Bisljimi: Razgovori na najvišem nivou uoči izbora, pregovara se o sporazumu o nenapadanju

Besnik BIsljimi
FOTO: Preuzeto sa Koha

Sastanak na najvišem nivou mogao bi da se održi pre izbora u Srbiji, najavio je zamenik kosovskog premijera i predvodnik prištinskog tima za pregovore u Briselu, Besnik Bisljimi (Bislimi), prenosi Gazeta Express.

Bisljimi je juče kazao za Prime Time na Kanalu 10 da se uoči aprilskih izbora očekuje sastanak „šefova država“.

Prema rečima ovog prištniskog zvaničnika, Beograd i Priština u Briselu pregovaraju o sporazumu kojim se strane obavezuju da neće da napadaju jedna drugu.

Tvrdi da Evropska unija posreduje s ciljem zaključenja takvog sporazuma, prenosi Gazeta Express.

Beograd je na početku odbijao da razgovara o ovoj temi, ali Evropska unija sada sporazum definiše kao „sporazum o poverenju“ između dve strane, poručuje Bisljimi.

Podsetimo, sporazum o nenapadanju u Briselu je još 19. jula predstavio kosovski premijer, Aljbin Kurti, na sastanku sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Kako je tada Kurti kazao, reč je o deklaraciji o miru i nenapadanju. Kosovski premijer je ujedno predstavio još jedan dokument kojim se, kako to tumači kosovska strana, kroz 11 tačaka govori o barijerama koje Beograd postavlja Prištini kada je slobodna trgovina u pitanju.

Ovi dokumenti, međutim, tada nisu naišli na odobravanje srpske delegacije predvođene Aleksandrom Vučićem. Dokument o 11 tačaka, predsednik Srbije je protumačio na znatno drugačiji način – kao 11 zahteva kojima se od Srbije traži priznanje.

Najava nove runde dijaloga stiže uoči dolaska izaslanika EU za dijalog, Miroslava Lajčaka i izaslanika američkog predsednika za Zapadni Balkana, Gabrijela Eskobara u Beograd i Prištinu.

Dvoje međunarodnih zvaničnika prvo će otići u Brisel, pa iz Brisela 31. januara u Prištinu, a potom, drugog februara odlaze u Beograd.

Kako je potvrđeno, njihova poseta ima za cilj ponovno pokretanje razgovora, tj. unapređenje dijaloga.

Eskobar je juče poručio da status kvo u dijalogu ne funkcioniše, te da je očekivanje SAD-a da Beograd i Priština sprovedu prethodne obaveze koje su preuzeli i dođu do sporazuma koji podrazumeva uzajamno priznanje.

On je ujedno pozvao Prištinu da formira ZSO jer se, kako je kazao, na to obavezala, ali i kazao da SAD „ne diktiraju“ nadležnosti koje bi ona mogla da ima, te da, postoje modeli bez izvršnih ovlašćenja.

Formiranje ZSO bez izvršnih ovlašćenja, sa druge strane, odbija zvanični Beograd, a upravo neslaganja oko formiranja ovog tela obeležila su razgovore u Briselu u 2021. godini.

Dijalog na političkom nivou koji se vodi u Briselu je u praksi u ćorsokaku, kako ga već duže vreme opisuju stručnjaci. Visoki pregovarači – Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti, sastali su se u prethodnoj godini svega dva puta – prvo 15. juna, pa potom i 19. jula.

Evropski posrednik za dijalog, Miroslav Lajčak, nije uspeo već duže od pola godine da zakaže novi susret. U međuvremenu kao posrednici za dijalog u okviru šire funkcije su se pojavili i Gabrijel Eskobar u ime SAD, te Stjuart Pič u ime Velike Britanije, što pojedini političari i analitičari tumače kao najavu nove dinamike i novih razgovora u sklopu dijaloga.

Da će raditi sa Lajčakom na pripremi nove runde dijaloga, najavio je prethodno visoki predstavnik EU, Žozep Borelj. Međutim, kako je tada kazao, do novih razgovora doći će samo ukoliko su obe strane spremne da se „dobiju povoljni rezultati i opipljiva ostvarenja“.,

Naglasio je da će da nastavi da radi, posebno sa Kosovom koje u ovom trenutku pokazuje „znatnu uzdržanost da sedne za pregovarački sto“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.