu sa jedinog proizvoda koji ste zadržali kao simboličnu. Promenili ste se čak i u dijalogu, bez uslova, bez platforme, bez izveštavanja, ignorišete ovu Skupštinu, a samim tim i ljude – sa netransparentnošću, jer razmišljate sa mesta na kome ste da nikada nećete sići. Dijalog koristite naravno za elektrizaciju mera ovde, ponosite se šta ste rekli Srbiji, istina je šta se kaže Srbiji – nije više velika stvar ovde, ova zemlja je Srbiji pružila i društveni otpor i patriotski oružanu borbu najvećih u zemlji’, rekao je on.

Što se tiče porodičnog zapošljavanja, Abdidžiku je kazao, kako Koha dalje javlja, i da sada LVV pokušava da prikrije proteklih 20 godina.

„Ova vlada je preuzela upravni odbor Telekoma Kosova, odbor Pošte Kosova, odbor Ibar-Lepenac, Državni savet za kvalitet, Apotekarsku komoru, Univerzitet Isa Boljetini, Univerzitet Hadži Zeka, Narodno pozorište Kosovo, regionalno preduzeće prištinskog vodovoda, pregršt drugih tela. Sada se postavlja pitanje pri zapošljavanju sestara, nećaka i ujaka šta se razlikuje od dosadašnjih, koja je razlika. Kada je vaš član imenovan za direktora javnog preduzeća, on postavlja ženu u odeljenje za finansije, snahu u arhivu, a nećaka u nabavku gde se posebno ističete. S pravom ste 15 godina govorili da su nepotizam i korupcija veliki problem javnih preduzeća i za 100 dana učinili ste sve ono što ne bi trebalo raditi. Kada dajete 28 ponuda izvoru od 33 podnetih, kada potpišete koruptivni ugovor, 5 evra za automobil koji će se poništiti tada kao rezultat pritiska javnosti, ali ne kao rezultat unutrašnje savesti, u čemu se razlikujete“, rekao je.

LVV: Vratilo se poverenje građana u vladu

Nasuprot njima, poslanici Samoopredeljenja brane Kurtijevu vladu.

Adnan Rustemi je period od 100 dana video kao vreme da se „zaustavi zlo i okrene pravac ka razvoju i pravdi“. Pohvalio se sa 144 odluke, 19 nacrta zakona i četiri dokumenta za duboke reforme Kosova. Takođe se pohvalio i pozitivnim efektom povratka poverenja građana u institucije nasuprot frustracije građana prethodnim vladama.

LVV: Uspeh u borbi protiv pandemije, nije tako u regionu

Armend Muja, takođe iz Samoopredeljenja, pohvalio se rezultatima u borbi protiv pandemje, kazavši da je kontrola pandemije omogućila Kosovu druge uspehe jer se beleži stvarni privredni rast od preko 5 odsto, te da to nije isto u regionu.

„Ovo povećanje najbolje se manifestuje u budžetskim prihodima. Znam da opozicija nije previše pažljiva i ne želi da sluša. Ali u prošlom srednjoročnom okviru planirani su prihodi budžeta od 900 miliona, dok je za 6 meseci postignuta skoro jedna milijarda“, naglasio je Muja, prenosi Koha drugi deo popodnevnog zasedanja.

On je pomenuo i poslovni promet, rekavši da je 30 odsto veći u odnosu na prethodnu godinu i 17 odsto više nego u 2019. godini.

U skupštini je ponovo govorio Aljbin Kurti. Kaže da se njegova vlada ne može uporediti sa prethodnim vladama, te da njegova trka nije sa prošlošću, već sa budućnošću. Opširnije u posebnoj vesti.

Šta se događalo u prepodnevnom delu sednice, čitajte u:

Kurti se hvali: Moja vlada ne može da se poredi sa prethodnim vladama

Poslanica PDK tvrdi da joj je pretio suprug kosovske predsednice Vjose Osmani

Nije uspeo izbor tri člana „Nezavisne komisije za medije“, na udaru kritika zbog netransaprentnosti

Vitija: Čim pre uništićemo 1000 PCR testova iz Srbije

Kurti: Uspostavićemo reciprocitet, ne želimo da to propadne; Kusari-Ljilja: Otvoreni Balkan papirna kula koju će srušiti srpski hegemonistički duhPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.