Online Samit Zapadnog Balkana u sredu, među govornicima Vučić, Hoti i Rama

Atlantski savet Vučić Hoti Rama
FOTO: Atlantski savet

Međunarodna organizacija Atlantski savet, najavila je da će u subotu biti održan online samit lidera Zapadnog Balkana. Sagovornici, među kojima će biti predsednik Srbije, Aleksandar Vućić, kao i kosovski premijer, Avdulah Hoti, govoriće o praktičnim akcijama za unapređene regionalne ekonomske saradnje i ekonomskom oporavku nakon pandemije koronavirusa.

Kako je saopšteno, učesnici Samita o partnerstvu Zapadnog Balkana, osim predsednika Srbije i kosovskog premijera, biće predsednik Severne Makedonije, Stevo Pendarovski, premijer Albanije, Edi Rama, predsedavajući Saveta ministara, Zoran Tegeltija ispred BiH i u ime Crne Gore, ministarka ekonomije, Dragica Sekulić.

„Ovi značajni koraci biće od pomoći regionu kako bi se iz razornog uticaja Covid-19, izvukao sa većim mogućnostima za ekonomski razvoj“, navodi se u saopštenju Atlantskog saveta.

U saopštenju se dodaje da očekivani ekonomski i socijalni uticaj pandemije Covid-19 na Balkanu zahtevaju hitne regionalne akcije, „kako bi se izbegla trajna ekonomska stagnacija i potencijalna nestabilnost koja dolazi sa tim“.

„Opipljive mere dogovorene na Samitu – povezane i u vezi sa postojećim regionalnim inicijativama i dijalozima poslaće važnu političku poruku o evroatlantskoj budućnosti Zapadnog Balkana u trenutku pojačane neizvesnosti“, navodi se u saopštenju ove organizacije..

Podsetimo, održavanju samita o ekonomskom razvoju regiona prethodili su nedavni razgovori na političkom nivou između Vučića i Hotija na sastanku u Briselu, a nakon tek obnovljenog dijaloga, na kojem se, između ostalog, takođe našla tema ekonomskih odnosa.

O ekonomskim odnosima trebalo je da se razgovara ovog petka u Briselu između delegacija Beograda i Prištine na ekspertskom nivou, a dan nakon što su vođeni razgovori o raseljenima i nestalima. Međutim, prema navodima srpske delegacije, predvođene direktorom za KiM, Markom Đurićem, delegacija iz Prištine odbila je da prisustvuje ovom sastanku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.