Dačić: Da nije bilo Briselskog sporazuma davno bismo mogli da se oprostimo od Kosova

Briselskim sporazumom Srbija se vratila u igru kada je reč o KiM. Da ga nije bilo Kosovo bi odavno bilo izgubljeno, poručio je šef srpske diplomatije, Ivica Dačić u prazničnom intervjuu za Blic. Dačić je izjavio i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Berlinu bio izložen „velikim pritiscima“, za koje tvrdi da će se nastaviti te da su zato od velike važnosti predsednikovi razgovori u Kini koji će, kako kaže, „obezbediti kakvu-takvu ravnotežu“ za poziciju Srbije na međunarodnoj sceni. Za nedavnu tvrdnju kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija da će „navodi o povlačenju priznanja Kosova biti demantovani posetama Kosovu zvaničnika država koje su navodno povukle priznanja“, Dačić poručuje da Pacoli može da dovede u Prištinu koga god hoće, ali da to ne može da „demantuje činjenicu da je 13 članica UN do sada povuklo svoju raniju odluku o priznanju Kosova“. „Mi to imamo crno na belo“, tvrdi Dačić.

U nastavku prenosimo deo intervjua Ivice Dačića za list Blic:

Juče je održan sastanak u Berlinu, da li je Srbija bliža rešenju odnosa sa Kosovom?

– Jedino što je izvesno je da je Aleksandar Vučić bio izložen velikim pritiscima. Priština je isključivi krivac za to što je dijalog prekinut, njihove takse, njihove najave o formiranju nekakve vojske, njihovo sadašnje odbijanje da verifikuju kandidature srpskih predstavnika za izbore, sve su to mine koje su postavljane pod pregovarački sto. Mi ne možemo da nastavimo dijalog dok se te mine ne uklone i dok se atmosfera za razgovor ne vrati u normalu, za taj naš stav dobro znaju i u Briselu i u Vašingtonu i u Berlinu i za njega imaju razumevanja. Ali pritisci na Srbiju će se nastaviti i zato su od izuzetne važnosti razgovori predsednika Vučića u Kini, jer će njima obezbediti kakvu-takvu ravnotežu za našu poziciju na međunarodnoj sceni.

Kakve rezultate su doneli susreti predsednika Vučića sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i predsednikom Rusije Vladimirom Putinom?

– Razgovori predsednika Vučića sa liderima Kine i Rusije dolaze u izuzetno važnom trenutku za Srbiju. Predstoji nam veoma važan i veoma težak period oko KiM i zato su ovi susreti predsednika Vučića od ogromne važnosti. Kina i Rusija su najmoćniji podržavaoci naše politike o KiM na svetskoj sceni i nije moglo biti boljeg trenutka za razgovore s njihovim liderima od ovog sada. Potvrdili su privrženost dijalogu o KiM, rešenjima koja će biti u skladu sa međunarodnim pravom, a protiv pritisaka i jednostranih poteza, čemu je Priština inače sklona i u čemu ima očiglednu podršku sa Zapada. Bez Kine i Rusije i njihove čvrste pozicije na međunarodnoj sceni, Srbija bi odavno ostala bez ikakvog prava na Kosovo i Metohiju i bez ikakve šanse da se bori za svoje vitalne nacionalne interese. Srbija u njima ima snažne prijatelje među najmoćnijim državama sveta i siguran sam da će sastanci predsednika Vučića biti potvrda takvog partnerstva.

Zašto se više ne govori o uspostavljanju Zajednice srpskih opština na Kosovu?

– To je naš najvažniji i strateški zahtev u okviru dijaloga od kojeg nikad nismo odustali. To je, nažalost, i jedina stavka iz Briselskog sporazuma koja zaslugom Prištine ni do danas nije ispunjena. I sve dok ne bude primenjena na terenu, ne možemo smatrati da imamo bilo kakav sporazum niti rešenje.

Imajući u vidu dosadašnja dešavanja, šta mislite o potpisivanju Briselskog sporazuma? Da li je to bila greška ili ne?

– Briselskim sporazumom Srbija se vratila u igru kada je reč o KiM. Da ga nije bilo, odavno bismo mogli da se oprostimo od Kosova. Svi oni koji smatraju da je to bila greška ili relativizuju napor kojim smo došli do Briselskog sporazuma, neka se samo vrate u period pre toga i neka kažu koliko smo tada mogli da utičemo na pitanje Kosova, a koliko to možemo danas. Za vreme Tadića i Jeremića Kosovo je bila završena priča, a Srbija svetlosnim godinama daleko od bilo kakve šanse da na to utiče. Danas bez Srbije ne da nema rešenja za KiM, nego ne može biti nijednog sastanka na tu temu a da na njemu Srbija ne učestvuje i ne pita se. Briselski sporazum nije idealan, on nije ni sproveden kako treba jer nemamo ZSO, ali njegovim prihvatanjem Srbija se iz ponora vratila za sto na kojem se odlučuje o Kosovu, a to nije bilo ni lako ni jednostavno.

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli kaže da će šefovi spoljnih poslova država koje su povukle priznanje Kosova doći u Prištinu i da će ti navodi biti demantovani.

– Pacoli ima veliki problem kako da svojima objasni činjenicu da katastrofalno obavlja svoj posao. U Prištini i ne samo u Prištini su u šoku svaki put kad dobiju potvrdu da je neka članica UN povukla priznanje Kosova i to im se desilo, evo već 13 puta. On može da dovede u Prištinu koga god hoće, ali to ne može da demantuje činjenicu da je 13 članica UN do sada povuklo svoju raniju odluku o priznanju Kosova, mi to imamo crno na belo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.