Vučić: Oluje i Bljeska dok sam predsednik Srbije neće biti. Molim Srbe da se povuku sa barikada

Aleksandar Vučić, Foto:Tanjug/Tanja Valič
Aleksandar Vučić, Foto:Tanjug/Tanja Valič

Oluje i Bljeska za vreme mandata dok sam predsednik Srbije neće biti. Ni časa neću časiti. Molim ih da ne dolaze sa dugim cevima, molim ih da ne napadaju srpski narod i molim ih da ne ispituju strpljenje srpskog naroda i srpske države. Izdao sam naređenje načelniku generalštaba da naša vojska bude u najvišem stepenu borbene gotovosti. Mi ćemo se kao suverena zemlja ponašati u skladu sa našim interesima. Snažićemo našu armiju. Molim Srbe da se povuku sa barikada. Ovo je treći put da Srbi ne reaguju na duge cevi. Još jednom postavljam pitanje predstavnicima EU: Od čega gospodo da se uzdržimo?! – u još jednom dugom, vanrednom obraćanju kaže predsednik Republike Srbije. Ponavlja više puta „duge cevi“, „albanski banditi“, opasnost od nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji, i iznosi snažne kritike na račun, kako kaže dela, zapadne međunarodne javnosti, KFOR-a, „pojedinih stranih obaveštajnih službi“, predstavnike EU optužuje za licemerje.  Srpska lista nije u koaliciji sa Tačijem i Haradinajem, saznali smo od Predsednika. Kao i to da je na Severu „ona lopuža“ bez navođenja tačno o kome se radi.

KFOR nema informacija o upadu ROSU a 12 snajperista raspoređeno po brdima oko Gazivoda i 90 do zuba naoružanih policajaca i rezerva

Sto odsto pripadnika u ovom njihovom oružanom banditiskom upadu bili su Albanci

„Danas u 12.38 cela Srbija je znala i svi su znali da su kosovski specijalci, albanski specijalci upali u Centar za razvoj sporta u Zubinom Potoku na jezero Gazivode, a u 13.55 glavni portparol KFOR-a, Vićenco Graco, kaže da misija nema informacija o upadu pripadnika specijalne policije na Sever Kosova. Oni su prema onome, koliko smo mi uspeli da prebrojimo, iz izvora naših civilnih struktura na Severu Kosova i Metohije, imali najmanje 12 snajperista raspoređenih po brdima oko jezera Gazivode i imali su oko 90 policajaca do zuba naoružanih koji, ne zna se šta su tu radili i šta im je posao bio. Ono što smo uspeli da saznamo, imali su još toliko njih u rezervi koji su bili spremni da u svakom trenutku intervenišu.“

Šta su prema Vučiću pogazile kosovske vlasti:

Član 9 Prvog (osnovnog) sporazuma, „jer u tački 9 je potpuno jasno ko je regionalni komandir policije na severu. Reč je o Srbinu“.

„Pogažen je lanac komande. Srbi nisu bili obavešteni, nisu ni znali, niko ih ništa nije ni pitao. Svih 110 do 130 pripadnika bili su Albanci koji nisu imali veze sa Kosovskom policijom Sever i regionalnom komandom koju vodi lice srpske nacionalnosti.“

Pogažen je sporazum o slobodi kretanja i to tačka 1 o slobodi kretanja.

Pogažena je rezolucija 1244 na koju se „ni oni, ni njihovi zapadni saveznici odavno ne obaziru.“

„Tu se pominje kakvi su to zadaci snaga bezbednosti na Kosovu u tački 9 i pod a, b i u tački 15.“

Vojno tehnički sporazum je takođe pogažen u više tačaka, posebno o ulozi komandanta KFOR-a i obavezi da oni čuvaju mir i stabilnost i obezbede uzdržavanje od neprijateljskih aktivnosti.

Dogovor prištinskih vlasti sa delom međunarodne zajednice za daljom satanizacijom Srbije

„Danas je po treći put od 26. marta, na apsolutno neprimeren način, na najprovokativnijim aktima prištinskih vlasti, ugrožen mir, napadnut mir i pokušano da se od Srbije dobije odgovor koji bi mogli da iskoriste zajedno sa jednim delom međunarodne zajednice za dalju satanizaciju naše zemlje.

Neki će reći da sam preterao u ovoj oceni, neki su se trudili ceo dan, pojedini međunarodni faktori i deo prištinskih medija, deo srpskih medija, da stvari banalizuju i da sve pretvore u običnu šetnju i kafu. Malo su se našalili, prošetali dugim cevima, neke ljude maltretirali, završili tu priču i vratili se nazad.

