Đurić Prištini: O jadu će se zabaviti ukoliko inat budu terali sa nama

View this post on Instagram

 

A post shared by Марко Ђурић (@markodjuric.srb) on

Posle ministra spoljnih poslova, Ivice Dačića i predsednika, Aleksandra Vučića, na izjavu kosovskog premijera Avdulaha Hotija, da lobiranja za priznanje Kosova nisu obustavljena, te da je sa međunarodnim partnerima dogovoreno da se zajednički radi na članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, reagovao je jutros u Dnevniku RTS-a i direktor Kancelarije za KiM. Srbija ima i „kapacitet i resurse i diplomatski uticaj“ da ispuni jučerašnje obećanje predsednika Vučića da će odgovor na eventualni nastavak Prištine sa kampanjom priznanja biti „petostruko veći“ poručio je jutros Đurić uz ocenu da takva reakcija srpskog predsednika „čuva dostojanstvo“.

„Odgovorićemo petostruke jače, i na prvu državu, ako bi i našli državu koja ih slučajno podržava i koja bi ih priznala, pet puta više država će povući priznanje. To im je jalova politika. O jadu će se zabaviti ukoliko budu inat pokušali da teraju sa nama po tom pitanju“, poručio je Đurić.

Podsećamo, kosovski MUP je protekle nedelje potpisao sporazum o saradnji sa EUROPOL-om koji predviđa formiranje centralne kancelarije za saradnju sa EUROPOL-om i dobijanje pristupa komunikaciji sa EUROPOL-om, kao i mogućnost upućivanja oficira za vezu u sedište EUROPOL-a u Hagu.

Prethodno je jula ove godine stupio na snagu sporazum između KOSTT-a i ENTSO-e, odnosno kosovskog operatora i evropske mreža operatora, dogovoren aprila ove godine kojim je KOSTT-u omogućeno da funkcioniše samostalno od srpskog operatora prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS) i sprovede sporazum sa operatorom sistema prenosa Albanije (OST) o osnivanju regulatornog bloka energetskih sistema Kosovo-Albanija.

Podsetio je i na bilans srpske diplomatije – 18 povlačenja priznanja i sprečavanje članstva u UNECSO, INTERPOL i Svetskoj carinskoj organizaciji.

Ovakve poruke iz Prištine vidi kao „dokaz da se na sagovornike u Prištini na koje ne može računati za postizanje ili poštovanje dogovora“ što za srpsku delegaciju „nije iznenađenje“. Očekuje reakciju njenih „mentora“.

„Očekujem i zahtevam od svih njih zajedno da rade na kredibilitetu dijaloga, da kada je potrebno, održe lekciju svojim pionima u Prištini i da im ukažu na to da ako ne budu poštovali, a ko ništa drugo, javno datu reč prema njima, zato što je Hoti pred Grenelom i pred evropskim zvaničnicima obećao da neće  preduzimati tako nešto. On je zapravo udario jedan politički šamar i  nekim od najviših rukovodilaca SAD i predstavnicima EU time što je rekao da neće poštovati ono što je njima javno obećao“, navodi.

Uprkos kako je opisao, nepouzdanosti Prištine, Srbija je, kaže, na pregovore ekspertskih timova koje je on predvodio otišla ozbiljno pripremljena, sa vodećim ekspertima i čelnicima institucija za svaku od tema.

„Sa druge strane smo imali nespremnost da se o nekim od tih tema pregovara“, navodi, dodajući da je prištinska delegacija, na primer, tvrdila da na Kosovu ne postoji problem raseljenih iako je stopa povratka najniža na svetu – 1,9%.

„Evo ti si iz Prištine, zašto se 45.000 tvojih sugrađana iz grada Prištine nije vratilo 20 godina posle toga i šta ste uradili da kaznite odgovorne za ratne zločine OVK“, bio je Đurićev odgovor na tu konstataciju, tvrdi on, ali nije precizirao kome se obratio.

Otkrio je i jedan od njemu „omiljenih momenata“ razgovora u vezi sa nestalima.

„Kada su predstavnici Prištine tvrdili da ne postoje arhivi takozvane UČK, a srpska delegacija je onda na sto spustila originalne zapisnike iz nekih od takozvanih terorističkih komandi koje su dostavljene našim službama“.

Neslaganja ima i oko ekonomskih tema, što je poznato još od sastanka na visokom političkom nivou između Vučića i Hotija – Priština želi da razgovara o „ takozvanoj ratnoj šteti, navodnim srpskim kršenjima CEFTA sporazuma“ dok Srbiju interesuje „zaštita naše imovine na KiM, kako da se bolje infrastrukturno povežemo, kako da otvorimo za naša preduzeća tržište na Kosovu“. Privatno, stav Srbije prema ozbiljnosti prištinske delegacije dele i navodno i zvaničnici u Briselu.

„Zvaničnici Brisela će privatno, kada se isključe kamere i kada nema javnosti da vam kažu znate, ljudi iz Prištine bi morali malo ozbiljnije da pristupe, morali bi malo bolje da se pripreme, nije dobro to što ne žele da razgovaraju o ekonomiji“.

Iznova je komentarisao jučerašnje snabdevanje Kosovskih bezbednosnih snaga „Humvee“ vozilima iz SAD.

NATO zemljama koje se „takmiče oko toga ko će bolje oružje“ da dostavi Prištini poručuje da im pošalju knjige i Rezoluciju 1244 jer sa tenkovima neće ući ni u Ujedinjene Nacije, ni u UNESCO, ni u INTERPOL, nikada“.

Sam Đurić će Prištini dostaviti srpski Ustav.

„Ako Hoti može da kaže da je jedino rešenje u okviru Ustava takozvanog Kosova, ja lično ću da mu pošaljem Ustav Republike Srbije pa da nešto nauči, jer je naš Ustav bar 200 godina stariji u odnosu na njihov“.

Povezani članci:

Stigla vojna vozila za KBS na Kosovo, detalji ugovora tajna

Vučić: Sačekaćemo da zatraže priznanje‚ ukoliko ih ne umire mentori, nastavljamo sa akcijom povlačenja

Dačić: Srbija će odgovoriti na najavu Prištine da i dalje lobira za nezavisnost

Hoti: Lobiranja za priznanje Kosova nisu obustavljena

Dačić: Privremeno obustavljeno povlačenje priznanja, razgraničenje jedino rešenjePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.