Dačić: Privremeno obustavljeno povlačenje priznanja, razgraničenje jedino rešenje

dačić
FOTO: FoNet/Slobodan Miljević

Srbija je privremno zaustavila akciju povlačenja priznanja Kosova zbog toga što se Priština obavezala da neće voditi kampanju za priznavanja i učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije, poručio je danas u intervjuu za Blic, ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić.

Svega nekoliko dana od kada je ponovno pokrenut dijalog između Beograda i Prištine u Briselu, između kosovskog premijera, Avdulaha Hotija, sa jedne strane i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića sa druge, srpski ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, navodi da smo „daleko od sporazuma“.

„Niko ne zna šta bi trebalo da piše u sporazumu, niti se o tome razgovaralo. Ako sam dobro razumeo, od septembra će se o tome razgovarati“, poručio je Dačić odgovarajući da na pitanje „da li se to sprema sporazum sa Prištinom do kraja ove godine?“.

Podsetimo ovog četvrtka, a nakon više bilateralnih sastanaka u toku nedelje, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i kosovski premijer, Avdulah Hoti, uz posrednike – Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka, otkočili su proces dijaloga između Beograda i Prištine.

Na ovom sastanku razgovaralo se o nestalim osobama, raseljenim licima i ekonomskoj saradnji, ali je i ujedno dogovoreno da se već sledeće nedelje tehnički timovi Beograda i Prištine sastanu kako bi razrađivali dalje ova pitanja. Do ponovnog sastanka između Vučića i Hotija doći će septembra meseca.

Hoti iz Brisela: Ima pomaka, za nekoliki dana detalji, za nas ovo završna faza razgovora

Vučić o ZSO posle Brisela: Ne možete pobeći od onog što je već potpisano, EU garant da se sprovede

Potvrdio je ujedno da je Srbija privremeno zaustavila akciju povlačenja priznanja Kosova.

„Zato što se Priština isto tako obavezala da neće voditi kampanju za priznavanje i učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije“.

Dačić, međutim, ne veruje da će se Priština pridržavati dogovorenog, te navodi da je Srbija spremna da u tom slučaju ponovo nastavi sa kampanjom usmerenom ka povlačenju priznanja.

„Ovom akcijom spustili smo broj država koji priznaju Kosovo na manje od polovine članica UN-a, oni danas mogu da dobiju u najboljem slučaju za njih 92 glasa od 193. Zato je to njima veliki trn u oku“, navodi Dačić.

Dačić koji se u prošlosti više javno izjašnjavao da se zalaže za razgraničenje kao rešenje kosovskog pitanja i danas ostaje pri istom stavu.

„Pričam deset godina: razgraničenje. I danas to mislim“, kratko je objasnio.

On, međutim, ne vidi kao prepreku to što je najmoćnija članica EU – Nemačka, protiv ovakvog rešenja.

„To što je Nemačka protiv ne treba uopšte da utiče na to da mi odustanemo. Razgraničenje je jedina moguća i realna opcija. Ne zahteva dodatne probleme, poput preseljenja stanovništva. Podsetiću, svi su se protivili preranom priznanju Hrvatske i Slovenije, pa su Nemačka i Austrija prve to uradile i priznale ih“, obajsnio je.

Smatra ujedno da opozicija neće da podrži ovakvo rešenje.

„Opozicija, šta je to? Koja opozicija? Jedan viče ‘Kosovo je nezavisno’, drugi viče ‘nikako u EU’, treći ‘nikako da se potpiše sporazum o razgraničenju’. Znajući logiku opozicije, ništa što Vučić uradi oni neće podržati“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.