ERP, Kvinta i EU podsećaju: Prošlo 6 godina, odluka o zemlji V.Dečana nije sprovedena

visoki dečani
FOTO: KoSSev

Šest godina je prošlo od kada je kosovski Ustavni sud nakon 16 godina dugog sudskog procesa potvrdio odluku Vrhovnog suda Kosova – da 24 hektara zemlje pripada manastiru Visoki Dečani. Iako odluka postoji, ona sve do dan danas nije sprovedena u delo, tj. zemlja nije uknjižena u katastru. Kao i prethodnih godina, na današnji dan stižu osude međunarodnih zvaničnika – ambasadora zemalja Kvinte i EU, kao i Eparhije raško prizrenske, dok one iz Prištine izostaju.

Pre šest godina konačno je potvrđeno vlasništvo manastira nad 24 hektara zemlje, ukazali su iz Eparhije raško-prizrenske.

„Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke pomenutog suda i upornog kršenja imovinskih prava SPC od strane kosovskih institucija. Godinama smo svedoci otvorene opstukcije vladavine prava kao i brojnih neodgovornih i provokativnih izjava prištinskih zvaničnika, koje nimalo ne doprinose stabilnosti i pomirenju na prostoru Kosova i Metohije i podstiču etničku i versku netrpeljivost prema našoj Crkvi, kao najstarijoj verskoj instituciji na ovom prostoru“, poručili su iz Eparhije raško-prizrenske.

Ocenjuju da kosovske vlasti i ne žele da poštuju odluke svojih sudova.

„Ovakav odnos kosovskih vlasti prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, uz veliki broj krađa i napada na hramove, od kojih većina nije istražena, niti su počinioci privedeni pravdi, jasno pokazuje da kosovske institucije nisu ni voljne niti u stanju da poštuju svoje sopstvene sudske odluke i pruže adekvatnu pravnu zaštitu za srpsku pravoslavnu baštinu na Kosovu i Metohiji“, naznačili su.

Eparhija raško-prizrenska je još jednom uputila apel na međunarodne institucije i diplomatske predstavnike u Prištini:

„Da učine sve što je u njihovoj moći da se za Srpsku Pravoslavnu Crkvu i naš verni narod na KiM uspostavi efikasna vladavina zakona, prava, kao i poštovanje ljudskih prava, verskih sloboda i identiteta SPC i njenih svetinja na Kosovu i Metohiji“.

Kvinta: Vlada da bez daljeg odlaganja i u potpunosti izvrši zakonit upis zemljišta

Na sprovođenje odluke o zemlji manastira Visoki Dečani i ove godine su pozvali predstavnici misija zemalja Kvinte na Kosovu, koji su neretko i u prošlosti, na današnji dan slali isti apel.

„Odluka Ustavnog suda još uvek nije sprovedena uprkos ovoj zakonitoj odluci i zahtevima da se sprovede. Sprovođenje vladavine prava i poštovanje nezavisnosti pravosuđa su obaveze svih demokratski izabranih vlada. Oni su takođe neophodni preduslovi za demokratsku konsolidaciju Kosova i njegovu integraciju u evropske i evroatlantske institucije“, poručili su šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država.

Naznačili su da su ujedinjeni u podršci demokratskoj i evropskoj budućnosti Kosova.

„Stoga, ponovo pozivamo Vladu Kosova da bez daljeg odlaganja, u potpunosti izvrši zakonit upis zemljišta manastira Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda“, stoji u reakciji predstavnika zemalja Kvinte.

EU: Pravosnažne sudske odluke da se sprovode, a ne da se dovode u pitanje

Zasebnim saopštenjem oglasio se i ambasador EU na Kosovu, Tomas Sunjog koji je takođe pozvao kosovske institucije da brzo i u potpunosti sprovedu presudu kosovskog Ustavnog suda.

„Pored demonstracije posvećenosti Kosova vladavini prava kao jednom od vodećih principa Evropske unije i Evropske konvencije o ljudskim pravima, sprovođenje presude bi doprinelo preko potrebnom dijalogu među zajednicama na Kosovu“, poručio je Sunjog.

Kaže da godine koje su prošle od kada je doneta presuda ne smanjuju, već samo pojačavaju potrebu za njenom implementacijom i primenom principa pravne sigurnosti po kojem se pravosnažne sudske odluke sprovode, a ne dovode u pitanje.

„Sprovođenje presude bi takođe doprinelo daljim evropskim integracijama i aspiracijama Kosova“, naglasio je šef Kancelarije EU na Kosovu.

