Express: Nemački kancelar sledeće nedelje sa Kurtijem, Vučićem i Lajčakom u Berlinu

Kurti Vučić Šolc
FOTO: Preuzeto sa Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Nemački kancelar, Olaf Šolc, primiće u Berlinu 4. maja kosovskog premijera Aljbina Kurtija (Albin Kurti) i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. U Berlinu će boraviti i izaslanik EU, Miroslav Lajčak, gde će se sastati sa Kurtijem i Vučićem 4. maja uveče, piše Gazeta Express.

Ovo je za Gazeta Express potvrdila nemačka vlada.

„Kancelar će dočekati predsednika Vučića i premijera Kurtija u Berlinu sledeće srede“, saopštila je kancelarija za odnose sa medijima nemačke vlade.

„Razgovori će takođe poslužiti kao podrška dijalogu Kosova i Srbije koji vodi EU. Kako bi podržao ovaj dijalog u Briselu, Kancelar je pozvao u Berlin specijalnog predstavnika EU, Miroslava Lajčaka, koji će istog dana uveče razgovarati sa predsednikom Srbije i kosovskim premijerom“, dodao je portparol nemačke vlade za Express.

KoSSev: U naknadnom tekstu, Gazeta Express piše, pozivajući se takođe na potvrdu nemačke vlade, da će se nemački kancelar sastati sa Kurtijem u sredu u 15 časova.

Kako ovaj medij prenosi, na sastanku će se razgovarati o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji nakon događaja u Ukrajini, regionalnim pitanjima i bilateralnim odnosima Kosova i Nemačke.

Sastanak Šolca i Vučića planiran je za 17.30 istog dana, piše dalje Express, navodeći da će teme razgovora biti rat u Ukrajini, bilateralni odnosi Nemačke i Srbije, ekonomska i regionalna pitanja.

U večernjim satima planiran je sastanak Miroslava Lajčaka sa kosovskim premijerom i predsednikom Srbije.

Ukoliko se ovaj sastanak održi, biće to prvi susret Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića nakon skoro godinu dana, odnosno od poslednje runde dijaloga na visokom nivou održane jula meseca prošle godine u Briselu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.