Tači posetio Gazivode i Brnjak: Rutinska i normalna poseta, plovidba po divnom mestu. Đurić: Ni časa nećemo časiti da zaštitimo naš narod

Tači, kosvoski ministar finansija Bedri Hamza i direktor Kosovske policije Rašit Ćaljaj
Tači, kosovski ministar finansija Bedri Hamza i direktor Kosovske policije Rašit Ćaljaj

Vest je ažurirana

21:30 – Vučić se  vanredno obraća

Oluje i Bljeska za vreme mandata dok sam predsednik Srbije neće biti. Ni časa neću časiti. Molim ih da ne dolaze sa dugim cevima, molim ih da ne napadaju srpski narod i molim ih da ne ispituju strpljenje srpskog naroda i srpske države. Izdao sam naređenje načelniku generalštaba da naša vojska bude u najvišem stepenu borbene gotovosti. Mi ćemo se kao suverena zemlja ponašati u skladu sa našim interesima. Snažićemo našu armiju.

Šta je sve poručio čitajte u posebnoj  vesti

20:30 Veselji: Sever i granice ne štite se lažnim patriotizmom

Kadri Veselji oglasio se na svom Fejsbuk profilu: „Danas Kosovo nije ništa dobilo. Danas su građani izgubili poverenje u državu Kosovo. Danas su osvojili inat jedni protiv drugih i političkih manipulatora. Jedna stvar mora da bude jasna – Kosovo, suverenitet, teritorijalni integritet, granice, sever, ne štite se lažnim patriotskim demonstracijama jedan protiv drugog. Ova mračna politika mora da se završi, što proizvodi manipulativne i opasne situacije za zemlju, kao što je ova danas. Postoji samo jedan način da se zaštiti dostojanstvo građana i države Kosovo – da budemo ujedinjeni pred Srbijom. Ostali putevi imaju zajednički imenitelj: neuspeh i šteta protiv države. Bez ikakve dileme!“

20:00 – Haradinaj protiv podele

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj ponovio je svoj stav prema Tačijevoj ideji korekcije granica. Haradinaj je rekao da su „granice Kosova one od 17. februara 2008. godine i da budućnost Kosova neće da se gradi kršenjem suvereniteta i teritorijalnim kompromisima,“ javila je Gazeta Express.

19:37 – Kurti sa protesta: „Tači zabrinut zbog svoje stolice, akrobacije su njegovi dogovori sa Vučićem“

Kurti: Haradinaj se plaši da bude u Prištini

U direktnom uključenju za T7 Kurti je komentarisao posetu Hašima Tačija Gazivodama. Kurti je rekao da se Tači uplašio da ostane u Prištini, a njegov odlazak na Gazivode nazvao je predstavom.  

Više u Posle Tačijeve posete Severu: „Nedeljna rekreacija“ ili „strah“ zbog protesta

Tačijeva nenajavljena poseta Gazivodama dogodila se u isto  vreme kada su u Prištini počinjali protesti pokreta „Samoopredeljenje“, upravo usmereni protiv politike samog kosovskog predsednika.

Kurti je Hašima Tačija nazvao akrobatom, naglasivši da će da ga zaustavi u izvođenju njegovih ideja.

“Ovaj protest pokazuje da jedan narod nije podložan jednom čoveku i da moramo da branimo republiku. Akrobacije su njegovi scenski dogovori sa Vučićem. Hajde da se udružimo i da kažemo ‘dosta’ ovom akrobati koji ugrožava slobodu i nezavisnost,” rekao je Kurti, naglasivši da Tači povlači poteze koji mogu da izazovu tragične posledice.

Više o samom protestu čitajte u posebnoj vesti

19:00 U Zubinom Potoku mirno, utakmica superlige, protest i dve barikade

Danas poslepodne, a nakon posete Hašima Tačija prelazu Brnjak i brani Gazivode, održan je miran protest u Zubinom Potoku. Prema informacijama sa terena iz izvora bliskih srpskim institucijama, na protestu je bilo oko stotinjak okupljanih.

