Gradonačelnik Dečana: Ni po cenu da izgubim funkciju neću sprovesti odluku Ustavnog suda

Baškim Ramosaj, gradonačelnik Dečana
Foto: KTV, caption

Predsednik opštine Dečani, Baškim Ramosaj (Bashkim Ramaosaj), rekao je za KTV da neće primeniti odluku Ustavnog suda o potvrdi vlasništva manastira Dečani nad 24 hektara zemlje u blizini manastira ni po cenu da izgubi funkciju čelnika opštine, javlja Koha.

Sredinom maja isteklo je tri godine od kako je kosovski Ustavni sud potvrdio odluku Vrhovnog suda kojom je potvrđeno vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24ha zemlje u blizini manastira.

Ova godišnjica, kao i prethodna, bila je povod za diplomate na Kosovu, tačnije američkog ambasadora u Prištini, Filipa Kosneta i šefice Kancelarije EU na Kosovu, Natalije Apostolove da pozovu kosovske vlasti da sprovedu ovu odluku najviše pravne instance u kosovskom pravnom sistemu.

Poziv je naišao na žustre reakcije ogranka Lige istoričara Kosova u Dečanima, kako i predsednika ove opštine.

Dok je Liga istoričara Kosova apel Apostolove nazvala „opasnim, antidemokratskim i rasističkim“ jer poziva na sprovođenje „neustavne odluke Ustavnog suda“ koja datira „iz sistema nasilnih zakona Miloševića koji su diskriminatorni i nevažeći na Kosovu”, gradonačelnik opštine Dečani koja odbija da postupi po odluci suda i zemlju u katastar upiše kao manastirsku, odluku suda opisuje kao „jednostranu“.

Ramosaj tvrdi da odluku neće sprovesti jer ona predstavlja udarac za ekonomski razvoj opštine Dečani, čime se „ubija nada građana ove opštine“, prenosi Koha.

Povezani članci:

Liga istoričara Kosova: Izjava Apostolove o sprovođenju odluke Ustavnog suda nedemokratska i rasistička

Tri godine se ne sprovodi odluka o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani nad 24ha manastirske zemlje

Do kraja februara 2016. obustavljeni svi sudski postupci u slučaju zemljišta Visokih Dečana

Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta: Vrhovni sud Kosova slučaj zemlje Visokih Dečana vratio Osnovnom sudu u Peći

Kosovski ustavni sud konačno: Visokim Dečanima vlasništvo nad 24 ha zemlje

O vraćanju zemlje Visokim Dečanima: „Sramnu odluku“ nećemo sprovesti!; Tači, Delavi i Rakić pozdravljaju odluku Ustavnog sudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.