Eskobar: Priština se obavezala na ZSO, postoje modeli bez izvršnih ovlašćenja

Foto: Ambasada SAD u Beogradu

Status kvo u dijalogu ne funkcioniše. Očekujemo da i Kosovo i Srbija ispoštuju prethodne obaveze koje su preuzeli i dođu do sporazuma koji podrazumeva uzajamno priznanje, kazao je uoči dolaska na Kosovo izaslanik predsednika SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar. Među obavezama koje su preuzete je i formiranje ZSO, poručuje Eskobar, te ujedno poziva na primenu presude kosovskog Ustavnog suda u vezi sa zemljom manastira Visoki Dečani.

Eskobar putuje već u nedelju, 30. januara u Brisel, a potom boravi od 31. do drugog februara u Prištini, zajedno sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom. Ovi međunarodni zvaničnici posetiće potom i Beograd, gde će ostati do 4. februara, a s ciljem ponovnog pokretanja pregovora u Briselu.

Eskobar je potvrdio da će u Prištini, zajedno sa Lajčakom, da se sastane sa liderima političkih partija, a s ciljem unapređenja dijaloga koji se vodi u Briselu.

„Cilj SAD je sveobuhvatan sporazum koji normalizuje odnose Srbije i Kosova, i koji je fokusiran na uzajamno priznanje“, poručio je Eskobar u intervjuu za Reporteri.

Kaže da će istu poruku preneti i u Beogradu.

„Najbolji način da lideri dve zemlje ispune obećanja građanima je da daju prioritet dijalogu koji podržava EU. Ova zamrznuta trenutna situacija, status kvo, ne funkcioniše, što vidimo na osnovu stalnog odlaska mladih ljudi koji veruju da je njihova budućnost negde drugde. Nadam se da lideri u Srbiji i na Kosovu razumeju važnost kretanja napred, a ne nazad, kroz dijalog koji vodi EU u pravcu sveobuhvatne normalizacije njihovih odnosa, što je i dalje od suštinskog značaja za njihov put ka EU“, poručio je.

Eskobar je ujedno pozvao Beograd i Prištinu da sprovedu sve dogovore na koje su se obavezali u Briselu, ali i da sarađuju u „duhu kompromisa“.

Da bi Srbija i Kosovo trebalo da se pridržavaju preuzetih obaveza, Eskobar je kazao i povodom Vašingtonskog sporazuma, uz naznaku da bi one mogle da proizvedu dugoročne ekonomske koristi za građane.

A kada je reč o kompromisu, Eskobar podcrtava da „niko ne traži od Kosova da kompromituje svoj suverenitet ili teritorijalni integritet“.

„Ta pitanja su jasno postavljena. Ipak, važno je zaključiti ove pregovore sveobuhvatnim sporazumom o normalizaciji [odnosa] koji za fokus imaju uzajamno priznavanje“, kazao je Eskobar.

Da li je razmena teritorija prihvatljiva za SAD

Eskobar je upitan o tome da li bi za Bajdenovu administraciju bilo prihvatljivo rešenje koje uključuje razmenu teritorija.

„Svaki konačni sporazum i njegovi elementi moraju biti prihvatljivi za narod Kosova i Srbije. Sjedinjene Države nikada nisu i neće postavljati uslove i parametre ni Kosovu ni Srbiji. I Kosovo i Srbija su suverene države“, poručio je Eskobar.

O ZSO: Postoji više modela koji ne podrazumevaju izvršna ovlašćenja

A među obavezama koje je preuzela Priština je i formiranje ZSO.

Eskobar, kao i juče ambasador SAD u Prištini, takođe kaže da se kosovska vlada obavezala da će ZSO biti sprovedena, ali i da SAD ne „diktiraju“ koje bi ona nadležnosti trebalo da ima.

„Ovo je suverena odluka koju Vlada Kosova mora da donese“, tvrdi Eskobar, te navodi da postoji više modela koji bi mogli da funkcionišu:

„Uključujući više modela koji bi omogućili bolju lokalnu koordinaciju bez drugog nivoa vlasti ili izvršne vlasti. Pozivamo Vladu Kosova da pažljivo razmotri ove modele“, naglasio je.

Važno je omogućiti Srbima da glasaju

Govoreći o predstojećim izborima Srbije, te najavi Samoopredeljenja da će verovatno biti zabranjeno i njihovo održavanje na Kosovu, kao i prethodno referendum, Eskobar poručuje da je „Kosovo suverena zemlja i da ima pravo da odredi pod kojim uslovima se na njenoj teritoriji održavaju izbori druge zemlje“.

Ipak, smatra da je važno da Srbi na Kosovu iskoriste svoje glasačko pravo podsećajući na raniju praksu koja se primenjivala za izborne procese Srbije, kada je misija OEBS-a prikupljala glasove.
.
Ovakvi procesi prema oceni Eskobara, „ne predstavljaju pretnju suverenitetu Kosova“.

Kaže da pozdravlja priliku da razgovara sa predstavnicima kosovske vlade o „pronalasku rešenja i aranžmana koji su za nju prihvatljivi, uz pružanje mogućnosti glasanja za one koji imaju pravo glasa“.

Sprovesti odluku o zemlji manastira V. Dečani

Uz podsećanje da su američki zvaničnici u prošlosti pozivali Prištinu da primeni odluku Ustavnog suda koja se odnosi na zemlju manastira Visoki Dečani, Eskobar je upitan – da li očekuje da će Kosovo ispuniti ovaj zahtev?

„Naš stav je bio jasan i nije se promenio – u ovom slučaju se radi o vladavini zakona, a ne o etničkoj, političkoj ili verskoj pripadnosti. I dalje pozivamo vladu da sprovede odluku Ustavnog suda iz 2016. godine i uknjiži zemljište“.

Kaže da je Kurti došao na vlast uz platformu o jačanju vladavine prava.

„Poštovanje sudskih odluka nije stvar za koju treba da birate i svakako nije stvar pregovora, kreiranja politike ili cenkanja“, zaključio je izaslanik predsednika SAD za Zapadni Balkan.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.