Gradonačelnik Stevan Vulović zatražio je, kako nam ovi izvori prenose – od Srbije „pomoć  i zaštitu“, a sa građanima su bili i gradonačelnici i predstavnici privremenih organa sve četiri opštine sa Severa Kosova.

Očevici sa terena javljaju da je kolona vozila sa srpskim tablicama prošla iz pravca Kosovske Mitrovice, prema Zubinom Potoku. Istovremeno, organizovane su dve barikade na magistralnom putu Ribariće – Kosovska Mitrovica i to u mestu Štuoce, ispred jednog od tunela, i u samom ulazu u uži centar opštine Zubin Potok. Barikade su improvizovane uz pomoć kamiona i građevinskih mašina, nema zemljanih barikada.

U opštini Zubin Potok je mirno, javljaju nam građani. Trenutno se u sportskoj hali u ovom mestu održava rukometna utakmica superlige Partizan – Mokra Gora.

17:45 – Posle posete i video zapis: Tači boravio i na Brnjaku

Osim što je kosovski predsednik, Hašim Tači, posetio branu Gazivode, on je kratko boravio i na Brnjaku – potvrđeno je iz njegovog kabineta. U međuvremenu je objavljen i video zapis Tačijeve posete Severu.

„Danas sam imao zadovoljstvo da u potpuno rutinskoj i normalnoj radnoj poseti, posetim granični prelaz Brnjak, da se sastanem sa kosovskim policajcima, graničnim policajcima na integrisanom graničnom prelazu, koji je uspostavljen kao rezultat razgovora u Briselu. Bilo je sjajno da vidim sve te ljude koji rade, raznih nacionalnosti, Albance, Srbe i Bošnjake, sve, bez razlika, u službi mira, zakona, dobrog, u službi slobodnog kretanja ljudi i robe. Dakle, u potpunosti normalno stanje,“ rekao je Tači, navode iz njegovog kabineta.

Tači na prelazu Brnjak
Tači na prelazu Brnjak

On je dodao i da vikende „uglavnom provodi u šetnjama kroz lepote Kosova, Prokletije, Šar planinu, Bajgorsku Šalju, po Paštriku“, ali da je „danas odlučio da poseti Gazivode“.

“Danas, nakon ove posete sam odlučio da okrenem krug, ploveći po ovom divnom mestu, jezeru Gazivode, po ovom prelepom mestu, neuporedivom mestu Republike Kosovo, ali i u regionu,“ dodao je.

16:30 – Izvinjenje, tvrdi Đurić

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić saopštio je u izjavi Tanjugu da su se jedinice ROSU pre desetak minuta povukle sa Severa i da je Srbija dobila izvinjenje iz pojedinih zapadnih ambasada koje su ranije tvrdile da ROSU nije bio prisutan na severu.

16:07 – KFOR potvrdio prisustvo Kosovske policije ali ne i specijalnih jedinica ROSU

U saopštenju, KFOR poziva na smirenost i suzdržanost nakon, kako su istakli, protivrečnih izveštaja o „dešavanjima u okolini Gazivoda“.

U saopštenju se potvrđuje prisustvo pripadnika Kosovske policije u okolini Gazivoda i objašnjava da su ovi policajci bili deo osoblja koje je obezbeđivalo kosovskog predsednika Hašima Tačija tokom njegove posete Zubinom Potoku.

KFOR navodi da ispituje navode da je na Gazivodama bilo i specijalnih jedinica Kosovske policije.

15:40 – Policiji „potrebno vreme da prikupi informacije“ za medije u vreme dok direktor policije u pratnji Tačija boravi na Severu

Portparol Kosovske policije Baki Keljani u telefonskom razgovoru za naš portal u vreme posete predsednika Kosova, ali i njegovog pretpostavljenog – direktora Kosovske policije Rašita Ćaljaja, koji se nalazio u Tačijevoj pratnji, nije odgovorio na naše pitanje da li su jedinice ROSU na Gazivodama, odnosno zašto su tamo, već je zatražio da mu pošaljemo imejl. Potrebno mu je bilo kaže, vreme da prikupi informacije za, kako se ispostavilo, posetu koja je bila već u toku.

