Šolc iz PR: Nezamislivo je da Kosovo i Srbija uđu u EU bez uzajamnog priznanja

FOTO: KoSSev

„Jasno je da se sporazumom konačno rešava pitanje priznanja Kosova, onda je nezamislivo da dve zemlje ne priznaju jedna drugu, a da budu deo EU. Za Kosovo je važno da dijalog sa Srbijom, uz posredovanje Evropske unije, ide napred. Molim strane da pokažu posvećenost dijalogu, iako to izgleda teško“, rekao je nemački kancelar u Prištini.

Kosovo će nastaviti da bude lojalan saveznik Nemačke, poručio je Aljbin Kurti, zatraživši podršku od Olafa Šolca kada krajem godine u Brisel iz Prištine bude stigla „aplikacija za članstvo u EU“.

Najavljujući posetu preko društvenih mreža, Šolc je uoči dolaska potvrdio da dolazi na Kosovo, u Beograd, Severnu Makedoniju, Grčku i Bugarsku da bi „promovisao proces pristupanja EU na lokalnom nivou i da podržim regionalnu razmenu (Berlinski proces)“, ali i: „Biće reči i o našem zajedničkom odgovoru na ruski agresorski rat u Ukrajini“.

Odmah nakon Prištine nemački kancelar putuje za Beograd, gde će ga, kako najavljuju iz srpskog predsedništva, već u 15 časova na aerodromu Nikola Tesla dočekati Aleksandar Vučić. Nakon sastanka, dvojica zvaničnika će nešto pre 17 časova govoriti na konferenciji za medije.

Koliko Nemačka ima bliske odnose sa Kosovom, jedan od pokazatelja je upravo to što je, prema rečima samog nemačkog kancelara, odabrao Prištinu za svoju prvu posetu regionu.

Kosovo je pouzdan partner Nemačkoj jer je, prema rečima Šolca, ono to dokazalo i odgovorom na rusku agresiju u Ukrajini.

Takođe, Kosovo je ispunilo i uslove za viznu liberalizaciju, a Nemačka taj proces podržava i konkretnim potezima.

I kod podrške za članstvo Kosova u EU, važno je „ići napred“, kaže Šolc, a takav put podrazumeva rezultat dijaloga sa Beogradom, koji vidi kroz približavanje strana jedna drugoj.

„Za Kosovo je važno da se dijalog uz posredovanje EU pomeri napred. Kosovo i Srbija kroz sveobuhvatan sporazum da dovedu do političkih rešenja. Dijalog je put koji Kosovo otvara za evropsku perspektivu. Politički sporazum između dve zemlje je važan uslov za perspektivu mladih ljudi na Kosovu. Sporazum bi na kraju trebalo da reši i kosovsko pitanje jer je nezamislivo da dve zemlje koje jedna drugu ne priznaju, postanu deo EU. Obe strane moraju da se približe jedna drugoj“, rekao je Šolc.

Šolc je istovremeno, odgovarajući na novinarska pitanja, o odnosu Srbije prema uvođenju sankcijama Rusiji kazao da svako ko želi da postane članica EU mora da se pridržava odluka EU.

„Ko god da postane članica EU mora da prihvati ceo režim koji dolazi sa tim. Govorim o zajedničkim pravilima koja smo razvili. Mora da prihvati zakonodavstvo, demokratiju, otvorenost, transparentnost, a to uključuje i zajedničku politiku prema drugim zemljama, kao i režim sankcija koje je EU uvela Rusiji, a to mora prihvatiti zemlja koja ima za cilj članstvo u EU“.

Šolc je pozvao Aljbina Kurtija na jesen u Berlin, jer želi da „oživi Berlinski proces“, što upravo traži i Priština antagonizujući inicijativu Otvorenog Balkana Berlinskom procesu, kojoj se Priština protivi uz objašnjenje da je to plan „srpskog hegemona“.

Sam Kurti koji je među najglasnijim u protivljenju Otvorenom Balkanu je i danas naglasio da je njegova vlada fokusirana samo na Berlinski proces.

„Informisao sam kancelara o značaju koji Kosovo pridaje Berlinskom procesu, kao najboljoj prilici za integraciju regiona u EU. Pozivamo svaku zemlju da se posveti zajedničkom evropskom tržištu. Kosovo poziva zemlje zapadnog Balkana da potpišu sporazume od kojih će građani imati koristi. Očekujemo da se Berlinski proces nastavi pod vašim rukovodstvom. U ovom vremenu neizvesnosti, nemačka podrška bi nam još više pomogla u predstavljanju mogućnosti za strane investitore“, rekao je Kurti.

Zahvalio se nemačkom gostu na kontinuiranoj podršci, dodajući da će Kosovo i dalje biti lojalan saveznik Nemačke.

Govorio je o privrednim vezama i podršci koju građani Kosova imaju od strane Nemačke, ali i o nemačkom kontingentu NATO-a.

Nemačka je odigrala izuzetnu ulogu u obnovi Kosova, kazao je Kurti takođe, dodajući da NATO „treba da ostane na Kosovu kako bi održala bezbednost države, posebno sa klimom stvorenom nakon okupacije Ukrajine od strane Rusije“.

„S obzirom na veze Srbije sa Rusijom, smatramo da je prisustvo NATO-a na Kosovu neophodno. NATO nam je potreban na Kosovu dok Kosovo ne uđe u NATO. Ne može se stvoriti vakuum mira i bezbednosti“, rekao je.

Kurti: Srbija ta koja ometa dijalog

Kurti je i danas spomenuo „genocid Srbije“, ali je Beograd optužio i kao stranu koja, kako on tvrdi, ometa nastavak dijaloga.

„Prošle su 24 godine od kako su se Nemačka i 18 drugih zemalja ujedinile protiv genocida koji je Srbija počinila. Nemačka je igrala važnu ulogu u obnovi i investicijama“, rekao je Kurti.

Kada je u pitanju dijalog, poručio je: „Nažalost, Srbija nastavlja da blokira rešenja koja nudimo, čak i u sporazumima u okviru Berlinskog procesa“, rekao je.

„Uveravao sam kancelara Šolca da Kosovo jeste i da će ostati pouzdan partner Nemačke“, dodao je Kurti.

Danas je i potpisan ugovor vredan 11 miliona za Inovacioni i trening park u Prizrenu. Ugovor o sufinansiranju projekta „Park za inovacije i obuku u Prizrenu“ kosovska vlada potpisala je sa GIZ-om.

Dogovoreno je da se sa Kosova obezbedi 6 miliona evra, dok ostalih pet investira GIZ. Cilj je da ovaj centar stvori poslovno okruženje za mala, srednja i velika preduzeća.

Tokom svoje prve posete Kosovu, nemački kancelar će posetiti i nemački kontingent trupa Kfora.

Inače, Šolca su na aerodromu rano jutros sačekali Kurti i nemački ambasador u Prištini Jorn Rode.

Sa Šolcem je došla i veća grupa nemačkih novinara kakav je slučaj bio i tokom posete nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok, u martu ove godine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.