UNDP: Odabrano 50 preduzeća koja će učestvovati u programu „Boost x Kosovo“

undp

Čak 50 preduzeća sa celog Kosova, uključujući i nevećinske zajedince, odabrano je da učestvuju u programu UNDP-a „Boost x Kosovo“, s ciljem pružanja pomoći preduzećima da se izbore sa razvojnim izazovima i pruže podršku „zelenijem rastu“.

Ovaj program pokrenut je početkom oktobra, dok je inicijativa realizovana u partnerstvu sa Vladom Japana, Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Inovacionim centrom Kosova (ICK).

„Nakon detaljnog procesa evaulacije, odabrano je 50 malih i srednjih preduzeća (MSP) sa celog Kosova, uključujući i nevećinske zajednice, da učestvuju u programu ubrzanja koji može da pruži rešenja za zelenu tranziciju i održivost“, navodi se u saopštenju UNDP-a.

Odabrana preduzeća pokrivaju niz sektora među kojima su poljoprivreda, proizvodnja, ugostiteljstvo i turizam, digitalna i obnovljiva energija.

„Predloženo je niz zanimljivih ideja, uključujući rukovođenje otpadom, veća efikasnost i poboljšano znanje, kao i podizanje svesti o životnoj sredini“, precizira se u saopštenju i dodaje da će „Boost x Kosovo“ pojačati, premostiti i povezati ove odabrane preduzetnike širom Kosova sa globalnim inovatorima koji će ih tehnički i finansijski podržati da razviju i unaprede svoje početne ideje.

„Na kraju, najboljim 15 timovima sa najperspektivnijim rešenjima biće dodeljeni grantovi od oko 20.000 evra, svaki za finalizaciju svojih projekata“, navodi se.

UNDP precizira da će šestomesečni program imati četiri modula obuke, među kojima su serije razgovora sa uspešnim preduzećima, filantropima, globalnim liderima i stručnjacima iz Japana, kao i Mentorstvo i stručno učenje.

BOOST x Kosovo je inicijativa osmišljena da pomogne prelaženje privatnog sektora Kosova ka zelenoj i pravednoj tranziciji – i kroz inkluzivni pristup, otvaranje novih radnih mesta, smanjenje emisije gasova staklene bašte i jačanje konkurentnosti.

Ova inicijativa je deo poglavlja regionalnog programa BOOST, koji su pokrenuli UNDP Kosovo i Ambasada Japana na Kosovu, a sprovodi se u saradnji sa ICK i EBRD. Njegovo prvo izdanje ima za cilj da podrži preduzeća i zajednice da se oporave od COVID-19 i izgrade budućnost otpornu na klimu.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.