U saopštenju koje je stiglo posle 15 časova, kada je poseta već bila završena, kao i vanredna obraćanja javnosti – Tačija sa Gazivodske brane a Marka Đurića iz Beograda, ova policija je samo potvrdila da je bila u pratnji „Predsednika Republike Kosovo, gospodina Hašima Tačija, u severnom delu Mitrovice“.

„Policijske jedinice su se pobrinule da se obezbedi sigurnost tokom celog vremena posete delegacije u severnom delu Mitrovice, poseta koja je sprovedena konkretno na graničnom prelazu Brnjak i do jezera Gazivode.“

„Treba napomenuti da je Kosovska policija preuzela brigu u pogledu bezbednosti da ova poseta prođe mirno i bez incidenata, kao i što je i sprovedeno,“ dalje su dodali.

15:30 – Đurić: Ni časa nećemo časiti da zaštitimo naš narod na KiM

„Mi hoćemo kompromis, hoćemo mir, ali ni časa nećemo časiti da zaštitimo naš narod na KiM u skladu sa međunarodnim pravom i želim da obavestim javnost Srbije da se u ovim trenucima na čitavoj teritoriji naše zemlje sprovode aktivnosti Vojske Srbije, MUP-a, u skladu sa naređenjima koje je izdao Predsednik Republike kako bi se stvorili preduslovi za to da se ovakvo ponašanje zaustavi“ – nova je poruka direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića. On je održao drugu konferenciju po redu u Beogradu, a nakon posete kosovskog predsednika, Hašima Tačija – Severu. Predsednik Srbije obilazi jedinice vojske, obratiće se javnosti u 21 čas, a Srbi na Severu počeli su sa okupljanjima – Đurić se medijima potom obratio i po treći put. Reagovao je i na reakciju iz EU.

„Niko se zbog političkih igrica ne igra ratom i mirom, a mi iz Beograda poručujemo – dosta je sa igricama,“ dodao je.

Na pitanje novinarke „da li to znači da će Vojska ući na teritoriju KiM-a“, Đurić je rekao:

„O svemu ćete biti blagovremeno obavešteni.“

Prvi čovek kancelarije za pitanje KiM-a otišao je i korak dalje:

„Šesnaest ili sedamnaest puta pre izraelsko-egipatskog konflikta su na sličan način različite linije prelažene, pa je 17. put izbio jedan od najžešćih i najkrvavijih konflikata na Bliskom istoku. Ovo su jako ozbiljne stvari i zato je vreme da se sa igricama i sa neodgovornim potezima konačno prestane.“

Današnja Tačijeva poseta Severu nije i prva.

Tači je na Severu boravio i 2016. godine, ali na Jarinju, u opštini Leposavić. Tada je, međutim, izostala današnja reakcija zvaničnog Beograda u vidu hitnog, uzastopnog obraćanja najviših zvaničnika medijima, te stavljanja srpske vojske i specijalnih jedinica srpske policije u stanje „najviše borbene gotovosti“.

Tada su nekoliko desetina građana opštine Zubin Potok blokirali glavni magistralni put koji vodi prema prelazu Brnjak kako bi sprečili eventualnu posetu Tačija i ovom prelazu.

Iako je sam gradonačelnik Zubinog Potoka, Stevan Vulović, potvrdio da su jedinice KP-a napustile Zubin Potok, Đurić tvrdi da se jedinice ROSU „do zuba naoružane još uvek nalaze na Severu Kosova“, ne precizirajući i gde.

Dalje je naveo da nisu tačni navodi da niko nije hapšen ili zadržavan, tvrdeći da su „na objektu za Ekologiju i sport zadržani Nemanja Milovanović, Miloš Milić – radnici Centra za ekologiju i sport i građevinski radnici – Nikola Đurović i Galjak Nenad“.

„Zabranili su im kretanje i napuštanje (objekta),“ dodao je.

Na pitanje novinarke RTS-a šta se konkretno dogodilo sa njima, Đurić je rekao da su ih „specijalne jedinice“ policije „zadržale u objektu za Ekologiju i sport“, te predložio novinarki da kontaktira nekog od „zadržanih“.

Mi ni od koga iz EU ne očekujemo više bilo šta – „ni objašnjenja, ni komentara, ni odgovora nema, svi se prave nevešti“, dodao je.

