Civilno društvo poziva na vladavinu prava u slučaju manastira Visoki Dečani

V dečani slava
FOTO: KoSSev

Srpske i kosovske nevladine organizacije i aktivisti, pozvali su na poštovanje vladavine prava u slučaju manastira Visoki Dečani i izrazili zabrinutost zbog nedavne izjave gradonačelnika opštine Dečani, Baškima Ramosaja, koji je kazao da odluka kosovskog ustavnog suda o vlasništvu nad 24 hektara zemlje manastira Visoki Dečani nikada neće biti sprovedena.

U zajedničkom saopštenju dostavljenom juče, NVO i aktivisti poručili su da „nesprovođenje zakonskih presuda samo dovodi do neizvesnosti za sve građane Kosova“, te da podriva veru u vladavinu zakona.

„Sve presude Ustavnog suda Kosova treba da budu sprovedene. Ustav pruža važne garancije svim građanima Kosova, ali takve garancije imaju značenje jedino ako sudske odluke sprovode fizička i pravna lica širom Kosova“, poručili su u saopštenju.

Ujedno, potpisnici su pozvali sve koji se nalaze na izabranim funkcijama da se uzdrže od davanja izjava koje narušavaju poverenje u vladavinu prava.

U jučerašnjem saopštenju pristiglom na adresu KoSSev portala, prvobitno je bilo 13 potpisnika. Međutim, u naknadnom saopštenju NVO „Aktiv“, preciziraju da se taj broj uvećao na 21.

Potpisnici su: NVO Aktiv S.Mitrovica, Centar za mir i toleranciju iz Gračanice, Demokratija plus (D+), Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC), Građanske inicijative, Glas Roma, Aškalija i Egipćana, Goraždevac Media Group, Inicijativa mladih za ljudska prava – YIHR Srbija, Inicijativa mladih za ljudska prava – YIHR Kosovo, Jelena Lončar, docentkinja Univerziteta u Beogradu, Kosovski pravni institut (KLI), Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Medija centar, Čaglavica, Nova društvena inicijativa (NSI), NVO Budi aktivan 16 Preševo, NVO The Future Bujanovac, Vjolca Krasnići profesor Univerzitet u Prištini, Valon Arifi aktivista civilnog društva, EMEG Group, Humani centar i RTV Kim.

Podsetimo, maja 2016, nakon 16 godina sporenja oko vlasništva nad manastirskom zemljom u opštini Dečani, Ustavni sud Kosova doneo je odluku kojom je potvrdio prethodnu presudu Vrhovnog suda iz 2012. o potvrdi vlasničkog prava manastira Visoki Dečani nad 24 hektara sporne zemlje.

Odluka je tada dovela do oprečnih reakcija u kosovskom društvu, najnegativnijih od strane rukovodstva opštine Dečani, koja do danas odbija da primeni odluku suda i zemlju u katastru zavede kao manastirsku.

I ove godine apele da se odluka suda sprovede uputile su države Kvinte.

Evropski parlament je u aprilu saopštio da nesprovođenje presude Ustavnog suda „podriva posvećenost Vlade Kosova jačanju vladavine prava i poštovanju nezavisnosti pravosuđa“.

Američki Stejt department je u izveštaju o verskim slobodama u svetu, objavljenom 2. juna, pomenuo i pitanje imovine oko manastira Dečani, rekavši da je nesprovođenje odluke Suda „dovelo do razdvajanja komunikacija između Manastira i Vlade”.

Od nedavno pojavili su se i natpisi u medijima da bi članstvo Kosova u Savetu Evrope moglo da bude uslovljeno primenom odluke Ustavnog suda o manastiru Dečani.

Sa druge strane nemački ambasador u Prištini Jorn Rode kazao je da ne veruje da će ova odluka usloviti Kosovo za članstvo u Savetu Evrope, ali da se sudske odluke moraju sprovoditi.

„Što se tiče Saveta Evrope, znate da Nemačka podržava zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope. Ovo je rekao moj ministar, to je rekao i specijalni izaslanik za zapadni Balkan, g. Sarazin, kada je bio u poseti ovde na Kosovu, tokom konferencije za štampu sa ministarkom Gervalom. Savet Evrope je unija zemalja koje visoko cene vladavinu prava i ljudska prava. Pre 25 godina bio sam na čelu Saveta Evrope u Ministarstvu spoljnih poslova, pa znam da na primer Generalna skupština Saveta Evrope daje preporuke, ako treba da se odobri slučaj Kosova, onda sam siguran da će tu biti napisana primena odluka, rekao je Jorn Rode u intervjuu za televiziju Klan Kosova.

Međutim, u različitim izjavama, zvaničnici centralnih i lokalnih vlasti, uključujući gradonačelnika Dečana Baškima Ramosaja, rekli su da je Ustavni sud svojom odlukom iz 2016. godine legalizovao odluku bivšeg lidera Srbije Slobodana Miloševića iz 1997. godine, preko kojeg je „oproštena zemlja manastiru“.

Nedavno je, kako je potvđeno za RSE, Osnovno tužilaštvo pokrenulo istragu protiv opštine Dečani zbog nesprovođenja odluke.

Baškim Ramosaj inače već godinama govori isto. Tako je i pre četiri godine naglasio da ni po koju cenu neće sprovesti odluku Ustavnog suda Kosova, a svojevremeno je i igumana Dečana nazvao „ludim“, forsirajući izgradnju puta u blizini manastira, čemu su se monasi usprotivili.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.