Posle Tačijeve posete Severu: „Nedeljna rekreacija“ ili „strah“ zbog protesta

Tači Gazivode

Nakon što je kosovski predsednik Hašim Tači nenajavljeno posetio Sever Kosova – jezero Gazivode i prelaz Brnjak, osim zvaničnog Beograda oglasili su se i kosovski zvaničnici. Kritike su stigle od lidera Samoopredeljenja, Aljbina Kurtija, koji je danas predvodio protest protiv Tačija i njegove ideje „korekcije granica“, kao i nekadašnjeg predsednika skupštine, Jakupa Krasnićija. Oglasio se i Tačijev najbliži saradnik i lider Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji, čiju reakciju srpski mediji tumače kao onu koja je usmerena protiv Tačija, a kosovski kao reakciju u vezi sa protestima. Poruku je uputio i kosovski premijer, Ramuš Haradinaj. U nastavku donosimo pregled današnje kosovske štampe.

Kurti: Haradinaj se plaši da bude u Prištini

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Inicijator današnjeg protesta u Prištini, lider pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, u direktnom uključenju za T7 komentarisao je posetu Hašima Tačija Gazivodama. Kurti je rekao da se Tači plašio da ostane u Prištini, a njegov odlazak na Gazivode nazvao je predstavom.  

Rekao je i da su uzurpatori zamenjeni novim uzurpatorom koji je zarobio državu. Rekao je da su na trgu, jer Tači ne bi trebalo da bude na vlasti. Kurti je rekao da Tači ima manjinsku vladu.

Sever i granice ne štite se lažnim patriotizmom

KoSSev: Kadri Veselji oglasio se na svom Fejsbuk profilu. Objavu prenosimo u celosti:

„Danas Kosovo nije ništa dobilo. Danas su građani izgubili poverenje u državu Kosovo. Danas su osvojili inat jedni protiv drugih i političkih manipulatora.

Jedna stvar mora da bude jasna: Kosovo, suverenitet, teritorijalni integritet, granice, sever, ne štite se lažnim patriotskim demonstracijama jedan protiv drugog. Ova mračna politika mora da se završi, što proizvodi manipulativne i opasne situacije za zemlju, kao što je ova danas.

Postoji samo jedan način da se zaštiti dostojanstvo građana i države Kosovo: da budemo ujedinjeni pred Srbijom. Ostali putevi imaju zajednički imenitelj: neuspeh i šteta protiv države. Bez ikakve dileme!“

Reagovao Haradinaj, poruka za Tačija

Izvor: Gazeta Express (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj ponovio je svoj stav prema Tačijevoj ideji korekcije granica. Haradinaj je rekao da su granice Kosova one od 17. februara 2008. godine i da budućnost Kosova neće da se gradi kršenjem suvereniteta i teritorijalnim kompromisima.

„Ovih dana u Americi sam preneo poruku naroda Kosova da su granice Kosova one od 17. februara 2008. godine i da budućnost Kosova neće da se gradi kršenjem suvereniteta i teritorijalnim kompromisima,“ napisao je Haradinaj.

Haradinaj je putem Fejsbuka pozdravio učešće građana na protestu koji je pokrenuo pokret „Samoopredeljenje“ a protiv ideje predsednika Tačija o korekciji granice.

Krasnići: Završetak nedeljne rekreacije

Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog:

Jakup Krasnići: „Kafa u Štrpcu i piće na Gazivodama – završetak nedeljne rekreacije. Nemojte ozbiljno da shvatite šta pišu o kafićima u ovim slučajevima! Ozbiljno uzmite u obzir protest kao najozbiljniji mirni instrument demokratije za promene! Postojala je mogućnost da protest bude organizovan i ozbiljnije, ali deo opozicije nije ozbiljan.“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.