Niš ključna tačka Balkanske rute za trgovinu heroinom

Droga
FOTO: Nova S/ Printscreen

Tokom 2020. godine, a prema izveštaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, sem marihuane, u Srbiji se najviše plenio heroin. Pomenuti izveštaj navodi i da je grad Niš ključna tačna za Balkansku rutu trgovine heroinom, a koji dolazi iz Turske.

Policija se neretko hvali uspešnim akcijama zaplene veće količine droge, ali izvesno je da se najviše pleni marihuana, koja je i jedna od najjeftinijih droga na tržištu.

„Balkanska ruta je odavno uspostavljen koridor trgovine drogom, posebno heroinom, koji u region ulazi iz Turske na putu prema Zapadnoj Evropi. Procenjeno je da 60-65 tona heroina godišnje prođe kroz jugoistočnu Evropu – u vrednosti više od 960 miliona evra u 2020. godini. Veliki tokovi heroina prolaze kroz Severnu Makedoniju i Srbiju, pri čemu je Niš na jugu Srbije ključno čvorište trgovine“ navodi se u izveštaju.

Kako se ističe u izveštaju Globalne inicijative, kilogram heroina na Zapadnom Balkanu vredi otprilike dvostruko više nego u Turskoj i ponovo udvostručava vrednost kada se prodaje u EU.

Sa druge strane, prema podacima do kojih se došlo, narkotik kanabis je najčešće korišćena i zaplenjena droga na Zapadnom Balkanu.

Iako je Albanija i dalje najveći proizvođač u regionu, uzgajanje u zatvorenom prostoru zabeleženo je i u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Najpoznatija plantaža u Srbiji je, prema izveštaju, „Jovanjica“.

U Srbiji je slučaj „Jovanjica“ u novembru 2019. godine privukao značajnu pažnju, kada je na velikoj farmi otkriveno 1,6 tona visokokvalitetnog psihoaktivnog kanabisa.

Jovanjica
FOTO: Newsmax Adria

Veleprodajne cene kanabisa kreću se od 1.000 evra po kilogramu u Crnoj Gori, do 1.550 evra u Bosni i Hercegovini. Sa druge strane, kilogram kanabisa u Srbiji košta 1.900 evra, u zavisnosti od kvaliteta i dostupnosti.

Enormna razlika u zapleni kanabisa i kokaina

Prema podacima nacionalnih policijskih izveštaja za 2020. godinu, u Srbiji se ubedljivo najviše pleni kanabis – 7.100 kilograma u toj godini, dok je zaplenjeno tek 13,6 kilograma kokaina.

Posle kanabisa najviše se pleni heroin – 35 kilograma, dok je zaplenjen 31 kilogram sintetičkih droga.

Ipak, ono što je interesantno jeste da više od polovine zaplena u Srbiji predstavlja marihuana. Kokain, koji je daleko skuplji na crnom tržištu, ne pleni se toliko često u našoj zemlji, a pogotovo ne u velikim količinama.

Ovom temom se pozabavio i Saša Đorđević, iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), koji je ranije objavio sličan podatak. Reč je o istraživanju koje se bazira na zvaničnim podacima godišnjih izveštaja o radu MUP-a o zapleni droge u poslednjih deset godina.

Ono što se iz tog izveštaja moglo zaključiti jeste da se od zaplenjenih narkotika, u periodu od 2011. do 2020. godine, najčešće plenila marihuana. U proseku, čak 88 odsto zaplena je ta opojna droga.

Prema određenim podacima, prethodnih desetak godina zaplenjeno je tek 170 kilograma kokaina. Ne treba zanemariti da je Srbija, bar prema podacima Globalnog indeksa organizovanog kriminala za 2020. godinu, tranzitna destinacija upravo za kokain.

Kokain
FOTO: MUP

„Hapsićemo za svaki gram“, neke su od izjava visokih funkcionera države, koji koriste svaku priliku da pokažu surovost prema dilerima narkotika, iako se ne može reći da rezultati zaplena to opravdavaju.

Nova S

Povezane vesti:

Zaplenjeno 300 kg marihuane, prekinut lanac šverca iz Albanije ka Srbiji

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.