Jevtić: Opljačkana povratnička porodica u selu Crkolez kod Istoka

Crkolez kod Istoka
Foto: Ministarstvo za zajednice i povratak

U selu Crkolez u opštini Istok, sinoć je povratniku Mališi Tijaniću ukraden putnički automobil i bik, saopštili su iz kosovskog ministarstva za zajednice i povratak.

Mališa se sa porodicom u Crkolez vratio pre 11 godina, a meštani sela ističu da zbog ovakvih incidenata osećaju veliku nesigurnost, navode dalje iz ovog ministarstva.

„Činjenica da je ovo treći incident u nizu nad srpskim povratnicima za manje od 72 sata dovoljan je pokazatelj izazova sa kojim se povratnici suočavaju ovih dana. Brine i ćutanje nadležnih“ kazao je ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić i još jednom pozvao istražne organe da hitno reaguju.

Jevtić ističe da se problemi srpskih povratnika i dalje nastavlju i da se oni se bore da sačuvaju imovinu, da opstanu i ostanu na svojim imanjima.

Istakao je i da vanredno stanje na Kosovu očigledno odgovara pojedincima da na organizovan način pljačkaju i stvaraju nemir među srpskim stanovništvom.

”Ministarstvo je u samom selu Crkolez izgradilo pet kuća, novi Parohijski dom, pomogli smo i sa obnovom deset porodičnih kuća. Mi ćemo kao institucija nastaviti da se zajedno sa svim povratnicima borimo i za njihov opstanak i za život. Od života ništa važnije nije ”, naveo je ministar Jevtić.

Inače u selu Crkolez trenutno živi 83 Srba od kojih je 14-oro dece.

Pre 1999. godine u Crkolezu živelo je 220 stanovnika srpskog naroda. U selu koje ima 25 kuća, pre dve godine se dogodio incident u kome je porodici Mija Beloševića ukradeno 8 krava, do dan danas počinioci nisu pronađeni i ako je policija i tada, kao i danas povodom ovog slučaja izvršila uviđaj, podsećaju iz Ministarstva za zajednice i povratak.

Pročitajte još:

Jevtić: Zapaljena kuća u selu Novake kod Prizrena

Obijeno deset kuća u povratničkom selu Novake kod Prizrena

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.