„Što se tiče onih koji su svojom odgovornošću doveli da dijalog doživi ovakvu sudbinu kakvu je danas doživeo, mogu i da poručim da će malo teže videti Predsednika Vučića u Briselu nakon svega ovoga i nakon ovakvog ponašanja. Malo teže će da imaju ljude prema kojima će ovako da se ponašaju kao što se ovako ponašaju prema celoj Srbiji,“ kazao je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM iskoristio je svoje obraćanje da pomene i srpsku opoziciju, ali i, kako je rekao, „Janjića“.

„Još jednom svim apologetama zamrznutog konflikta, vidim da mogu zaista samo da im čestitam na fantastičnim rezultatima, vidim da im divno ide sa tim zamrznutim konfliktom – i Janjiću i Jeremiću i svima ostalima,“ kazao je Đurić na drugoj po redu konferenciji za medije.

A nakon reakcije portparolke EU, Maje Kocijančič, koja je pozvala u ime EU na mir i uzdržanost povodom situacije na Severu Kosova, Đurić je u trećem, kratkom obraćanju medijima naveo da „najoštrije“ osuđuje izjavu Maje Kocijančič koja je pozvala obe strane na uzdržanost, „kao da su Srbi napali sami sebe“. Kazao je da Predsednik Srbije obilazi vojsku, da će se obratiti javnosti u 21 čas, a saopštenje iz EU nazvao „vrhuncem bezobrazluka i neozbiljnosti u teškim okolnostima“.

„Još jednom se potvrdilo ono što sam rekao ranije – da ništa ne treba da očekujemo od predstavnika EU,“ kazao je Đurić.

14:55 – Tači o boravku na Gazivodama: Rutinska poseta

Kosovski predsednik Hašim Tači iznenada je u subotu u rano podne posetio Gazivode. Uz podršku jedinica ROSU, u više oklopnih vozila, koja su prema do sada dostupnim informacijama očevidaca, kipovala i čamce i brzo se kretala, obratio se malobrojnim okupljenim medijskim ekipama sa same brane, gde je nedavno sam predsednik Srbije takođe govorio medijima, doduše u mnogo većem broju tada. Istovremeno sa posetom i medijskom pažnjom u vezi sa ovim Tačijevim iznenadnim boravkom na Severu, u Prištini se održavaju demonstracije Samoopredeljenja upravo protiv kosovskog predsednika i njegove ideje „korekcije granica“ gurnute u drugi plan.

Gazeta Express: Tači u stilu Putina sa kamerom dok plovi Gazivodama

Predsednik Kosova Hašim Tači imitirao je Vladimira Putina kada je otišao na Gazivode i poveo snimatelja da zabeleži njegovu posetu, piše Express.

Predsednik države, Hašim Tači, bez upozorenja, danas je posetio Gazivode i granični prelaz na Brnjaku.

Svoju posetu severu organizovao je u vreme kada je pokret Samoopredeljenje pozvalo na protest protiv njega.

Predsednik Kosova otišao je na sever samo tri nedelje nakon Vučićeve posete.

„To je manje-više rutinska poseta, ja volim svakog vikenda da obilazim različite delove Kosova,“ rekao je sa krajnjeg Severa.

Ako je poseta za stanovništvo na Severu i veći deo javnosti bila iznenađenje, nije izgleda bila za zvanični Beograd i pojedine medije.

Radnik na brani: Samo su mi rekli da otvorim rampu

Ekipa KoSSeva je na gazivodsku branu stigla neposredno nakon posete kosovskog predsednika Hašima Tačija. Kako su potvrdili i radnici ove brane u razgovoru za naš portal, Tači je kratko boravio na brani, obrativši se medijima sa mesta sa kojeg se medijima obratio i srpski predsednik tokom svoje posete Kosovu pre tri nedelje.

„Nama ništa nije bilo rečeno. Samo su mi rekli da moram da otvorim rampu. Otvorio sam rampu, ušli su tu, dva džipa. Posle su se vratili. Pitali nas – ‘je li vi radite ovde’, mi smo potvrdili. Nisu više kontaktirali – ni oni sa nama, ni mi sa njima. Bio je njihov čamac, gore su ga spustili,“ kazao je jedan od radnika u razgovoru za naš portal. Potvrdili su da je poseta protekla mirno.

