Presuda o zemlji V.Dečana – Kurti: Ima dosta proceduralnih povreda; Ramosaj: Nikada je nećemo sprovesti

Kurti Aljbin
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Gradonačelnik Dečana, Baškim Ramosaj, u međuvremenu se za prištinske medije još jednom izjasnio protiv sprovođenja presude kosovskog Ustavnog suda o zemlji Visokih Dečana, te je ujedno kazao da ona nikada neće biti sprovedena, prenosi Gazeta Express.

Ramosaj je kazao da je Kosovska katastarska agencija centralni organ za održavanje katastarske baze podataka, te da je ona odgovorna za sprovođenje ove odluke kosovskog ustavnog suda.

„To je u nadležnosti katastarske agencije. Što se tiče katastra Dečana, to nikada neće biti sprovedeno“, rekao je Ramosaj, prenosi Express.

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, govorio je o presudi Ustavnog suda o imovini manastira Visoki Dečani.

On je rekao da veruje da ima puno proceduralnih povreda u ovoj presudi, dok stalno govori da mu je traženo da se ne meša u druge stubove vlasti, ali prema njegovim rečima, u ovom slučaju se zahteva da bude uz Ustavni sud.

Kurti je rekao da Manastir Dečani nije strana u predmetu, ali da jeste Pravoslavna Crkva i da je to pogrešno prihvaćeno.

„Ne može nas da predstavlja AKM, ni UNMIK nakon proglašenja nezavisnosti, već je trebao AKP, učinjena je i ta povreda. One su nebrojane, ali se Vlada Kosova drži pravde“.

„Mi se ne angažujemo u logiku trgovine ni sa kim. Radimo najbolje što možemo, ne štedeći sebe, sa svim znanjem koje imamo, sa veštinama koje posedujemo. Ako postoji potreba za komunikacijom, mi smo u vezi sa ovim izrazili spremnost“, rekao je Kurti, prenosi Klankosova.tv.

Kurti je rekao da je tražio od glavnih sveštenika pravoslavne crkve na Kosovu da započnu zajednički dijalog, ali i da oni to, prema njegovim rečima, ne prihvataju, i dodao je da je on prvi premijer kojeg odbijaju.

„Primili su ih na sastanku i vodili dijalog sa svim premijerima pre mene, osim sa mnom“, rekao je Kurti.

Dalje, šef vlade je rekao da postoje i druge presude Ustavnog suda koje nisu sprovedene, ali se, prema njegovim rečima, one ne pominju.

„Kako to da se među presudama Ustavnog suda bira jedna od njih, kao da je švedski sto“.

„Smatram da uslovljavanje Kosova nije mudra stvar, ali smatram i da su nam potrebni da nam pomognu da postanemo članica Saveta Evrope, a da nas niko ne ometa kada naša aplikacija nije u potpunosti obrađena“, rekao je on, prenosi Klankosova.tv.

KoSSev: Ovo nije prvi Kurtijev poziv na dijalog sa predstavnicima SPC na Kosovu. Međutim, novi poziv stiže samo dva dana nakon što su iz Visokih Dečana podsetili da je prošlo više od šest godina od kada je kosovski ustavni sud potvrdio vlasništvo manastira nad 24 hektara zemlje, kao i na to da je u novembru 2020. potpisan dogovor o izgradnji zaobilaznog putu za Crnu Goru van specijalne Zaštićene zone manastira; ali takođe i od nedavne posete grupe međunarodnih predstavnika na Kosovu.

„Ni jedno ni drugo kosovske institucije ne poštuju i nastavljaju sa pravnim bezakonjem. Ovakav nečastan odnos najbolje pokazuje nespremnost kosovskih institucija da poštuju sopstvene pravne norme i osnovne verske slobode SPC, čime se nastavlja terorisanje manastira Visoki Dečani koji je od kraja rata četiri puta oružano napadan granatama albanskih ekstremista, zbog čega je pod stalnom zaštitom КFOR-a“, jedna je od mnogobrojnih sličnih poruka iz Dečana tokom godina.

Kosovski premijer nije jedini prištinski zvaničnik koji se javno protivi sprovođenju odluke najvišeg suda na Kosovu o manastirskoj zemlji. Ovakve izjave su sve učestalije u poslednjih godinu dana, dok je Eparhija raško-prizrenska u više navrata pozivala na sprovođenje presude, uz redovne pozive međunarodnih diplomata, kao i na pronalazak dugoročnih rešenja za očuvanje prava SPC na Kosovu.

U svojoj rekciji iz februara meseca povodom novog talasa izjava prištinskih zvaničnika o protivljenju sprovođenje presude o manastirskoj zemlji, ali i Kurtijevom pozivu na dijalog, Eparhija raško-prizrenska tada je poručila da lokalne institucije stalno pozivaju na dijalog sa SPC, ali i da taj dijalog „nije moguć sa nekim ko nam na svakom koraku pokazuje otvorenu etničku i versku diskriminaciju i nespremnost da poštuje sopstvene zakone“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.