Predsednik Srbije: Zalažem se za razgraničenje sa Albancima

aleksandar-vucic-Tanjug-Tanja-Valic
Aleksandar Vučić/Foto: Tanjug

„Ja se zalažem za razgraničenje sa Albancima,“ potvrdio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Višednevno direktno verbalno najavljivanje kosovskog predsednika Hašima Tačija o referendumu za otcepljenje srpskih opština Preševo, Bujanovac i Medveđa i pripajanje u kosovski sistem, prokomentarisao je danas, na novinarsko pitanje, sledećim rečima: „Pa dobro, ‘ajde da mi ovde držimo referendum da vidimo kakva je situacija, evo kako ide ovo globalno zagrevanje, nek’ oni rade sve što treba i hoće, mi ništa ne dobijamo za Srbe, nema ništa za njih, ima dodatno proširenje granica, ja samo kažem – čestitam i samo napred, a da li će da bude, i sami znate odgovor.“

„Ako ikada budemo bili u prilici da donosimo rešenje, to mora da bude jedan sveobuhvatni paket koji se tiče mnogo mnogo, mnogo, toga, i nimalo uprošćen, nimalo jednostavan, kao što neki zamišljaju – naše vladike i Nataša Kandić i Sonja Biserko,“ sa druge strane rekao je Vučić novinarima obilazeći fabriku za preradu mesa u Šidu.

Dodaje: „Ja ne mogu da govorim o nečemu o čemu razgovaramo jer bih time rušio poziciju Srbije i otvarao karte. Kada budemo bili blizu bilo kakvog mogućeg rešenja, jasno i nedvosmisleno ću reci građanima šta o tome mislim.“

Očekuje da će građani znati da prepoznaju pravo rešenje.

Pročitajte još skore članke:

Tači: Korekcija granica podrazumeva pripajanje Preševske doline

„Postoji agenda po kojoj se ponašaju Vučić i Tači“

Filips: Podela Kosova – opasno rešenje

Za tango je potrebno dvoje

O razgraničenju je odgovorio na pitanje urednice Jedinstva iz Kosovske Mitrovice Rade Komazec – da li mesta s Kosova u kojima Albanci nisu plaćali struju, niti bilo kakvu obavezu u Srbiji mogu da ostanu u Srbiji, te da li to što se Dobrica Ćosić zalagao za neku vrstu razgraničenja sa Albancima, znači da je radio manje za interese Srbije.

Predsednik je danas prvi put eksplicitno rekao da se zalaže za razgraničenje sa Albancima, iako bez daljih detalja.

„Nećete etničke granice? Nećete razgraničenje sa Albancima? Pa nema problema, kažite ljudima da se spremimo onda za Vranje, za jedno 40-50 godina,“ rekao je krajem jula, da bi nešto kasnije ponovio ali i rekao da je to bio „optimističan scenario“, te da se radi o periodu o periodu od 20 godina.

„Ja se zalažem i to ne krijem, ja se svakako zalažem i to je politika koju predstavljam. Da li će ona dobiti podršku naroda ili ne, ja se zalažem za razgraničenje sa Albancima,“ rekao je predsednik Srbije.

„To da imamo teritoriju za koju se ne zna ko je kako tretira, šta kome pripada, to je uvek izvor potencijalnog sukoba, potencijalnih nedaća i mnogo nedaća. Da li ćemo u tome uspeti ili ne, to je druga stvar. Ne zavisi ni od nas, rekao sam bezbroj puta – za tango je potrebno dvoje,“ takođe je dodao.

Razliku između života Srba na Severu i jugu, srpski predsednik objasnio je i kroz pitanje elektrosnabdevanja i distribuciju, rekavši da Srbi na Severu, za razliku od Srba na jugu, ne plaćaju struju, „što je razumljivo“, i da je Srbija na Severu odgovorna za taj sistem, ne i na jugu, gde tamošnji Srbi plaćaju kosovskom sistemu.

Takođe na pitanje Komazec o jučerašnjim najavama za veće ulaganje Srbije na Kosovu i Metohiji, Vučić je pobrojao vrtiće u Štrpcu, ali i „još 200 stanova u Sunčanoj dolini do kraja godine“, 8 miliona evra za vodovod u Zubinom Potoku, „Popovića sa svojim programima i planovima“, ali i da je „sve plaćeno iz budžeta Srbije“.

„Ne samo da nećemo da stajemo, nego ćemo još ubrzanije i više,“ kaže predsednik Srbije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.