Lideri Zapadnog Balkana na samitu Berlinskog procesa potpisuju tri sporazuma

Lideri Zapadnog Balkana će danas u Berlinu potpisati tri sporazuma – o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata.

Šefovi vlada Srbije, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine potpisaće regionalne sporazume na samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa.

Tri sporazuma su odobrili ministri spoljnih poslova zapadnobalkanske šestorke na sastanku koji je 21. oktobra organizovala nemačka vlada.

Samit će otvoriti nemački kancelar Olaf Šolc, a glavne teme razgovora biće budućnost Berlinskog procesa i Zajedničkog regionalnog tržišta, kao i energetska bezbednost i tranzicija.

Posle radnih sesija uslediće ceremonija potpisivanja tri sporazuma, a zatim sastanci sa predstavnicima Foruma mladih i civilnog društva.

Na kraju samita biće održana zajednička konferencija za novinare nemačkog kancelara, premijera zemlje koja će biti domaćin narednog samita Berlinskog procesa i predsednice Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Berlinski proces je format godišnjih sastanaka koji je nemačka vlada, u vreme kancelarke Angele Merkel, inicirala 2014. godine kada je u Berlinu održana Konferencija o Zapadnom Balkanu.

Posle tog samita u Berlinu, domaćini su bili 2015. godine Beč, 2016. Pariz, 2017. Trst, 2018. London, 2019. Poznanj i 2020. Sofija.

Cilj procesa je da se ubrza saradnja šest zemalja Zapadnog Balkana i integracija tog regiona u EU. Inicijativa se uglavnom fokusira na rešavanje bilateralnih i internih problema u regionu i unapređenje privredne saradnje koja bi bila temelj održivog razvoja regiona.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.