Vučić: Predlog za KiM u martu sledeće godine

Realno je da sa predlogom za Kosovo i Metohiju izađemo u martu sledeće godine, najavio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u intervjuu Večernjim novostima povodom 64. godišnjice lista. To je rešenje koje, ocenjuje Vučić, zahteva bolne kompromise sa obe strane i koje će biti "napadano sa svih strana".

"To je svakako ono rešenje koje je drugačije od najlakših 'rešenja', kao što su busanje u prsa i parole o našoj miliongodišnjoj teritoriji, kao i ono drugo u kojem traže da kažete – živelo nezavisno Kosovo. To će, dakle, biti rešenje koje zahteva bolne kompromise sa obe strane i koje će biti napadano sa svih strana. Realno je da sa predlogom za Kosovo izađemo u martu sledeće godine," rekao je Vučić.

Na pitanje ima li Srbija kapacitet da se izbori za podelu Kosova i Metohije, Vučić je odgovorio da sve što bi u ovom trenutku predložio bilo protumačeno kao nametanje rešenja.

"Želim da čujem šta ljudi misle o tome. Mi u tom dijalogu nismo sami. Pitaju se i SAD, Rusija, Kina, EU. Pitaju se i Albanci," naveo je Vučić.

Povodom zahteva premijera Kosova, Ramuša Haradinaja, da se u dijalog Beograda i Prištine uključe i SAD, predsednik Srbije je rekao da je, što se Beograda, EU glavni posrednik.

"Bivše vlasti na čelu sa Tadićem i Jeremićem prihvatile su da se ova tema izmesti iz UN-a. Iako poštujemo ulogu SAD-a, svaka promena formata dijaloga zahtevala bi odgovor i pristanak Srbije," kazao je Vučić.

RTS/Tanjug/Novosti

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.