Borelj sa Kurtijem: Remetilačke radnje kao što je paljenje automobila na Severu su neprihvatljive

FOTO: Tviter/Albin Kurti

Uoči samita Berlinskog procesa, koji će danas okupiti šefove država zemalja Zapadnog Balkana i u sklopu kojeg je najavljeno potpisivanje tri sporazuma, kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarao je sa evropskim zvaničnicima, Miroslavom Lajčakom i Džozepom Boreljom. Kurti i Borelj, kako su obojica potvrdili na Tviteru osudili su paljenje automobila na Severu.

Šef evropske diplomatije, Džozep Borelj, o sastanku sa kosovskim zvaničnikom oglasio se na Tviteru.

Kako je naveo, sa Kurtijem je razgovarao o sporazumima potpisanim u Briselu, uz poruku da oni svi moraju biti ispoštovani.

Osim toga, sagovornici su se dotakli i teme Severa Kosova, odnosno novih incidenata u vezi sa paljenjem imovine koje Borelj naziva „neprihvatljivim“.

„Razgovarali smo o situaciji na Severu Kosova. Remetilačke radnje kao što je paljenje automobila su neprihvatljive“, naveo je evropski zvaničnik i dodao da poziva obe strane da budu uzdržane.

„Sporazumi o dijalogu moraju da se poštuju. Pozivam sve  na uzdržanost. Takođe smo razgovarali o putu napred ka normalizaciji“, naveo je Borelj.

O istom sastanku, takođe na Tviteru se oglasio i Kurti.

I on je tokom razgovora sa njima osudio dešavanja na Severu.

„Pljačka i paljenje automobila na Severu Kosova je zločin i svi ga moraju osuditi“, naglasio je Kurti.

Sa sagovornicima je, kako je dodao, razgovarao i o Okvirnom sporazumu za „uzajamno priznanje“ i druga pitanja.

O poslednjoj paljevini automobila koja se dogodila preksinoć u Zubinom Potoku, a inače trećem slučaju za samo sedam dana na Severu, čitajte u:

Još jedan auto sa RKS tablicama zapaljen na Severu

Vlasnik zapaljenog auta: Uzeli su hleb iz ruku mojoj deci, da spuste glavu kad prođu pored njih

Američki i britanski ambasador osudili paljenje imovine i zastrašivanje onih koji bi da pređu na RKSPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.