YIHR Kosovo: Umesto napada na Gašija, fokus rasprave da bude pravda za sve žrtve i preživele zločina na Kosovu

Inicijativa mladih za ljudska prava
Foto: Fejsbuk, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR)

Mora da postoji pravda za sve žrtve i preživele zločina koji su se dogodili neposredno pre, tokom i nakon rata na Kosovu. Pravda ne sme biti zaslepljena etničkom ili verskom pripadnošću žrtava i počinilaca ovih zločina. Pravda mora biti dostupna svima.

Posle Fonda za humanitarno pravo, oglasila se i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR), koja je izrazila zabrinutost zbog lavina kritika koje su usledile na Kosovu, uključujući i proteste, nakon što je savetnik kosovskog premijera u ostavci i publicista, Škeljzen Gaši (Shkelzen Gashi), izjavio da su pripadnici bivše OVK činili zločine tokom i nakon rata na Kosovu i koji je zbog svoje izjave ubrzo razrešen dužnosti političkog savetnika premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Ovako je događaje opisala vodeća organizacija mladih za ljudska prava, ogranak na Kosovu:

„U jednom od svojih javnih pojavljivanja Gaši je govorio o pitanjima ratnih zločina i važnosti pravde za sve civilne žrtve rata na Kosovu, bez obzira na njihovu etničku pripadnost ili drugi lični identitet, pominjući zločine počinjene od strane pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova. Izjava Škeljzena Gašija izazvala je niz reakcija i među političkim partijama i građanima na Kosovu, uključujući i poziv Demokratske partije Kosova (PDK) na protest sa prozora i balkona protiv Gašija, dok je u Glogovcu nekoliko ljudi napalo pripadnike Kosovske policije na protestnom skupu na koji je pozivao takođe PDK“.

„Mi, kao organizacija posvećena promociji i jačanju procesa tranzicione pravde, apelujemo na to da fokus ove rasprave bude pravda za sve žrtve i preživele zločina koji su se dogodili neposredno pre, tokom i nakon rata na Kosovu. Pravda ne sme biti zaslepljena etničkom ili verskom pripadnošću žrtava i počinilaca ovih zločina. Pravda mora biti dostupna svima“, istakli su u saopštenju za javnost.

Nema pomirenja bez pravde za sve žrtve

Podsećajući na skoriji Dan nestalih osoba na Kosovu, naveli su da je od „ključne važnosti da celokupno kosovsko društvo prepozna i pamti sve žrtve poslednjeg rata“.

Nakon gotovo 20 godina tišine, svi zajedno moramo tražiti pravnu i moralnu odgovornost kosovskih institucija ne bi li se rešilo pitanje nestalih osoba, uspostavila pravda i prestalo sa veličanjem onih koji su činili ratne zločine

„Verujemo da bez pravde za sve žrtve, za one koji su preživeli seksualno nasilje, za nestale osobe iz svih etničkih zajednica i bez otvaranja drugih pitanja iz nedavne prošlosti, naše društvo neće moći da dostigne trajni mir i pomirenje“, navodi YIHR.

Od preksinoć traje potres u kosovskoj javnosti, nakon što je u emisiji „Debata plus“ na TV „Dukagjini“, gostu trojice novinara – Gljauku Konjufci, pušten isečak iz emisije sa druge televizije u kojoj je tadašnji Kurtijev savetnik, publicista – Škeljzen Gaši (Shkelzen Gashi) izjavio da bi svi koji su počinili zločine tokom rata trebalo da budu kažnjeni. Gaši je kazao da su pojedini „pripadnici OVK počinili zločine nad nealbanskim civilima“, a ova izjava naišla je listom na osudu i protest u medijima i politici. Kurti je sinoć smenio Gašija, a RTK tvrdi da je hiljade građana Prištine sinoć u 21 sat sa balkona protestovalo zbog toga.

Prema podacima Fonda za humanitarno pravo, na Kosovu je od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine ukupno 10.093 civila izgubilo život i/ili nestalo. Od tog broja njih 8.645 su Albanci, 1.013 Srbi, 262 Romi, Aškalije i Egipćani, 84 Bošnjaci, a 203 pripadnici drugih naroda.

O prethodnim događajima, podsetite se u:

Slučaj Gaši: Policiju u Glogovcu napali demonstranti PDK-a

FHPK: Zabrinuti zbog stavova javnosti o nekažnjivosti i negiranju nealbanskih žrtava

RTK: Hiljade građana protestovalo s balkona protiv Gašija

Kurti otpustio svog savetnika nakon izjave o zločinima OVK

Kako je jedan prilog dvosatnog intervjua sa Konjufcom zaokupirao medije u Prištini

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.