CBK otvorila „besplatnu liniju“ da se Srbi informišu o Uredbi, vezu nismo uspeli da ostvarimo

cbk
FOTO: CBK

Centralna banka Kosova objavila je danas broj telefona koji građani mogu da pozovu kako bi se informisali o Uredbi o gotovinskom plaćanju.

Obratili su se konkretno Srbima na Kosovu, navodeći da je reč o besplatnoj liniji.

„Građani koji se jave na broj 0800 222-55 dobiće odgovore u vezi sa ovom uredbom i opšte informacije“, naveli su iz Centralne banke Kosova.

Broj nemoguće dobiti

Ovaj broj je, međutim, nemoguće dobiti. Kada se ukuca 0800 222-55, čak na pojedinim telefonima izlazi „Srbija“ kao obaveštenje o lokaciji broja, dok se veza ubrzo prekida. Poziv je nemoguće uspostaviti čak ni uz korišćenje kosovskog pozivnog broja +383.

Ujedno navode i da zainteresovani mogu da im se obrate putem mejla – [email protected].

Obaveštenje o otvaranju linije za informisanje o uredbi usledilo je nakon serije kritika koje su iznete na račun Prištine na sinoćnoj sednici Saveta Bezbednosti UN-a.

Sednica o situaciji na Kosovu, a upravo u vezi sa poslednjim potezima Prištine, uključujući primenu uredbe CBK, zakazana je na zahtev Srbije.

Beogradsku delegaciju je predvodio Aleksandar Vučić, a prištinsku, Aljbin Kurti. Obojica su se u dva navrata obratili predstavnicima Saveta Bezbednosti uzajamno se optužujući.

Međunarodni zvaničnici sa Zapada, sa druge strane, kritikovali su Prištinu zbog načina primene uredbe CBK-a i nedavnih akcija Kosovske policije.

 Sa druge strane, od Srbije su tražili da pozove na odgovornost osumnjičene za dešavanja u Banjskoj 24. septembra.

„Prošla su četiri meseca od kada se dogodio napad i Srbija još uvek nije pozvala na odgovornost odgovorne za planiranje i izvršenje. Samoproglašeni vođa napada ostaje na slobodi u Srbiji“, kazala je Ambasadorka SAD pri UN, Linda Tomas-Grinfild.

 

Zatražili su od kosovske vlade da odloži sprovođenje Uredbe dok se ne definišu odgovarajući mehanizmi u skladu sa najboljim evropskim praksama i srpska zajednica na Kosovu bude „dobro obaveštena“, o procesu koji se sprovodi.

„U narednim danima i mesecima imaću više komunikacije, više pružanja informacija Srbima na Kosovu, u vezi sa primenom uredbe CBK-a. Govoriću na srpskom tako da mogu da me bolje razumeju i jasnije“, kazao je na ovoj sednici kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Pročitajte još:

Britanski ambasador na sednici UN: Priština da osmisli plan da Srbi i dalje ostvaruju prihode

Kurti: Prosečan Srbin nije mrzitelj evra, kod tablica imate reči „Republika Kosovo“, kod evra nemate

Vučić: Srbija ne unosi vreće sa novcem, to za nas legalno čini britanska kompanija; o Banjskoj: Vodimo istragu, podićićemo optužnicu

Grinfild: Priština da odloži primenu uredbe i ne ometa socijalna davanja; Srbija da osigura da se na desi novi napad

Vučić na sednici SB UN : Slepa mržnja prištinskog režima prema Srbima i stvaranje nepodnošljivih uslova do progona

Zijade na sednici SB UN: Dinar od 1999. primarna valuta u srpskim sredinama, jednostrani postupci ne stvaraju pravična rešenjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.