14:15 – ROSU na putu iz Zubinog Potoka ka Severnoj Mitrovici, Tači završio posetu

Kolona od oko dvadesetak oklopnih, policijskih i civilnih vozila sa RKS tablicama upravo je prošla magistralnim putem pored ulaza u centar Zubinog Potoka. Kolona se kreće iz pravca jezera ka Severnoj Mitrovici, javlja naša ekipa sa terena.

I gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović je upravo u uživo uključenju za RTV Pink potvrdio da su jedinice ROSU napustile Zubin Potok kao i to da je Tači i bio u poseti, tvrdeći da i je situacija bila „na ivici eksplozije“.

Stanovnici užeg centra Zubinog Potoka kažu, međutim, da nije bilo nikakvih neuobičajenih dešavanja tokom nenajavljene posete predsednika Kosova, Hašima Tačija, jezeru Gazivode. U naselju se nije oglasila sirena za uzbunu, niti su se građani na bilo koji način organizovali. U toku posete je kroz Zubin Potok prošla i svadbena kolona.

U nastavku pogledajte fotografije kolone vozila KP-a koje je napravila ekipa KoSSeva na terenu:

14:10 – Đurić: Zauzeli jezero da se Tači „slika, voza u čamcu“

Specijalne jedinice Kosovske policije „zauzele“ su jezero Gazivode kako bi ovo jezero posetio kosovski predsednik, Hašim Tači – saopštio je sa vanredne konferencije za medije, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. Kosovska policija, međutim, demantuje ove navode.

„Dame i gospodo, poštovani građani, Republika Srbija obaveštava domaću i međunarodnu javnost da su specijalne jedinice, paravojne, do zuba neoružane, maskirane, sa dugim cevima, albanske policije iz Prištine, napale i zauzele jezero Gazivode kako bi omogućile Hašimu Tačiju i njegovim pratiocima, brojnim, pošto očigledno slobodno i kroz narod ne može da se šeta – da poseti jezero Gazivode,“ kazao je Đurić.

Gazeta Express je, međutim, javila da je Kosovska policija negirala navode da je kosovski predsednik, Hašim Tači, na Severu, te i da su dobili zvaničnu potvrdu od portparola ove policije.

Direktor Kancelarije za KiM je dalje ocenio da Tači mora da ide u pratnji „desetina i stotina naoružanih terorista samo da bi mogao da se slika, voza u čamcu“.

A da bi do toga došlo „oni su morali da sklone svakoga sa puta, da uhapse sve Srbe koji su se tamo zatekli“ – kazao je.

Naveo je i da su pripadnici KP-a upali u centar za Ekologiju i sport gde su „ljude bez ikakvog razloga vezali i uhapsili samo sa jednim ciljem“:

„A to je da zauzmu, zastraše, zaplaše ceo srpski narod na KiM od severa KiM-a do svake poslednje srpske enklave koja u neverici i strahu gleda šta se dešava na Severu KiM.“

Međutim, sve koje je Beograd kontaktirao u vezi sa „upadom“ od njih nije stigao odgovor:

„Nema odgovora ni iz EU, ni iz NATO-a“, a koji su „odgovorni da spreče agresiju i nasilje na ovom delu naše teritorije“.

Srbija je, kaže Đurić, upozorila sve u Prištini i u međunarodnoj zajednici da „neće tolerisati agresiju na naš narod na Severu KiM-a“, te da je zato Predsednik Srbije izdao naređenje da vojska i policija preuzmu „mere i radnje iz svojih nadležnosti“.


Nepotvrđene informacije: Osam kombija sa pripadnicima ROSU nalaze se na magistralnom putu Zubin Potok-Brnjak, raspoređeni su od sela Gazivode do Brnjaka.

Kosovska policija se, kao ni zvanični organi, uključujući i lokalne i centralne vlasti – još uvek ne oglašava.


