BIRN: Kosovski premijer smenio savetnika zbog kritikovanja gerilaca

Aljbin Kurti
Foto: Kallxo

Izvor: Balkan Insight (Tekst je preveden sa engleskog jezika)

Premijer u ostavci, Aljbin Kurti, otpustio je svog savetnika Škeljzena Gašija (Shkelzen Gashi) zbog izjave da su pojedini borci „Oslobodilačke vojske Kosova“ počinili zločine tokom rata 1998-99. Gašijeva izjava je izazvala čitav niz negativnih reakcija.

Aljbin Kurti rekao je u subotu da je smenio Škeljzena Gašija, stručnjaka za istoriju i politiku, sa funkcije savetnika premijera usred negativne reakcije na Gašijeve izjave o zločinima koje su počinili borci „Oslobodilačke vojske Kosova“.

„Danas sam se sreo, a zatim i smenio mog političkog savetnika Škeljzena Gašija. Neke njegove izjave su na neki način skretale pažnju sa dobrog rada vlade“, napisao je Kurti na Fejsbuku.

Navodi koje je Gaši izneo u intervjuu za kosovsku televiziju K7 ​​u petak, doveli su do burnih reakcija i pretnji na društvenim mrežama.

Gaši je u intervjuu rekao da su pojedinci iz Oslobodilačke vojske Kosova počinili zločine nad civilima, uključujući i Albance.

„Nekoliko sam puta rekao da su pojedinci, uključujući više zvaničnike ‘OVK’, počinili ratne zločine“, istakao je Gaši.

On je rekao da su o ovome izvestile međunarodne organizacije, uključujući „Human Rights Watch“ i „Amnesty International“, i da je ovo isticano na suđenjima na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, kao i u domaćim slučajevima koje su procesuirale UN misija na Kosovu – UNMIK i EU misija vladavine zakona – EULEX.

„Smatram da počinioci moraju biti kažnjeni“, rekao je Gaši.

Gaši je takođe istakao da eksplozivni izveštaj koji je 2010. godine napisao izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, o zločinima koje je gerilska vojska počinila tokom rata na Kosovu, ne može da se smatra anti-albanskim.

Martijev izveštaj poslužio je kao osnova za osnivanje Specijalizovanih veća Kosova, takozvanog ‘Specijalnog suda’ koji se očekuje da će suditi višim bivšim gerilcima OVK za ratne zločine i posleratne zločine, iako nijedna optužnica do sada nije podignuta.

Gazmend Bitići (Gazmend Bytyqi), poslanik opozicione Demokratske partije Kosova, rekao je na konferenciji za štampu da su Gašijeve izjave anti-OVK i da predstavljaju stav rukovodstva Samoopredeljenja – stranke premijera u ostavci, Aljbina Kurtija.

„Tvrdnje Škeljzena Gašija nisu ni jedinstveni slučaj, niti slučajne. Ovo je samo još jedan pokušaj Samoopredeljenja da omalovaži slavnu borbu za slobodu“, rekao je Bitići.

On je dodao da će njegova stranka zahtevati da parlament usvoji „zakon o zaštiti vrednosti rata OVK-a“.

Fond za humanitarno pravo Kosova, koji se zalaže za pravdu za sve ratne i posleratne žrtve u zemlji, izrazio je zabrinutost zbog negativne reakcije na Gašijeve izjave.

„Nakon emisije, g. Gaši je zbog svojih stavova javno bio na meti oštrih kritika pojedinaca, ali i predstavnika raznih organizacija i udruženja, kao i predstavnika političkih stranaka. Na ovaj način, promovisanjem kulture nekažnjivosti kao društvo, onemogućavamo proces tranzicione pravde na Kosovu i uskraćujemo žrtvama i njihovim porodicama pravo na pravdu“, poručuju iz Fonda za humanitarno pravo.

Novinar sa Kosova, Enver Robeli (Enver Robelli), rekao je da reakcije na Gašijeve komentare pokazuju koliko je opasno na bilo koji način kritikovati one koji se pretvaraju da štite „vrednosti OVK“.

„Ono što je on [Gaši] rekao nije ni iznenađujuće niti je svetogrđe. Činjenica je da, nažalost, postoji sumnja da je unutar OVK bilo ljudi koji su činili zločine“, rekao je Robeli za BIRN.

O prethodnim događajima, podsetite se u:

YIHR Kosovo: Umesto napada na Gašija, fokus rasprave da bude pravda za sve žrtve i preživele zločina na Kosovu

Slučaj Gaši: Policiju u Glogovcu napali demonstranti PDK-a 

FHPK: Zabrinuti zbog stavova javnosti o nekažnjivosti i negiranju nealbanskih žrtava

RTK: Hiljade građana protestovalo s balkona protiv Gašija

Kurti otpustio svog savetnika nakon izjave o zločinima OVK

Kako je jedan prilog dvosatnog intervjua sa Konjufcom zaokupirao medije u PrištiniPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.