Rode: Presuda o V.Dečanima da se sprovede; Zašto Osmani nije posetila Srbe u Gračanici, tamo nema blokiranog mosta

Jorn Rode
FOTO: Preuzeto sa Koha

Najbolja pregovaračka taktika po pitanju Zajednice opština sa srpskom većinom je da Kosovo odgovori ponudom na zahtev Srbije, kazao je nemački ambasador na Kosovu, Jorn Rode. Kosovskoj vladi poručuje da ukoliko nešto odbije, da treba da iznese svoj predlog. U intervjuu za Klan Kosova konstatovao je da kosovska predsednica nije posetila Srbe u Gračanici i poručio da od političara zavisi da li žele da stvore bolje uslove za život. Pozvao je još jednom na sprovođenje odluke Ustavnog suda o zemlji manastira Visoki Dečani, navodeći da bi svaka presuda trebalo uvek da se poštuje.

U nastavku prenosimo izvorno prevedene delove intervjua nemačkog ambasadora u Prištini za Klan Kosova.

Rode poručuje kosovskoj vladi: Kada odbijate ZSO, iznesite predloge

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ambasador Nemačke na Kosovu, Jorn Rode, govoreći o Zajednici opština sa srpskom većinom, rekao je da njegova zemlja ne želi drugu Republiku Srpsku.

Međutim, on kaže da postoje briselski sporazumi i traži konkretne predloge od Vlade Kosova, rekavši da kada nešto odbijete, iznesite svoj predlog na sto.

„Mislim da smo ne samo ja, već i sve moje kolege, pozivajući se na ovaj argument, više puta ponovili da niko ne želi drugu Republiku Srpsku. Ali postoje briselski sporazumi i neka pitanja se moraju rešiti. Sastao sam se ovde sa predstavnicima Srba koji kažu – želimo da razgovaramo o praktičnim problemima sa kojima se naše opštine suočavaju, kao što su vodosnabdevanje, odlaganje otpada i slično. Ono što vidim da nedostaje su predlozi. Šta ovo zaista znači. Priča se o mitovima, o kojima niko ne kaže šta misli i niko ne nudi konkretne predloge na sto… Ali mislim da kada pregovarate, onda morate da iznesete predloge na sto. Jedna strana kaže: ‘Ovo je ono što imam da ponudim’, a druga: ‘Želim da prihvatim ovo’, a onda moraju uslediti sastanci. Ali do sada takvih predloga nema. Piše: ‘Ja želim ovu stvar’, a druga strana kaže: ‘Ne.’ Mislim da ovo nije pravi način da se dođe do rešenja“.

On insistira da je najbolja pregovaračka taktika po pitanju Zajednice opština sa srpskom većinom da Kosovo odgovori ponudom na zahtev Srbije.

„Ponuda, koja sadrži principe koje ste sami sebi postavili, a ne minimiziranje autonomije. Dolazim iz zemlje u čijoj pokrajini postoji danska manjina koja se finansira iz inostranstva. U Berlinu postoji slovenska manjina, koja ima svoje škole, svoju zastavu i oni ne potkopavaju nemački suverenitet. U Evropi postoje hiljade primera gde manjine imaju određena prava, ili nemaju, svoje škole. Ali ovo se mora videti. Iznošenje ponuda na sto je takođe deo razgovora.“

Rode kaže da je to nešto što Kosovo i Srbija moraju da reše, ali dodaje da mora postojati evropsko rešenje.

Rode: Osmani nije posetila Srbe na Severu zbog mosta, ali zašto nije otišla u Gračanicu?

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ambasador Nemačke na Kosovu, Jorn Rode, govorio je i o blokiranom mostu preko reke Ibar, koji deli severnu Mitrovicu od južne i poseti predsednice Vjose Osmani i premijera Aljbina Kurtija ovom delu zemlje i srpske manjine.

On je rekao da je most preko reke Ibar blokiran iz političkih razloga, dok je predsednicu Osmani kritikovao da ovaj most ne treba da koristi kao izgovor da ne ode na sever. Navodi da u Gračanici ima Srba, ali da ih ona nije posetila.

„Ima i Albanaca koji svakodnevno prelaze most, kosovskih Albanaca. Ima Srba i van Mitrovice. U Gračanici. Da li je predsednica bila tamo? Dakle, ovde nema razloga. Tamo nema mosta“, rekao je Rode u ekskluzivnom intervjuu za Klan Kosova.

