Slučaj Gaši: Policiju u Glogovcu napali demonstranti PDK-a

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim vremenske odrednice „danas“ u „sinoć“; sinoćno izdanje)

Kosovsku policiju je sinoć u Glogovcu napalo nekoliko ljudi koji su se odazvali pozivu PDK-a da protestuju protiv izjave Škeljezena Gašija (Shkelzen Gashi), sada već bivšeg savetnika premijera u ostavci, Aljbina Kurtija. Poziv im je bio upućen da protestuju, uz puštanje pesme „Marš OVK“, ali su u Glogovcu neki odlučili da protestuju automobilima.

Policija je neke od njih i privela.

U međuvremenu, demonstranti u nekoliko kuća u blizini Centra za porodičnu medicinu nisu poštovali naređenje da zaustave muziku.

Očevidac je za KOHA rekao da su demonstranti takođe napali policiju. Po dolasku pojačanja, prema izjavi očevica, neke od napadača policija je privela.

U kratkom odgovoru za Kohu, policija je rekla da nije imala informacije o incidentu između građana i policije, potvrdivši da je bilo građana koji su izašli na protest vozeći automobile.

Na sinoćnji protest pozvala je omladina PDK-a.

PDK, i neki građani koji su objavili video zapise na društvenim mrežama, tačno u 21:00 objavili su „Marš OVK“ u znak protesta protiv Gašija, već otpuštenog savetnika premijera u ostavci Kurtija, koji je bio prvi koji je prethodnog dana kazao da su vođe i članovi OVK počinili zločine i ubili nedužne srpske civile.

„Ove izjave i podrška Škeljzena Gašija izveštaju senatora Dika Martija protiv OVK, koji je Tužilaštvo specijalnog suda odbilo, izazvali su reakcije većine građana i političkih partija, sa izuzezkom mnogih aktivista i zvaničnika Samoopredeljenja koji su istupili u odbranu izjava Škeljzena Gašija“, navodi se u reakciji PDK-a.

KoSSev: Kako je jedna izjava podigla kosovsku medijsku i političku scenu na noge
Od preksinoć traje potres u kosovskoj javnosti, nakon što je u emisiji „Debata plus“ na TV „Dukagjini“, gostu trojice novinara – Gljauku Konjufci, pušten isečak iz emisije sa druge televizije u kojoj je tadašnji Kurtijev savetnik, publicista – Škeljzen Gaši (Shkelzen Gashi) izjavio da bi svi koji su počinili zločine tokom rata trebalo da budu kažnjeni. Gaši je kazao da su pojedini „pripadnici OVK počinili zločine nad nealbanskim civilima“, a ova izjava naišla je listom na osudu i protest u medijima i politici. Kurti je sinoć smenio Gašija, a RTK tvrdi da je hiljade građana Prištine sinoć u 21 sat sa balkona protestovalo zbog toga.
Sa druge strane, oglasili su se iz Fonda za humanitarno pravo. Žrtve imaju pravo na pravdu poručili su, osudivši na taj način lavinu kritika koje su usledile na Kosovu nakon što je Gaši, izjavio da su pripadnici bivše OVK činili zločine tokom i nakon rata na Kosovu. 
Promovisanjem kulture nekažnjivosti kao društvo, onemogućava se proces tranzicione pravde na Kosovu i uskraćuje žrtvama i njihovim porodicama pravo na pravdu, istakli su u Fondu.

O tome opširnije čitajte u:

FHPK: Zabrinuti zbog stavova javnosti o nekažnjivosti i negiranju nealbanskih žrtava

RTK: Hiljade građana protestovalo s balkona protiv Gašija

Kurti otpustio svog savetnika nakon izjave o zločinima OVK

Kako je jedan prilog dvosatnog intervjua sa Konjufcom zaokupirao medije u PrištiniPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.