Stigla vojna vozila za KBS na Kosovo, detalji ugovora tajna

Hamer Humvee

Na Kosovo je stigao drugi deo kontigenta oklopnih vozila iz Sjedinjenih američkih država namenjen KBS-u, potvrdio je komandant ove formacije, Rahman Rama za Radio slobodna Evropa. Koliko je ovakvih vozila kupljeno i po kojoj ceni za sada nije poznato, reč je o tajnim podacima, tvrdi Rama.

Dopremanje oklopnih vozila marke „Humvee“, deo je sporazuma koji je Kosovo potpisalo sa SAD-om prošle godine, dok je plaćanje ovih vozila izvršeno iz budžeta Kosova, potvrdio je.

„To je drugi kontigent koji je stigao. Prošle nedelje je došao deo, a sada je završeno. Reč je o oklopnim vozilima tipa ‘Humvee’ iz SAD“, rekao je Rama prenosi Radio slobodna Evropa na albanskom jeziku.

Rama nije mogao da saopšti detalje ugovora, rekavši da su za sada podaci o broju i ceni vozila tajni, te da će o tome moći da se razgovara u budućnosti.

Rama je dodao da je Kosovo prošle godine dobilo donaciju od 27 identičnih vojnih vozila od SAD, dok je pre dve godine kupljeno 24 ovakvih vozila.

RSE podseća da je 2018. godine potpisan ugovor između američke kompanije „AM General“ i kosovske vlade za opremanje KBS-a sa 51 vozilom tipa „Humvee“.

Rama navodi da se u budućnosti mogu očekivati novi ugovori sa SAD, dok to zavisi od potreba KBS-a.

„To se radi na osnovu izgradnje kapaciteta ali istovremeno zasniva se na novim zakonima mandatu i novoj misiji“, izjavio je Rama.

Da osim SAD, KBS ima ugovor i sa Nemačkom o kupovini oružja, nedavno je objavila Ruska novinska agencija „Sputnjik“.

Ovaj medij javio je da su kosovske vlasti mesecima pregovarale sa nemačkim obaveštajnim službama za nabavku topova i protivtenkovskih raketnih sistema dok je njihov fokus bio na upotpunjavanju lagane artiljerije i modernog pešadijskog naoružanja. Tvrdi i da KBS pregovara o kupovini nove količine automatskih pušaka G-36 (Hekler i Koh), kao i tenkova „Leopard 2“, preneo je Zeri.

Prema navodima Sputnjika, Nemačka je time prekršila sopstvena pravila i zakone, jer se odredbom iz 1971. načelno zabranjuje izvoz oružja u zemlje koje nisu članice NATO-a.

Potom je ove navode demantovao KBS, navodeći da „ruska agencija namerava da nanese štetu imidžu i perspetivi KBS-a“.

„Vesti ruske novinske agencije ‘Sputnjik’ su lažne vesti s ciljem dezinformisanja iz neprijateljskih krugova KBS-u zemlje uopšte – a kako bi se nanela šteta imidžu i perspektivi razvoja“, navodi se u odgovoru KBS-a za Zeri.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, ujedno je komentarisao navode „Sputnjika“ o tome da na Kosovo stiže vojno naoružanje iz Nemačke.

U nedavnom gostovanju na RTS-u poručio je da je nakon ove vesti tražio sve podatke od Vojno obaveštajne agencije, da ne misli da će u sklopu naoružanja biti i tenkovi „Leopard“, ali i da je moguće da će Kosovo dobiti oruđe za protiv oklopna vozila i za uništenje helikoptera, kao i G 36 Hekler i Koh puške.

Vučić se ipak nada da „naši nemački partneri neće to da urade“, ali je i poručio da se „svi u regionu naoružavaju neverovatnom brzinom“.

Navode o kupovini naoružanja iz Nemačke ovog jutra komentariosao je i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

„Ko hoće da pomogne Prištini, treba da im pošalje knjige, a ne tenkove. Treba da im pošalju Povelju UN, Rezoluciju 1244, udžbenike iz međunarodnog prava. Ne može se tenkom u Unesko, u UN, u Interpol. Hoće li tenkovima da nateraju više od sto zemalja sveta da priznaju lažnu nezavisnost?“, poručio je Đurić u intervjuu za Kurir.

Pročitajte još:

KBS: Vest o kupovini oružja iz Nemačke lažna

Vučić: Srbi spremni da se bore za kafiće i Skupštinu, a samo 1% za KačanikPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.