Precizno, danas su bez prava i suprotno briselskom sporazumu i dogovoru, oni pokušali na svaki način da pokažu da ih ti sporazumi ne obavezuju i što je još gore, da za neobavezivanje tih sporazuma imaju pre svega podršku svojih zapadnih saveznika.

Niko nije toliko neodgovoran i toliko neozbiljan. Niko na svetu nije toliko neodgovoran i neozbiljan da dovede do sukoba dva naroda gotovo, a zbog svojih internih političkih razloga. Ja verujem da takva budala na svetu ne postoji

U operaciji u kojoj je učestvovalo 110 i 130 pripadnika specijalnih policijskih snaga iz tri grupacije – svi naoružani dugim cevima, zauzeli su pristupne saobraćajnice, sve objekte u blizini obale jezera Gazivoda, brutalno maltretirali više lica, četiri lica privodili i zadržavali, a da ni za jednu od tih stvari nisu imali nikakvog razloga i nikakvo pravo. Da biste samo vi razumeli, oni nemaju šta da traže na Severu Kosova i Metohije sa dugim cevima.“

Brutalno su lagali, hoće da ne bude vest prisustvo naoružanih formacija na Severu

O „pritscima najbrutalnijim“ na srpske predstavnike:

„Da se glasa za zločinca Ljimaja koji je sekao uši, noseve, silovao Srpkinje.“

Ovde neko želi da napravi novo ravnotežno stanje, da se napravi kao potpuno normalno prisustvo naoružanih formacija dugim cevima na Severu Kosova, suprotno briselskom dogovoru. I da onda da to ne bude vest. Još tri puta kada se ovako nešto pojavi, pa to neće više biti vest, pa ni za Srbe na Kosovu i Metohiji. Ni za Srbe koji žive na Severu to neće više biti vest, pa naviknuti smo na to, pa šta sad. Upadaju, maltrertiraju, šikaniraju. Vidi se kako su to uradili uz pomoć pojedinih stranih službi a lagali su. Nas su obavestili dva sata pre nego da ROSU napusti Gazivode a nas su obavestili da su napustili. Naravno, albanski mediji su preneli i naravno svi srpski, verujući  da oni govore istinu, a lagali su, brutalno su lagali, kao i to da nikoga nisu hapsili, brutalno su lagali.

Molim Mogerini, Ejnhorst, Kocijančič, sve da mi kažu od čega da se uzdržimo. Ili da se vi uzdržite od licemerja?

Reakcija Evropske unije je takva da je rađe ne bih ni komentarisao. Pozvali su na uzdržanost obe strane. Od čega da se uzdržimo, od čega da se uzdržimo moje pitanje je za Evropsku uniju?

Molim Mogerini, Ejnhorst, Kocijančič, sve da mi kažu od čega da se uzdržimo. Šta sam to uradio? Otvorio sam fabriku u Nišu. Otvarao sam i juče fabriku u Nišu, da li je to bio moj greh?

Šta smo to uradili Albancima bilo gde, bilo gde, a čime smo ih uvredili? Naterali da dođu da gaze sve sporazume koje smo napravili? Od čega da se uzdržimo? Kažite mi gospodo iz Brisela, od čega više, ili bi trebalo vi da se uzdržite makar od licemerja ako možete?

 

Srpska suza nema roditelja

„Jedan od preduslova za potpisivanje briselskog sporazuma bio je naš dogovor sa NATO-om da samo pod dva uslova, uz ispunjenje dva uslova, imaju pravo da se pojave Albanci naoružani dugim cevima na Severu Kosova i Metohije.

Prvi uslov, odobrenje NATO-a, drugi uslov puna saglasnost lokalne srpske zajednice.

Da li su oni imali saglasnost NATO-a, ne znam, nije me ni briga jer ova dva uslova nisu alternativna nego kumulativna.

Drugi uslov je u potpunosti pogažen, niko Srbe nije ni pitao, niko Srbe nije ni obavestio.

Da li to znači da dogovori koje postižemo u Briselu, ne samo pri Evropskoj uniji, već i sa  NATO-om vrede koliko traje konferencija za novinare, a posle toga ne vredi ništa.

Da li to znači da ćemo ovako da imamo još 10-15 njihovih akcija u kojima će da provociraju Srbe, u kojima je pitanje samo trenutka kada ovakve stvari radite kada će neko da strada. A šta ćemo onda?

