Grinfild: Priština da odloži primenu uredbe i ne ometa socijalna davanja; Srbija da osigura da se na desi novi napad

„Ometanje distribucije socijalnih davanja iz Srbije mora biti svedeno na minimum dok se tranzicija ne završi“, poručila je večearas na sednici Saveta bezbednosti ambasadorka SAD pri UN, Linda Tomas-Grinfild. Zatražila je i da se plan za sprovođenje Uredbe CBK o valutama pod hitno odloži dok se ne definišu odgovarajuće procedure. Sa druge strane, od Srbije zahteva da pozove na odgovornost organizatore i izvršioce napada u Banjskoj. “ Samoproglašeni vođa napada ostaje na slobodi u Srbiji“, kazala je.

Ambasadorka SAD pri UN, Linda Tomas-Grinfild, kazala je večeras na sednici Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija da zemlja koju predstavlja ostaje posvećena miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, uključujući kroz podršku misiji NATO-a na Kosovu -KFOR.

„Naš cilj, uz evropskih partnera, je da podstičemo demokratiju, regionalnu ekonomsku integraciju, živahna multuetnička društva i vladavinu prava“, navela je.

Naglašava da baš zbog toga traži od Beograda i Prištine „da se uzdrže od nekoordinisanih i eskalatornih poteza“.

„Pozivamo ih da se vrate dijalogu kojim posreduje EU, a SAD nastavlja snažno da ga podržava“, naznačila je.

U više navrata je naglasila da je dijalog pravo mesto za rešavanje problema, a ne Savet bezbednosti UN-a.

„Savet bezdednosti UN-a ne bi trebalo da bude kanal za rešavanje problema u vezi sa normalizacijom odnosa Beograda i Prištine, uključujući rešenja koja poštuju prava svih zajednica“, podcrtala je.

Plan za sprovođenje Uredbe CBK da se pod hitno odloži dok se ne definišu procedure

Predstavnica SAD-a potom se osvrnula na Uredbu CBK-a kojom se dinar izbacuje iz platnog prometa, odnosno predviđa da se evro koristi kao jedina valuta.

Naglasila je da je Vašington izrazio zabrinutosti povodom plana Prištine, te je pozvala kosovsku vladu da odloži sprovođenje ove odluke dok se ne definišu odgovarajući mehanizmi u skladu sa najboljim evropskim praksama.

„Odluka je doneta bez adekvatne pripreme i bez konsultacija sa lokalnim stanovništvom. Tražimo da početak sprovođenja ovog plana bude pod hitno odložen dok se ne definišu odgovarajuće procedure u skladu sa evropskim standardima i praksama dobrog upravljanja, a zajednica koju to pogađa bude dobro obaveštena o procesu koji će se sprovesti“, rekla je Tomas-Grinfild.

Ometanje distribucije socijalnih davanja iz Srbije da se svede na minimum dok se tranzicija ne završi

Osvrnula se i na zaplenu novca u blizini Goraždevca, namenjenog za isplatu penzija i drugih davanja Srbima koji žive u Metohiji.

„Ometanje distribucije socijalnih davanja iz Srbije mora biti svedeno na minimum dok se tranzicija ne završi i tražimo od srpske vlade da sarađuje u ovim naporima“, navela je.

Tomas-Grinfild je, ujedno kazala da su SAD duboko zabrinute zbog nekoordinisanih poteza kosovske vlade, odnosno akcija Kosovske policije u sklopu kojih su zatvoreni privremeni organi u u Dragašu, Goraždevcu, Osojanu i Vidanju, kao i zzbog upada u prostorije nevladine organizacije u Prištini.

„Ove akcije nisu u skladu sa nastojanjima Prištine da se deluje kroz dijalog, da se pozabave pitanjima koja utiču na dobrobit sprske manjinske zajednice“, poručila je.

Srbija i dalje nije pozvala na odgovornost odgovorne za Banjsku, samoproglašeni vođa ostaje na slobodi

Još jednom je kazala da Savet Beubednosti UN-a nije mesto za rešavanje ovakvih problema:

„Ali kad smo ovde, moramo usmeriti pažnju Saveta Bedbednosti ka akutnim pretnajma po stabilnost i bezbednost koje dolaze van Kosova“, kazala je.

Naznačila je da SAD osuđuju „koordinisne, nasilne, paramilitarne napade Srba“ u blizni manastira Banjska 24. septembra.

„Prošla su četiri meseca od kada se dogodio napad i Srbija još uvek nije pozvala na odgovornost odgovorne za planiranje i izvršenje. Samoproglašeni vođa napada ostaje na slobodi u Srbiji“, kazala je.

Pozvala je ponovo Srbiju da „traži punu odgovornost za počinioce i organizatorore“, ali i da radi sa KFOR-om kako bi osigurala da se ovakav napad ne ponovi.

Na kraju poručuje da su pravno obavezujući sporazumi koji su prošle godine postignuti u Briselu, odnosno Ohridu.

„Dijalog pod okriljem EU je najbolji način da se reše nerešena pitanja između Kosova i Srbije i reši ciklus kriza“, podcrtala je na kraju obraćanja Tomas-Grinfild.

Večeras je održana sednica Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija o situaciji na Kosovu koja je zakazana na zahtev Srbije.

Sednici je prisustvala beogradska delegacija koju je predvodio Aleksandar Vučić i prištinska, predvođena Aljbinom Kurtijem. Obojica su se u dva navrata obratili predstavnicima Saveta Bezbednosti uzajamno se optužujući.

Međunarodni zvaničnici sa Zapada, sa druge strane, kritikovali su Prištinu zbog načina primene uredbe CBK-a i nedavnih akcija Kosovske policije. Sa druge strane, od Srbije su tražili da pozove na odgovornost osumnjičene za dešavanja u Banjskoj 24. septembra.

Pročitajte još:

Kurti: Prosečan Srbin nije mrzitelj evra, kod tablica imate reči „Republika Kosovo“, kod evra…

Kurti: Srbija mora da odgovara za teror i agresiju, u suprotnom nastaviće se

Vučić: Srbija ne unosi vreće sa novcem, to za nas legalno čini britanska kompanija; o Banjskoj: Vodimo istragu, podićićemo optužnicu

Grinfild: Priština da odloži primenu uredbe i ne ometa socijalna davanja; Srbija da osigura da se na desi novi napad

Vučić na sednici SB UN : Slepa mržnja prištinskog režima prema Srbima i stvaranje nepodnošljivih uslova do progona

Zijade na sednici SB UN: Dinar od 1999. primarna valuta u srpskim sredinama, jednostrani postupci ne stvaraju pravična rešenja

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.