Vučić na sednici SB UN: Slepa mržnja prištinskog režima prema Srbima i stvaranje nepodnošljivih uslova do progona

„Umesto stvaranja uslova za opstanak Srba na prostoru KiM, svedoci smo planskog, sistematskog stvaranja nepodnošljivih uslova života i progona Srba, čime se onemogućava fizički opstanak na KiM“, kazao je predsednik Srbije na sednici Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija. Naglašava da je situacija pogoršana i da postoji pretnja po međunarodni mir i stabilnost, a zbog toga što „rukovodstvo Albanaca sprovodi sistematske i rasprostranjene napade protiv srpskog stanovništva“.

Večeras se održava sednica Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija o situaciji na Kosovu koja je zakazana na zahtev Srbije.

Sednici prisustvuje beogradska delegacija koju predvodi Aleksandar Vučić i prištinska, predvođena Aljbinom Kurtijem. Počela je izlaganjem šefice UNMIK-a, Karolin Zijade putem video veze.

Predstavnicima Saveta Bezbednosti potom se obratio srpski predsednik.

Vučić je u svom obraćanju na sednici SB UN-a  kazao da je Priština proteklih meseci kreirala „nepodnošljive uslove za Srbe koji žive na Kosovu“ i da sada „sprovodi sistematski rasprostranjene napade na srpske civile i progon“.

„Takva situacija, ukoliko izostane reakcija, mogla bi da prouzrokuje nepopravljivu štetu po opstanak srpskog naroda na KiM“, podvukao je Vučić.

Kaže da je upravo zbog toga i zvanični Beograd zatražio održavanje sednice Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija, odnosno zbog uvođenja uredbe Centralne Banke Kosova kojom se zabranjuje korišćenje dinara u platnom prometu na Kosovu.

Priština direktno lišava ogroman broj stanovnika sredstava za život

Kaže da je Priština ovim potezom obustavila finansijske transakcije „nastavila sa nizom napada na Srbe i druge nealbance budući da je njihov opstanak na teritoriji južne srpske pokrajine u ogromnoj meri direktono zavistan od priliva dinarskih sredstava, pre svega iz Budžeta Srbije“.

Naglasio je da se iz budžeta Srbije isplaćuje preko 60.000 plata i penzija, preko 2.000 stipendija, finansiraju narodne kuhinje, subvencionišu poljoprivrednici.

„To pokazuje da je ova mera pre svega napad na srpsko stanovništvo i da sitauciju na KiM čini teškom“, naveo je Vučić.

Konstatuje da ukidanje dinara kao sredstva plaćanja „direktno lišava ogroman broj stanovnika sredstava za život“.

„Odlukom da se zabrani dinarski platni promet Priština direktno onemogućava funkcionisanje obrazovnih, društvenih, zdravstvenih, kulturnih institucija koje omogućavaju Srbima da sebi i porodicama obezbeđuju osnovne životne namirnice, da se školuju, leče, kupuju lekove“, dodao je Vučić.

Stvaranje nepodnošljivih uslova do progona Srba

Vučić je naglasio da ove institucije predstavljaju osnovu za formiranje ZSO, čije su nadležnosti i struktura jasno definisani sporazumom o opštim principima iz 2015.

Precizira da Srbija, na osnovu ovog sporazuma, ima pravo da finansira institucije na Kosovu, uključujući zdravstvo i školstvo, te kaže da je „svako sprečavanje toga direktan udar na opstanak Srba i formiranje ZSO“.

„Očito je da upravo stvaranje nepodnošnjivih uslova za život i uskraćivanje mogućnosti opstanka Srba jeste jedini cilj režima u Prištini koji kroz predmetni akt strukturnog nasilja intenzivira višegodišnji dobro isplaniran i sistematičan napad na srpsko stanovništvo, čime počinje otvoreni progon Srba sa KiM“, naveo je Vučić.

Osvrnuo se i na zatvanje Privremenih organa u Dragašu, Goraždevcu, Osojanu i Vidanju, pa potom i zaplenu novca nemenjenog penzionerima i drugim korisnicima kod Goraždevca, te „hapšenja i maltretiranja poštanskih službenika koji na zakonit i isti način četvrt veka pokušavaju da dostave novac transparentno“.

Razobličavanje neutemeljenih argumenata

Srpski predsednik je večeras svojim govorom, kako je ocenio, „razobličio neutemeljenost argumentacije Prištine“ koja tvrdi da je Uredba CBK doneta s ciljem jačanja vladavine prava.

Tvrdi da to Prištinu ne zanima, te kao primer pominje višegodišnje odbijanje da primeni odluku Ustavnog suda o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani.

Kaže i da Priština povratnike „masovno progoni“ pod lažnim optužbama za ratne i druge zločine, a da je sa druge strane, pripadnik KBS-a koji je ranio dvojicu mladića na Badnji dan prošle godine pušten da se brani slobode, ali ne za pokušaj ubistva, već za izazivanje opšte opasnosti.

Ponovo konstatuje da uredba CBK nema za cilj vladavinu prava, već „dovršetak kreiranja nepodnošljivih uslova života za Srbe i njihovog progona“.

Naveo je i da je evro na Kosovu protivpravno uveden kao jedino sredstvo plaćanja, odnosno da je dinar jedino legalno sredstvo.