Podsetimo, maja 2016, nakon 16 godina sporenja oko vlasništva nad manastirskom zemljom u opštini Dečani, Ustavni sud Kosova doneo je odluku kojom je potvrdio prethodnu presudu Vrhovnog suda iz 2012. o potvrdi vlasničkog prava manastira Visoki Dečani nad 24 hektara sporne zemlje.

Odluka je tada dovela do oprečnih reakcija u kosovskom društvu, najnegativnijih od strane rukovodstva opštine Dečani, koja do danas odbija da primeni odluku suda i zemlju u katastru zavede kao manastirsku.

Liga istoričara Kosova Ali Hadri iz Dečana je među onim najglasnijima koji se protive ovoj odluci. Više puta su održavali proteste i blokadu puteva uz incidente takođe, te pozivali centralne vlasti da ne sprovode odluku kosovskog Ustavnog suda.

Centralna vlast na Kosovu takođe u kontinuitetu odbija da izvrši odluku suda o manastirskoj zemlji.

Najnovija polemika o ovom pitanja otvorena je aprila meseca, kada je kosovski ministar kulture, Hajrula Čeku (Hajrulla Çeku), ponovo kazao da, iako odluke Ustavnog suda treba da se sprovode, „nikada ništa ne treba da uzimamo zdravo za gotovo“.

Sa druge strane, navode ovog ministra još jednom su osudili Kancelarija za KiM i Eparhija raško-prizrenska.

Kancelarija se i ove godine oglasila, odnosno njen direktor, Petar Petković, koji je danas kazao medijima da se upravo na ovom primeru može videti da ne postoji vladavina prava na KiM i pozvao je međunarodnu zajednicu da izvrši „najjači pritisak“ na Prištinu kako bi se odluka kosovskog Ustavnog suda sprovela.

Petković je kazao da vlasti u Prištini „brutalno“ odbijaju da sprovedu bilo šta dogovoreno ukoliko je u interesu srpskog naroda, ali su i „više nego spremni“ da sprovode sve svoje odluke kada je potrebno da se „napadnu Srbi“.

Petković je ujedno ukazao na izjavu kosovskog ministra kulture navodeći da ona pokazuje „pravu sliku stanja na KiM“.

OEBS: Pozivamo institucije da registruju zemljište prema presudi suda

Na sprovođenje odluke Ustavnog suda po pitanju zemljišta manastira Visoki Dečani, pozvala je u međuvremenu i misija OEBS na Kosovu. 

Iz ove misije oglasili su se na Tviteru, podsetivši da se navršava šest godina od odluke Ustavnog suda, kojom se manastiru priznaje vlasništvo 24 hektara susednog zemljišta. 

„Danas se navršava 6 godina od odluke Ustavnog suda, kojom se manatiru Visoki Dečani priznaje vlasništvo nad 24 hektara susednog zemljišta. Kako je prošle godine podsetio Ustavni sud ova odluka tek treba da se sprovede. Misija OSCE na Kosovu poziva institucije da održe svoju posvećenost vladavini prava i registruju zemljište prema presudi suda“, naveli su iz OEBS-a.

Manastiru 1946. oduzeto 700 ha

Manastiru Visoki Dečani je 1946. godine oduzeto 700 hektara zemlje. Međutim, država Srbija 1997. godine vraća manastiru 24 hektara, što zajedno sa dvadesetak hektara, koliko je manastir imao do tada – čini 55 hektara zemlje.

Vraćenih 24 hektara je redovno ubeleženo u katastar, ali ih nakon 1999. lokalna kosovska vlast ne priznaje. Iako manastir i dalje koristi tu zemlju, opštinske vlasti počinju da osporavaju vlasništvo manastira nad tih 24 hektara.

UNMIK je tada odlučio da Manastir nastavi da koristi ovo imanje sve do rešavanja spora na sudu.

Maja 2016, nakon 16 godina sporenja oko vlasništva nad manastirskom zemljom u opštini Dečani, Ustavni sud Kosova doneo je odluku kojom je potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda iz 2012. o potvrdi vlasničkog prava manastira Visoki Dečani nad 24 hektara sporne zemlje.

Odluka je tada dovela do oprečnih reakcija u kosovskom društvu, najnegativnijih od strane rukovodstva opštine Dečani, koja do danas odbija da primeni odluku suda i zemlju u katastru zavede kao manastirsku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.