Kako je jedan prilog dvosatnog intervjua sa Konjufcom zaokupirao medije u Prištini

Škeljzen Gaši
FOTO: Gazeta Express

Od sinoć traje medijska ofanziva osuda, odnosno pojašnjenje stavova savetnika kosovskog premijera, Aljbina Kurtija (Albin Kurti), Škeljezena Gašija (Shkelzen Gashi) o tome da su „pripadnici OVK počinili zločine nad nedužnim civilima“, i da se ovi navodi nalaze u izveštajima međunarodnih organizacija, a da „Dik Marti nije antialbanac“.

Od sinoćnog dvosatnog gostovanja vršioca dužnosti Ministra spoljnih poslova, Gljauka (Glauk) Konjufce, u emisiji „Debata plus“ na „TV Dukađini“ u kojem se govorilo uglavnom o ulozi Srbije u vezi sa Kosovom, a gde je čak i sam Konjufca izjavio da iza formiranja Specijalnog suda vidi ulogu Rusije, pažnju medija u Prištini, ali i u Beogradu, privukao je samo jedan detalj – kratki video prilog jedne TV emisije u kojoj Gaši govori o OVK i ratnim zločinima.

Gaši je u emisiji Frontal na T7 izjavio da bi svi koji su počinili zločine tokom rata trebalo da budu kažnjeni. Ujedno je rekao da je tokom kampanje na poslednjim izborima savetovao Kurtija da „ne ide protiv Specijalnog suda“.

Upitan „da li se predomislio kada je reč o Specijalnom sudu“, Gaši navodi da „postoje međunarodne organizacije koje govore o zločinima koje su počinili bivši pripadnici OVK“.

„Mislim da ima činjenica međunarodnih organizacija koje govore o zločinima koje su pojedinci iz OVK počinili nad nevinim civilima i mislim da bi oni trebalo da budu kažnjeni“, rekao je Gaši, prenosi Gazeta Express.

Navodi da bi oni trebalo da budu kažnjeni kako bi se „očistila OVK“.

„Nije bilo nijednog tužioca ili sudije ili advokata, koliko ja znam, Nazim Blaca, nije imao nijednog advokata, nije imao čuvare da pošalje po zatvorima, da pošalje po zatvorima pripadnike OVK… Nekoliko portala bliskih prošlom režimu preneli su jedan moj intervju za radio FM za Dika Martija. Mnogo je bolje da se kazne oni koji su učinili zločine i da se očisti OVK“.

„U slučaju Fatmira Ljimaja imate osuđenog Hajredina Baljaja gde je utvrđeno da su ti zločini učinjeni, a on je jedan od odgovornih. Sud kaže da nema dovoljno dokaza da je on (Fatmir Ljimaj) dao nalog. Ja mislim da treba da se kazne svi oni koji su učinili zločine. Mi optužujemo Srbiju kada Srbija štiti kriminalce, mi treba da budemo protiv svih zločina“, dodao je on.

Konjufca je komentarišući ovu izjavu rekao da bi Gaši bio otpušten da je njegov savetnik. Dodao je da je izjava Škeljzena Gašija ozbiljnija od izveštaja Dika Martija.

Konjufca je povodom ovog priloga, u dužem odgovoru govorio i o onome što vidi kao ulogu Rusije povodom formiranja Specijalnog suda.

Rekao je da je ideja o ovom sudu potekla iz Rusije, posebno u dužem odgovoru govoreći o ulozi ruskog diplomate Konstantina Kosačova.

U istoj emisjij se Konjufca našao pod paljbom novinarskih pitanja – ‘Šta će srpske zastave u kosovskim opštinama , poput Gračanice’. Govorilo se o vremenu Miloševića, Rankovića, kao i o granici na Severu Kosova.

Konjufca na SB UN: Pozivam Srbiju da prizna Kosovo, odgovori gde su nestali i procesuira ratne zločine

Konjufca: Srbija je postavila zamku sa 1.000 testova za COVID-19, Kosovo nije upalo u tu zamku

Ubrzo su usledile mnogobrojne negativne reakcije u kosovskoj javnosti, pozivi da Gaši da ostavku, kao i da tužilaštvo pokrene istragu, dok je Gazeta Express ujedno prenela da je ova vest naišla na intersovanje medija u Beogradu

Među onima koji su se oglasili bila je i vršilac dužnosti ministra pravde na Kosovu i poslanica pokreta Samoopredeljenje, Aljbuljena Hadžiu, koja je poručila da je „OVK vodila pravedan i oslobodilački rat“.

Sa druge strane, smatra da je formiranje Specijalnog suda pogrešno i štetno jer je time „postavljena paralela između Kosova i Srbije za ratne zločine“, optuživši ujedno „one koji su glasali za njegovo osnivanje“.

„Oni koji su glasali za ovaj sud naneli su dva velika udarca Kosovu, udaranjem u oslobodilački rat i udarom na pravosudni sistem Kosova“.

„Ratni zločini ne zastarevaju i počinioci će bti privedeni pred lice pravde“, dodala je Hadžiu.

Prištinski mediji ujedno prenose da je jedna grupa mladih ljudi pokrenula inicijativu da sutra u 21:00 svi građani puste pesmu „Marš OVK“ u znak protesta povom ove izjave savetnika Aljbina Kurtija.

Oglasio se i predsedavajući Organizacije veterana OVK, Hisni Gucati, koji je takođe osudio izjavu savetnika kosovskog premijera.

Gucati navodi da Gaši svojim izjavama sve više „služi Srbiji“ i da „igra ulogu srpskog advokata“.

„Organizacija veterana i rata OVK osuđuje uvredljiv i omalovažavajući način govora Škeljzena Gašija i poziva pravosudne vlasti Republike Kosovo da pozovu Škleljzena Gašija i iznesu činjenice ili dokaze za to da on stalno optužuje OVK za ratne zločine i pokrenu istragu protiv njega“.

Povodom ove izjave oglasio se i poslanik kosovske skupštine iz pokreta Samoopredeljenje, Enver Haljiti, zatraživši od Gašija da podnese ostavku zbog ove izjave.

Ukolko do toga ne dođe, Haljiti poziva Kurtija da ga razreši.

Gaši se nakon više negativnih reakcija povodom onoga što je rekao u emisiji Frontal na T7 oglasio na Fejsbuku.

On je objasnio da „nije rekao da je OVK činila zločine već pojedinci“.

“Oni koji su skrnavili uniforme OVK, oni su u visokoj hijerarhiji. To nije moje mišljenje, već su sudske odluke u Hagu, UNMIK-a, EULEX-a, kao i mišljenja u izveštaju međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava“, poručio je Gaši.

Dodao je da će OVK i „borbu naroda za slobodu i nezavisnost štititi kad bude očišćena od zločina pojedinaca koji su ih počinili“.

RTS je takođe preneo vest o jučerašnjoj izjavi savetnika kosovskog premijera, navodeći da je Škeljzen Gaši izjavio da „Dik Marti nije antialbanac“, te da su „Zločini počinjeni od strane naoružanih pripadnika OVK nad srpskim civilima“.

Na intervenciju TV voditelja da se radi o sumnji da su ih počinili, Gaši je kazao:

„Sumnja se da imamo 1.000 ubijenih srpskih civila“, preneo je RTS.

Podsetimo, Specijalni sud u Hagu za ratne zločine na Kosovu formiran je pod okriljem EU 2015. godine. Osnova za pokretanje istrage bio je izveštaj specijalnog izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija. Uprkos više najava da on radi, te da su podignute prve optužnice o tome se u javnosti ništa za sada ne zna.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.