Vučić: Srbija ne unosi vreće sa novcem, to za nas legalno čini britanska kompanija; o Banjskoj: Vodimo istragu, podićićemo optužnicu

Srbija će uraditi sve da održi mir, stabilnost u regionu, kao „što je to uvek činila“, kazao je Aleksandar Vučić u intervenciji na kritike koje su se mogle čuti tokom večerašnje sednice SB UN na račun Srbije, pre svega od strane Aljbina Kurtija.

Obratio se srpski predsednik, kaže, svima u sali, u vezi sa „uvredama“ koje su izrečene, a ne ponaosob, premda je odgovarao na prozivke kosovskog premijera.

Srbija ne unosi vreće sa novcem, već to za nas legalno čini britanska kompanija „Henderson“

Odgovarajući na optužbe da se Srbija bavi pranjem novca i kriminalnih aktivnosti, situaciju je opisao, kako kaže, sa samo jednim primerom koji bi svetu trebalo da objasni situaciju.

„Ovde je izgovoreno da Srbija donosi vreće preko administrativne linije, ili, neki će reči – pogranične linije Srbije preko Kosova, i na taj način mi vršimo uticaj na kriminalce na Severu, ili u druge oblasti na Kosovu. Samo da znate ko to čini, ko unosi te vreće! Ne Srbi, već Britanci, a umesto nas, oni su za to ovlašćeni i imaju specijalizovanu kompaniju Henderson. Oni obavljaju legalan posao, ne brinite! Mi ih plaćamo, mi angažujemo Britance. Kompanija se naziva Henderson i ona prebacuje naš novac na Kosovo u tim vrećama. Samo da vidite koliko smo transparentni iako su Britanci, kao što znate, priznali nezavisnost Kosova“.

Kada je u pitanju suspenzija primene dinara, Vučić naglašava:

„Moram da vam kažem da to nije istina ni najmanje, jer su oni zaustavili vozilo, a to je bilo vozilo kompanije Henderson, koje je donosilo novac za penzije plate i naravno socijalna davanja“.

Dobro što sdržavljani Srbije komentarišu njen demokratski život

Što se tiče kritika Aljbina Kurtija u vezi sa navodnim napadom Srbije na „opozicionog lidera“ Nikolu Sandulovića, Vučić naglašava da je dobro to što „državljani Srbije komentarišu demokratski život u Srbiji“, aludirajući na samog Kurtija.

Vučić kaže da Sandulović koji je lider Reblikanske stranke, nema političku ulogu, već minornu i da je njegova izborna podrška nula posto.

„Niko nije u Srbiji čuo za ovu osobu da učestvuje u političkom životu. Jednom je učestvovao na izborima i podrška mu je bila 0,01%! Samo jednom, kada govorimo o činjenicama!“

„No da se vratim na prava pitanja“, kaže dalje predsednik, skrećući pažnju na to da zemlje koje su priznale Kosovo sada nalaze način kako da opravdaju sve ono što, navodi dalje – Priština radi.

„I činjenicu da se nešto dogodilo 24. septembra što smo mi kao država osudili. Ali neko treba da kaže i da objasni šta se stvarno dogodilo i zašto to nije spomenuto tokom mog govora. Pre svega nije dobro što nismo čuli o pokušaju ubistva srpske dece koja su nosila badnjak i nekih drugih ljudi“.

Garancije SAD i EU i lov na zečeve

Vučić navodi da je Srbija deset meseci pre slučaja Banjska pregovarala sa EU i SAD, dobijajući garancije da neće niko od Srba biti gonjen zbog podizanja barikada u decembru 2022.

„I pokušali smo da zadovoljimo i preklinjali smo Srbe da se pomere sa barikada koje su podigli zbog konstantnih sistematičnih i sistemskih napada koje je Priština činila protiv njih. I ja sam sam preuzeo sve garancije od SAD i EU i pokušavao sam da uverim i ubedim kosovske Srbe da prihvate te garancije. Došli su na taj sastanak da se sastanu sa mnom i kazali mi – ‘verujemo tebi, ali ne verujemo njima. Oni će to da prekrše i zaboraviće sve i loviće nas kao zečeve'“.

Predsednik im je rekao da ne može više da učini, ali i to da je potrebno da verujemo svojim američkim i evropskim partnerima.

Srbi su mu kazali -„uradićemo, ali ipak ne verujemo da će poštovati i ispuniti šta su obećali“.

„A zapravo tri meseca nakon toga prištinske vlasti su započele lov na one Srbe koji su podigli barikade, a to je bio jedan od razloga zašto su ti ljudi koji su rođeni, i koji su čitav život živeli na Kosovu, želeli da brane svoje pragove, sopstvene porodice. Da li su to učinili na pravi način? Ne verujem da jesu, ali treba da znate prave razloge“.

Vodimo istragu o dešavanjima u Banjskoj, podići ćemo optužnicu, ali Srbi mesecima pre toga bili prinuđeni da brane sebe

Što se Banjske tiče, naglašava da Srbija vodi istragu, da će se podići optužnica, ali da je potrebno da se shvati to da je prema Povelji UN i Rezoluciji 1244 jedini teritorijalni integritet koji je povređen – integritet Srbije.

Zahvalio se 109 zemalja članica UN koje ne priznaju nezavisnost Kosova u odnosu na isti broj koji priznaje.

Nismo ni ruska, ni američka initi bilo čija marioneta, već zemlja koja voli slobodu

A odgovarajući na optužbe da je Srbija „produžena ruka Rusije“, kaže:

„Kao ponosni predsednik Srbije, svima vam kažem, kao što možete da vidite, lako mi je da vas pogledam u oči i da kažem, Srbija je nezavisna, suverena zemlja koja voli slobodu. Mi nismo ičije marionete, niti SAD-a, niti Rusije, ili bilo koje druge zemlje u svetu. I tako će ostati. I zato sam toliko ponosan što vidm našu lepu zastavu istaknutu ovde u Ujedinjenim Nacijama“.

Pročitajte još:

Kurti: Prosečan Srbin nije mrzitelj evra, kod tablica imate reči „Republika Kosovo“, kod evra…

Kurti: Srbija mora da odgovara za teror i agresiju, u suprotnom nastaviće se

Grinfild: Priština da odloži primenu uredbe i ne ometa socijalna davanja; Srbija da osigura da se na desi novi napad

Vučić na sednici SB UN : Slepa mržnja prištinskog režima prema Srbima i stvaranje nepodnošljivih uslova do progona

Zijade na sednici SB UN: Dinar od 1999. primarna valuta u srpskim sredinama, jednostrani postupci ne stvaraju pravična rešenjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.