Pacoli: Kongo će ovih dana priznati Kosovo

Pacoli

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Mogući mirovni sporazum sa Srbijom mogao bi Kosovu da donese nova priznanja, rekao je danas ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, piše list Zeri. Međutim, on je naglasio da se ovih dana očekuje novo priznanje od strane afričke države Kongo.

Kako prenosi Gazeta Express, Pacoli je danas takođe izjavio da je i Etiopija pokrenula proceduru za priznanje Kosova.

On je dodao da je proces priznanja usporen zato što su sada preostale velike države koje nisu priznale Kosovo i, prema njemu, proces je malo teži zato što se radi o velikim državama sa više od 60 miliona stanovnika i koje imaju različite interese.

„Poces priznanja je komplikovan, svet je podeljen na geostrateške procese. Zambija, Kenija, Uganda, Ruanda, Etiopija, su države koje nas nisu priznale, ali koje podržavaju Kosovo u mnogim procesima integracije. Radimo sa državama Čile, Argentina, Paragvaj, Brazil, ali trebaće više godina kako bi došlo do prizanja. Da smo imali mirovni sporazum sa Srbijom bio bi nam otvoren put ka priznanju. Čak i u južnoj Africi očekujemo priznanje od države Kongo ovih dana. Kongo je velika zemlja u Africi“, rekao je Pacoli.

KoSSev: Sukob mišljenja dvojice kolega diplomata

Kosovski ministar spoljnih poslova i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić već godinama unazad iznose protivrečne izjave kada je reč o tome koliko je država priznalo Kosovo.

I dok Pacoli tvrdi da je broj zemalja 116, Dačić, uz opasku da to ni „Šerlok Holms ne bi mogao da reši“, u prošlosti je izjavljivao da je „moguće da je 101 zemlja priznala nezavisnost Kosova“.

Skoriji „sukob mišljenja“ dvojice kolega diplomata dogodio se nakon izjave kosovskog ministra da će „navodi o povlačenju priznanja Kosova biti demantovani posetama zvaničnika država koje su, kako se priča, povukle priznanja“.

Međutim, u današnjem intervjuu za Blic, Ivica Dačić mu poručuje da „on može da dovede u Prištinu koga god hoće, ali to ne može da demantuje činjenicu da je 13 članica UN do sada povuklo odluku o priznanju“.

„Pacoli ima veliki problem kako da svojima objasni činjenicu da katastrofalno obavlja svoj posao. U Prištini i ne samo u Prištini su u šoku svaki put kad dobiju potvrdu da je neka članica UN povukla priznanje Kosova i to im se desilo, evo već 13 puta. On može da dovede u Prištinu koga god hoće, ali to ne može da demantuje činjenicu da je 13 članica UN do sada povuklo svoju raniju odluku o priznanju Kosova, mi to imamo crno na belo“, poručio je Dačić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.