Dalje, Rode je rekao da situacija treba da se opusti, navodeći da od političara zavisi da li žele da stvore bolje uslove za život, kao i da postoje političari koji koriste slučajeve kada postoje tenzije.

Rode: Presuda o zemlji manastira Visoki Dečani mora da se primeni

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ambasador Nemačke na Kosovu, Jorn Rode, rekao je da je glavni razlog čestih poseta manastiru Dečani to što Dečani imaju i politički značaj.

„Mi posećujemo Dečane, jer je on (manastir) deo svetske kulturne baštine i biser Kosova u smislu istorijskog kulturnog značaja. Naravno, Dečani imaju i politički značaj. Prošlog petka, ambasadori Kvinte su izdali saopštenje u kojem smo više puta pozvali na sprovođenje odluke Ustavnog suda iz 2016. Moram da kažem da je ovo peto saopštenje koje smo izdali u vezi sa Dečanima od kada sam došao ovde pre skoro dve godine“.

Rode je u intervjuu za Info magazin na Klan Kosova dalje naglasio da kada je u pitanju odluka Ustavnog suda, ona mora da se sprovede.

„Juče smo upravo išli tamo, možda i da drugi ambasadori koji do sada nisu bili tamo, vide lepotu ovog manastira, ali naravno, to je bio i znak da nije samo Kvinta posvećena sprovođenju te odluke, kako bi se tema zatvorila, jer ja kao ambasador ne želim da se bavim pitanjem da li manastiru treba dati 24 hektara zemlje. Međutim, polazim od toga da kada se govori o odluci Ustavnog suda, bilo u Nemačkoj, na Kosovu ili u Sjedinjenim Državama, ta odluka u demokratskoj državi mora biti sprovedena“, rekao je Rode.

Rode je rekao da nije samo aktuelna vlast ta koja nije sprovodila odluku o manastiru Dečani.

„Mislim da nije samo aktuelna vlast. Od 2016. godine Kosovo je imalo pet vlada, koje nisu sprovele ovu odluku najvišeg suda Kosova. Ovo nije dobro i nadam se da će se to uskoro dogoditi. Uvek čujem navedene razloge – zakon iz Miloševićevog vremena, to nije dobra stvar, ali nije pravno obrazloženje. Ili da su sudije pogrešile, ali ja nikada nisam video dokaze za to. Zbog toga, po mom mišljenju, u pravnoj državi, sudske odluke moraju da se sprovode“, rekao je on.

Nemački ambasador kaže da ne veruje da će ova odluka usloviti Kosovo za članstvo u Savetu Evrope.

„Što se tiče Saveta Evrope, znate da Nemačka podržava zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope. Ovo je rekao moj ministar, to je rekao i specijalni izaslanik za zapadni Balkan, g. Sarazin, kada je bio u poseti ovde na Kosovu, tokom konferencije za štampu sa ministarkom Gervalom. Savet Evrope je unija zemalja koje visoko cene vladavinu prava i ljudska prava. Pre 25 godina bio sam na čelu Saveta Evrope u Ministarstvu spoljnih poslova, pa znam da na primer Generalna skupština Saveta Evrope daje preporuke, ako treba da se odobri slučaj Kosova, onda sam siguran da će tu biti napisana primena odluka. To je uvek tako“.

„Oni pišu niz stvari i mislim da bi bilo dobro da se ovaj problem reši što pre, što pre vlada ovde reaguje, toliko će biti bolje za zahtev Kosova za članstvo koje podržavamo. To nije uslov. Prijem neke zemlje u Savet Evrope zavisi od niza različitih kriterijuma. Ali najvažnije je visoko ceniti ljudska prava, slobodu medija i principe vladavine prava, bez obzira da li se odluka nekome sviđa ili ne“, rekao je on.

Rode: Normalizacija odnosa za nas znači uzajamno priznanje

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Nemački ambasador na Kosovu, Jorn Rode, rekao je da Kosovo i Srbija treba sami da reše pitanje dijaloga, ali da će i dalje imati podršku Nemačke.

„Nemačka može samo da pomogne, ali posao moraju da urade sami partneri u dijalogu. Na Kosovu i Srbiji je da nađu rešenje. Možemo samo da ponudimo podršku, ali ne možemo nikoga naterati da radi stvari koje ne želi. Možemo samo da kažemo da je put ka EU otvoren samo ako se susedi razumeju, a u slučaju Kosova i Srbije, to znači normalizaciju odnosa. Za nas normalizacija odnosa znači uzajamno priznanje“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.