„Specijalci ROSU zauzeli su veštačko jezero i hidrocentralu Gazivode“; „Specijalci kosovske policije ušli su u Centar za ekologiju i razvoj sporta u Zubinom Potoku“ – vesti su koje su kao ekskluzivne javili beogradski tabloid Informer i Radio televizija Srbije. Očekuje se vanredna konferencija za medije direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića, a srpska policija je u stanju najviše pripravnosti, saopšteno je iz srpskog MUP-a. Iz Kosovske policije za KoSSev za sada nisu ni potvrdili, ni demantovali akciju specijalne jedinice ROSU na Severu, zatraživši da im se „obratimo pisanim putem“.

Informer dalje javlja da je akciju izvelo 60 naoružanih specijalaca ROSU, te da nose duge cevi, a jedan deo njih i fantomke.

Kako Kurir „saznaje na licu mesta“, oko 60 „do zuba naoružanih specijalaca trenutno se nalazi u blizini Gazivoda, odnosno Sportsko-rekreativnog centra. Oni kontrolišu prilazne puteve samom jezeru, ali nisu ušli na branu elektrane, niti ih ima u postrojenjima“.

„Pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU raspoređeni su danas pre podne u neposrednoj blizini brane i veštačkog jezera Gazivode. Oni nose duge cevi, a jedan deo ima fantomke,“ preneo je Tanjug.

Identične informacije preneli su i pojedini kosovski mediji.

Šta kažu očevici?

Prema rečima očevidaca iz Zupča, magistralnim putem prošla je kolona sa bar oko 10-ak džipova Kosovske policije u kojoj je bilo i nekoliko audija, a u kojoj je kipovano i nekoliko čamaca. Građani sa kojima smo razgovarali telefonskim putem, izjave su dali anonimno.

Prema nepotvrđenim informacijama izvora bliskom policiji saznajemo da se osam kombija sa pripadnicima ROSU nalaze na magistralnom putu Zubin Potok-Brnjak, i da su raspoređeni od sela Gazivode do Brnjaka. Oko 120 ih je pod punom opremom sa dugim cevima, šlemovima i fantomkama. Prvi kombi je u selu Gazivode, drugi kod mesta poznatijeg kao Prvi tunel, jedan je kod novoizgrađenog objekta odnosno Centra za ekologiju i neizmenično su raspoređeni do prelaza na Brnjaku. Kod Brnjaka su u jezeru spuštena i dva čamca.

Očekujemo uskoro i izveštaj naše ekipe sa terena.

Šta kaže policija?

Iz Kosovske policije za Region Sever nisu se javljali na više poziva. KoSSev je uspeo da dobije portparola Kosovske policije u Prištini, Bakija Keljanija.

U kratkom telefonskom razgovoru nije ni potvrdio ni demantovao akciju specijalnih jedinica ROSU na Severu.

Ne želeći da komentariše i odgovori na pitanja o tome šta se dešava na jezeru Gazivode, da li su tačne vesti beogradskih medija o tome da su specijalne jedinice ROSU upale na jezero i „preko kopna i iz helikoptera“, ponovio je nekoliko puta: „Molim vas pošaljite mi imejl. Ne mogu da odgovorim, potrebno mi je vreme da prikupim informacije.“

KoSSev je Kosovskoj policiji uputio pitanja i pisanim putem.

Đurić drži vanrednu konferenciju u Beogradu. MUP: „Sve jedinice u stanju najviše pripravnosti“

I dok je još uvek nejasno šta se događa na terenu, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić u saopštenju za medije koje je stiglo u 12:38, najavio je vanrednu konferenciju za medije koja se očekuje da počne svakog trenutka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je stavlјanje kompletne Vojske Srbije u stanje najviše borbene gotovosti, potvrđeno je Tanjugu u Kabinetu predsednika, koji je i vrhovni komandant Vojske Srbije.

Ministar MUP-a, Nebojša Stefanović, naveo je: „Povodom napada Albanaca na sever Kosova i Metohije i hapšenja Srba koji nisu počinili bilo kakvo krivično delo naložio sam direktoru policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti. Ministarstvo unutrašnjih poslova će nastaviti da prati razvoj situacije i preduzeće sve mere koje država bude naložila.“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.