Konsultacije o novoj vladi: LVV – nije vreme za sastanak, PDK prihvatila Tačijev poziv

Kurti tači
FOTO: Koha

Sad se treba usredsrediti na prevenciju i borbu protiv korona virusa, nije vreme za sastanak, poručila je danas potpredsednica Skupštine Kosova iz Samoopredeljenja (LVV), Arberie Nagavci, odgovarajući na pitanje da li će se vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, odazvati pozivu kosovskog predsednika, Hašima Tačija, za sastanak o formiranju nove vlade.

Sada treba raditi na poštovanju saveta i preporuka Vlade i zdravstvenih eksperata, poručila je danas Nagavci, ponovivši stav njene stranke povodom novonastale situacije nakon izglasavanja nepoverenja Kurtijevoj vladi – „kada se stvore uslovi posle okončanja pandemije, predsednik treba da zakaže nove izbore“.

Sa druge strane, predsednik PDK, Kadri Veselji, koji je između ostalih, takođe pozvan na sastanak, već je potvrdio Tačiju da će se odazvati pozivu i da će sa Tačijem da razgovara sutra u 11 časova.

Podsetimo, kosovski predsednik, Hašim Tači, uputio je juče zvanični poziv vršiocu dužnosti kosovskog premijera, Aljbinu Kurtiju, da se sastanu 1. aprila u deset sati, ubrzo nakon što je najavio da započinje konsultacije sa parlamentarnim strankama kako bi se formirala nova vlada.

Samoopredeljenje ovaj potez vidi kao protivustavan, poručujući kosovskom predsedniku da ne traži imena za mandatara, već da nakon završetka pandemije koronavirusa planira izbore.

Zahtev Ustavnom sudu povodom Tačijevog poziva na nepoštovanje mera vlade

Nagavci je danas ujedno izjavila da je Ustavnom sudu Kosova predala zahtev za ocenu ustavnosti Tačijevog poziva od 23. marta da građani Kosova ne sprovode odluke Vlade.

„Predsednik je ovim teško pogazio Ustav, pozivajući građane na nepoštovanje najvišeg pravnog akta, tako da je zadatak i obaveza da se, kao poslanici Skupštine Kosova, obratimo Ustavnom sudu“, rekla je Nagavci.

Podsetimo, kosovski predsednik reagovao je odmah nakon što je kosovska vlada usvojila 23. marta odluku da zabrani kretanje ljudi i vozila u dva različita vremenska perioda tokom dana: od 10:00 do 16:00 i od 20:00 do 6:00, iskazavši svoje protivljenje, jer je, kako je saopštio, „uvođenje zabranje kretanja bez prethodnog proglašavanja vanrednog stanja neustavno“.

On je potom pozvao policiju i sve institucije da ne sprovode ovu odluku, jer prema njemu, one čine krivično delo, te se ujedno obratio Ustavnom sudu za tumačenje ustavnosti ove odluke.

Vršilac dužnosti kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja (Xhelal Sveçla), juče je upravo zbog Tačijevog poziva na nepoštovanje odluke vlade podneo krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu u Prištini protiv njega.

Međutim, neposredno nakon ove izjave zvaničnice LVV, kosovski Ustavni sud zapravo je ocenio kao neustavnu odluku kosovske vlade o zabrani kretanja, a kojoj se protivio kosovski predsednik.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.