Britanski ambasador na sednici UN: Priština da osmisli plan da Srbi i dalje ostvaruju prihode

Nedostatak normalizacije odnosa između Beograda i Prištine uticao je na regionalnu stabilnost i sve zajednice, kazao je britanski ambasador pri UN, Džejms Kariuki, na sednici Saveta Bezbednosti UN-a.  

Naglasio je da je neophodno da Beograd i Prištine ispune obaveze preuzete u dijalogu i naprave progres ka normalizaciji odnosa, te da to podržava Velika Britanija kroz šire napore da se uspostavi regionalna stabilnost.

Britanski ambasador pri UN naveo je tri hitna koraka, koji se moraju sprovesti kako bi se ispunio ovaj cilj.

„Srbija i Kosovo moraju da poštuju postojeće obaveze i izbegavaju jednostrane akcije i retoriku kako bi postavili osnove za obostrano prihvatljiv i održiv uzajamni dogovor“, naveo je.

Kariuki je pozvao Prištinu da „suverena prava koristi u skladu sa vizijom multietničke demokratije zasnovane na ustavnim odredbama“.

Rekao je da je nedavnim potezima, Centralna Banka Kosova pokušala da ispuni svoju ulogu i reguliše promet stranom valutom, ali da je plan kosovske vlade za sprovođenje mera, za sada, podbacio u polju uticaja na manjinske zajednice.

„Kosovske vlasti treba da uspostave jasan plan kako bi osigurali da Srbi i ostale zajednice i dalje primaju prihode i da se osnovne usluge pružaju dok se ne pronađe održivo rešenje“, rekao je Kariuki.

Sa druge strane, Ujedinjeno Kraljevstvo pozvalo je Srbiju da privede pravdi odgovorne za napad u Banjskoj septembra meseca prošle godine.

„Regionalnoj stabilnosti i interesima svih zajednica najbolje služi stvaranje pogodnog okruženja kako bi se omogućio dalji progres kroz dijalog EU“, zaključio je Kariuki.

Sinoć je održana sednica Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija o situaciji na Kosovu koja je zakazana na zahtev Srbije.

Sednici je prisustvala beogradska delegacija koju je predvodio Aleksandar Vučić i prištinska, predvođena Aljbinom Kurtijem. Obojica su se u dva navrata obratili predstavnicima Saveta Bezbednosti uzajamno se optužujući.

Međunarodni zvaničnici sa Zapada, sa druge strane, kritikovali su Prištinu zbog načina primene uredbe CBK-a i nedavnih akcija Kosovske policije. Sa druge strane, od Srbije su tražili da pozove na odgovornost osumnjičene za dešavanja u Banjskoj 24. septembra.

Pročitajte još:

Kurti: Prosečan Srbin nije mrzitelj evra, kod tablica imate reči „Republika Kosovo“, kod evra nemate

Vučić: Srbija ne unosi vreće sa novcem, to za nas legalno čini britanska kompanija; o Banjskoj: Vodimo istragu, podićićemo optužnicu

Grinfild: Priština da odloži primenu uredbe i ne ometa socijalna davanja; Srbija da osigura da se na desi novi napad

Vučić na sednici SB UN : Slepa mržnja prištinskog režima prema Srbima i stvaranje nepodnošljivih uslova do progona

Zijade na sednici SB UN: Dinar od 1999. primarna valuta u srpskim sredinama, jednostrani postupci ne stvaraju pravična rešenjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.