Američki i britanski ambasador osudili paljenje imovine i zastrašivanje onih koji bi da pređu na RKS

Ambasador SAD Džef Hovenijer Intervju
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Svega par sati nakon što je Kosovska policija saopštila da je još jedan automobil sa RKS tablicama zapaljen na Severu, američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer osudio je paljenje i uništavanje imovine, nazivajući ih „kukavičkim i krivičnim delima“.

U međuvremenu sa sličnom porukom oglasio se i britanski ambasador u Prištini Nikolas Ebot poručivši da je „podmetanje požara na imovini pojedinaca koji su svoja vozila registrovali na RKS tablice krivično delo i pogrešan način da se pokaže nezadovoljstvo legitimnom politikom vlasti“.

„SAD osuđuju paljenje i uništavanje imovine i svaki pokušaj da se zastraše oni koji imaju ili nameravaju da uzmu RKS registarske oznake, po kosovskom zakonu. To su kukavička i krivična dela“, poručio je Hovenijer u objavi na Tviteru.

On je ovom prilikom još jednom ponovio stav SAD-a da Kosovo ima pravo da primeni odluku o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS.

Sa druge strane, takođe je ponovio zahtev SAD-a da se produži period implementacije ove odluke na ukupno 12 meseci.

Podsetimo, noćas je u Zubinom Potoku zapaljen automobil marke Hyndai, kosovskih registarskih oznaka. Ovo je treći zapaljeni automobil za nedelju dana, a nakon što su u Leposaviću, za manje od 24 sata zapaljena čak dva automobila.

Ujedno, ovo je deseto paljenje automobila na Severu od početka ove godine.

Priština je više paljevina automobila i druge imovine na Severu, a nakon početka primene odluke kosovske vlade o (pre)registraciji, odnosno nakon 1. avgusta, povezala upravo sa (pre)registracijom na RKS.

Krajem avgusta u Zvečanu je izgoreo automobil „Fiat Punto“, pre toga je početkom juna u Zubinom Potoku zapaljen automobil „Audi A6 allroad“ u vlasništvu muškarca M.A, aprila meseca zapaljen je automobil 22-godišnje devojke u Kosovskoj Mitrovici, a krajem istog meseca u Zubinom Potoku, zapaljen je automobil stranih registarskih oznaka u vlasništvu žene sa Kosova. Takođe u Zubinom Potoku prijavljeno je policiji da su 2. maja nepoznate osobe zapalile dve gume na automobilu parkiranom u privatnom dvorištu

Sredinom septembra meseca zapaljen je automobil u Leposaviću. Iz policije su 19. septembra saopštili da im je prijavljeno da su nepoznata lica zapalila automobil kosovskih registarskih oznaka.

Istog dana oglasio se kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, navodeći da je Srbin, službenik Kosovske policije – napadnut od strane „ilegalnih struktura“, odnosno da mu je zapaljen automobil sa RKS tablicama, ali bez navođenja gde se slučaj dogodio.

Slučaj paljevine desio se i sredinom oktobra, takođe u Leposaviću, kada su navodno u blizini tehničke škole u Leposaviću nepoznata lica lomila stakla na putničkom vozilu marke škoda bele boje, BG registarskih oznaka. Isti automobil su potom pripadnici Kosovske policije zatekli u plamenu.

Poslednji slučajevi dogodili se 26. i 27. oktobra u Leposaviću kada je prvo zapaljen automobil u vlasništvu pripadnika Kosovske policije, a potom i automobil u vlasništvu lica sa inicijalima N.Č.

Sa izuzetkom slučaja bacanja bombe, kao i najmanje jednog zapaljenog automobila tokom oktobarskih nemira 2021. godine na Severu, ovo je 61. vozilo zapaljeno od 2014. godine u sredinama u kojima žive Srbi. Listu zapaljenih automobila pogledajte OVDE.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.