Danas se videlo da srpska suza nema roditelja, da moramo sami o sebi da brinemo, da naš narod nema na koga da se osloni, osim na sebe i svoju srpsku državu.“

Molim Srbe Zubinog Potoka i Kosovske Mitrovice da napuste barikade

Pod jedan: Pozivam Srbe na Kosovu i Metohiji da budu mirni. Molim Srbe Zubinog Potoka i Kosovske Mitrovice da napuste barikade. Molim ih, nemam pravo da zahtevam. Molim ih da se vrate svojim kućama i molim ih da i ubuduće uvek pitaju svoju državu Srbiju da razgovaraju sa nama i da se ponašamo dostojanstveno, ozbiljno i odgovorno. To je moje molba za Srbe na Severu.

Moraćemo neku formu razgovora da imamo i u budućnosti jer i sa ovakvim provokatorima uvek morate da razgovarate

Pod dva: Mi ćemo neku formu razgovora morati da imamo i u budućnosti jer i sa ovakvim provokatorima uvek morate da razgovarate. Vi ne birate onoga s kim razgovarate. Na to ste primorani, pre svega zbog interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. U kojoj formi i na koji način, ostavite to rukovodstvu Srbije da donese odluku. Svakako da to neće biti ni jednostavno. To poverenje u značaj razgovora, pregovora je odavno nestalo zbog svih prevara koje su izvršili, zbog svega drugog što su uradili u međuvremenu.

Do sporazuma niti smo mogli da dođemo, niti smo bili blizu njega

Pod tri, nažalost, danas se videlo koliko sam bio u pravu govoreći o neophodnosti pravljenja i traženja nekakvog sporazuma. Ali je meni takođe jasno da do sporazuma niti smo mogli da dođemo, niti smo bili blizu njega. Jer ga oni ni jednog trenutka nisu želi, oni su samo tražili izgovor za nove napade i pravljenje novog ravnotežnog stanja. S takvom politikom oni će nastaviti, lagaće ceo svet da žele dogovor, a u stvari samo žele poniženje Srbije i zauzimanje severnog dela Kosova i Metohije i nemojte da imate bilo kakvih iluzija, to sam vam govorio i ranije. To im je bio i to im je ostao jedan jedini cilj.

Bavimo se 4. industrijskom revolucijom i inovativnim tehnologijama ali nećemo nikome dopustiti da provodi nasilje nad našim narodom

„Srbija je reagovala odmereno, mirno, staloženo, ali jasno upozorila sve da neće tolerisati nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji. Mi se bavimo 4. industrijskom revolucijom i inovativnim tehnologijama ali nećemo nikome dopustiti  da provodi nasilje nad našim narodom, rušeći sve sporazume koje smo potpisali. Razgovaraćemo u kojoj formi i na koji način, pokušaćemo da napravimo da to nekakvog smisla ima a ne da pregovaramo da bismo popunili medijsko vreme.“

Srpska lista nije u koaliciji sa Tačijem i Haradinajem, ona lopuža sa Severa

I ako možete da mi date komentar na tvrdnje lidera Saveza za Srbiju koji sa jedne strane osuđuju akciju prištinskih vlasti, a sa druge strane, negde prozivaju Vas i sad, kako oni to kažu – Vaše koalicione partnere, citiram, Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija, da se ne igrate krhkim mirom u regionu zarad nekih, kako oni to kažu, ličnih interesa i nekih navodnih ranijih dogovora?

„Što se drugog dela vašeg pitanja tiče, nama Srbima nisu potrebni prijateji koji sa dugim cevima ulaze među Srbe koliko dobrih prijatelja imamo ovde. Prvo, vidite kakvi su to lažovi. Srpska lista nije u koaliciji sa Tačjjem i Haradinajem. Ali svi koji su u Savezu za Srbiju su bili sa Tačijem na listi i to kada nije bilo potrebe za tim, kada nije bilo ni granica na Jarinju i Brnjaku, oni su tad išli u koaliciju sa njim da bi uspostavili granicu na Jarinju i Brnjaku. Od Rade Trajković, kako se zove ona lopuža sa Severa… što je podržao… ne znam ni sam, nije ni važno… pa sve do Bogdanovića. Ali šta ćete…“

 

Povezani članci

Tači posetio Gazivode i Brnjak: Rutinska i normalna poseta, plovidba po divnom mestu. Đurić: Ni časa nećemo časiti da zaštitimo naš narod

Tači u stilu Putina sa kamerom dok plovi Gazivodama

Kurti sa protesta: „Tači zabrinut zbog svoje stolice, akrobacije su njegovi dogovori sa Vučićem“

Posle Tačijeve posete Severu: „Nedeljna rekreacija“ ili „strah“ zbog protestaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.