Napadi na Srbe i SPC

Vučić je u večerašnjem obraćanju govorio i incidentima i napadima na Srbe, njihovu imovinu i svetinje Srpske pravoslavne crkve.

„Posebno ističem da Priština sve otvorenije i bezobzirnije koristi oružane formracije u progonu Srba. Te formracije sastavljene su od gotovo isključivo kosovskih Albanaca, čije je postojanje na teritoriji KiM nelegalno i u suprotnosti sa Rezolucijom 1244“, kazao je Vučić navodei da su one od novembra 2022. godine navodno koristile nesrazmernu silu protiv Srba 89 puta, od čega 83 na Severu.

Kaže i da su oni izvršili 38 upada na Severu, uz nelegalnu eksproprijaciju zemlje u privatnom vlasništvu Srba i SPC, te time uspostavili svoje prisustvo.

Pomenuo je i „prebijanje i maltretiranje Srba od strane Kosovske policije“, arbitrana hapešenja, fizičko nasilje na punktovima policije, preoravanje srpskih grobalja, zabranu uvoza srpske robe.

Kaže da se dogodilo čak 470 etnički motivisanih napada na Srbe, njihovu imovinu i SPC od 2021. godine za koje niko nije odgovarao.

Naglašva da je višestruko uvećan broj ovakvih napada od kada je „na čelu takozvanog rukovodstva kosovskih albanaca Aljbin Kurti koji sada rukovodi progonom Srba“.

Kao primer je naveo da je navodno bilo 660 ovakvih napada u period u od devet godina pre dolaska Kurtija na vlast.

Sada je jasno zašto Priština ne želi da formira ZSO

Srpski predsednik konstatuje da je formiranje ZSO jedini način koji bi omogućio Srbima da imaju dostojanstven život.

„Njeno formiranje u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine koje Priština uporno odbija da primeni stvorilo bi atmosferu u kojoj bi Srbi imali šansu za dostojanstven život i zaštitu od nasilja. Zbog toga u uslovima tekućeg progona Srba postalo je jasno zašto je Priština odbila da ispuni obaveze da formira ZSO“, kazao je Vučić.

„Umesto stvaranje uslova za opstanak Srba na prostoru KiM, svedoci smo planskog, sistematskog stvaranja nepodnošljivih uslova života i progon Srba, čime se onemogaćava fizički opstanak Srba na KiM“, kazao je Vučić.

Precizira da je trenutna situacija na Kosovu takve prirode da „bez sumnje vodi pogršanju sitaucije, međunarodnim trvenjima i pojavi pretnje po međunarodni mir i stablinost jer rukovodstvo Albanaca sprovodi sistematski i rasprostranjene napade protiv srpskog stanovništva“,

Sa druge strane, kaže da se Srbija trudi da bude faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu, te da je konstruktivna zemlja i da je zbog toga odlučila da sazove sednicu SB UN.

„Verujem da nikom nije u intersu da u svetu gde već postoji mnogo žarišta, Balkan ponovo postane zona nestabilnosti zbog slepe mržne prištinskog režima prema Srbima na KiM“, dodao je Vučić.

On se ujedno nada da će članovi UN koji priznaju Kosovo razumeti da potezi Prištine „nisu samo pokušaji konsolidacije vlasti već ugrožavanje i kršenje mira“.

Zahtev za odlaganje odluke „nije pravi potez“

Vučić se zahvalio međunarodnoj zajednici zbog osuda na račun Prištine u vezi sa uredbom CBK, ali i kaže da:

„Očigledno nisu dovoljne da ubede Prištinu da odmah prekine progon Srba i pokušaj destabilizacije regiona“.

Sa druge strane, kaže da da nije siguran da je zahtev zapada da se samo odloži primena Uredbe „pravi potez“.

„Na taj način Priština bi bila direktno ohrabrena da donosi jednostrane poteze sa tehnički, proceduralnim zahtevima da budu samo pažljiviji u biranju trenutka i načina implementacije jednostaranih poteza“.

Vučić, sa druge strane, „rešenje za krizu koju je Priština izazvala“ vidi kroz „jasnu naredbu da se prekinu sve pomenute mere koje stvaraju nepodnošljive uslove života sprovode progon Srba“.

Pozvao je Savet bezbednosti i međunarodne organizacije da „preduzmu hitne mere u sprečavanju daljeg progona srba i stvaranju uslova da se nastavi dijalog Beograda i Prištine“.

„Srbija će primenti sve sporazume i preduzeti sve mere u skladu sa poveljom UN i revelvatnim Rezolucijama Saveta Bebednosti UN“, dodao je na kraju govora Vučić.

Pročitajte još:

Kurti: Prosečan Srbin nije mrzitelj evra, kod tablica imate reči „Republika Kosovo“, kod evra…

Kurti: Srbija mora da odgovara za teror i agresiju, u suprotnom nastaviće se

Vučić: Srbija ne unosi vreće sa novcem, to za nas legalno čini britanska kompanija; o Banjskoj: Vodimo istragu, podićićemo optužnicu

Grinfild: Priština da odloži primenu uredbe i ne ometa socijalna davanja; Srbija da osigura da se na desi novi napad

Vučić na sednici SB UN : Slepa mržnja prištinskog režima prema Srbima i stvaranje nepodnošljivih uslova do progona

Zijade na sednici SB UN: Dinar od 1999. primarna valuta u srpskim sredinama, jednostrani postupci ne stvaraju pravična rešenjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.