FHPK: Zabrinuti zbog stavova javnosti o nekažnjivosti i negiranju nealbanskih žrtava

Fond za humanitarno pravo Kosova
FOTO: FHPK/Facebook

Žrtve imaju pravo na pravdu poručuju iz Fonda za humanitarno pravo, osudivši na taj način lavinu kritika koje su usledile na Kosovu nakon što je savetnik kosovskog premijera u ostavci i publicista, Škeljzen Gaši, izjavio da su pripadnici bivše OVK činili zločine tokom i nakon rata na Kosovu.

Škeljzen Gaši (Shkelzen Gashi) je juče u emisiji Frontal na T7 izjavio da bi svi koji su počinili zločine tokom rata trebalo da budu kažnjeni. Rekao je da su pojedini „pripadnici OVK počinili zločine nad nealbanskim civilima“, te da se ovi navodi nalaze u izveštajima međunarodnih organizacija.

Ova izjava izazvala je lavinu negativnih komentara u Prištini što je dovelo do toga da kosovski premijer da ostavku svom političkom savetniku.

„Nakon emisije, g. Gaši je zbog svojih stavova javno bio na meti oštrih kritika pojedinaca, ali i predstavnika raznih organizacija i udruženja, kao i predstavnika političkih stranaka“, poručuju iz Fonda za humanitarno pravo na Kosovu.

Navode da se na ovaj način „promovisanjem kulture nekažnjivosti kao društvo“ onemogućava proces tranzicione pravde na Kosovu i uskraćuje žrtvama i njihovim porodicama pravo na pravdu.

„Stoga vas još jednom podsećamo da vladavina prava i pravda za sve civilne žrtve na Kosovu, mora da bude i ostane prioritet kosovskog društva“, dodaje se u saopštenju.

Podsećaju da su 2015. godine podržali usvajanje ustavnih amandmana i usvajanje zakona koji su omogućili formiranje Specijalizovanih veća i Kancelarije specijalizovanog tužioca Kosova.

„Misija je Fonda za humanitarno pravo na Kosovu (FHPK) da pruži svoj doprinos kosovskom društvu da uspostavi vladavinu prava, da se suoči sa prošlošću i da vrati dostojanstvo žrtava i njihovih porodica, podržavajući sve sudove da procesuiraju predmete ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti“, navode.

Poručuju da u kontinuitetu apeluju za pravdu za sve žrtve ratnih i posleratnih zločina, bez obzira na etničku i versku pripadnost žrtava i počinilaca zločina, „i istovremeno izražava zabrinutost zbog stavova javnosti o nekažnjivosti i negiranju nealbanskih žrtava“.

Prema nalazima FHP i FHPK u sklopu projekta „Kosovska knjiga Pamćenja“ od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine 10.093 civila izgubilo je život i/ili nestalo na Kosovu, od kojih 8.645 Albanaca, 1.013 Srba, 262 Roma, Aškalija i Egipćana, 84 Bošnjaka i 203 osoba drugih nacionalnosti.

Međutim iz ovog Fonda zaključuju da su tokom 21 godine različiti pravosudni sistemi, međunarodni i lokalni, uspeli da pruže pravdu izuzetno malom broju žrtava, gde je od oko 200 okrivljenih osuđeno samo 67 osoba sa obe strane.

Pročitajte još:

Kurti otpustio svog savetnika nakon izjave o zločinima OVK

Kako je jedan prilog dvosatnog intervjua sa Konjufcom zaokupirao medije u PrištiniPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.