Danas je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Invalidnost info
Foto: printscreen, invalidnost.info

Pod sloganom „Osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguravanje inkluzivnosti i jednakosti“ danas se u svetu obeležava 3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Ovaj dan obeležava se još od 3. decembra 1992. godine, kada je UN doneo rezoluciju kojom se sve zemlje sveta pozivaju na obeležavanje ovog dana, a sa ciljem da se unapredi život i omogući osobama sa invaliditetom da jednako uživaju ljudska prava i ravnopravno učestvuju u svim aktivnostima društva.

Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom koju je Generalna Skupština UN-a usvojila 2006. godine, temelji se na načelima poštovanja urođenog dostojanstva individualne autonomije osoba sa invaliditetom. Individualna autonomija osobe sa invaliditetom podrazumeva i pravo te osobe da bira gde će, sa kim i kako živeti, kao i njeno pravo da živi samostalno i da bude uključena u lokalnu zajednicu.

U cilju obeležavanja ovog dana, Centar za orijentaciju društva iz Kosovske Mitrovice (COD) pripremio je veb portal koji pruža sveobuhvatne informacije na polju invalidnosti i, kako navode, u potpunosti je prilagođen osobama sa invaliditetom.

Iz ovog centra poručuju da će tim koji radi na portalu redovno ažurirati podatke, kao i da će se na osnovu potreba korisnika dodavati nove informacije.

Veb portal možete posetiti na sledećem linku: www.invalidnost.info

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.