Posle Tahiri i Hašim Tači na Severu Kosova (FOTO/VIDEO)

Vest je ažurirana u 17:00, pre toga u 16:20

Kosovski predsednik, Hašim Tači, posetio je danas prelaz Jarinje na krajnjem Severu Kosova. Gradonačelnik Leposavića, Dragan Jablanović, nije bio upoznat sa posetom, potvrdio je za KoSSev. Ovo je druga poseta visokih kosovskih zvaničnika Severu u dva dana. Prethodno je u Severnoj Mitrovici na kratko boravila kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri.

Tači je kratko boravio na prelazu – oko desetak minuta, a kako je objasnio Jablanović, prema nezvaničnim informacijama koje je dobio, Tači je bio u pratnji direktora Kosovske policije, Špenda Madžunija.

17:00 – "Normalnost na Severu rezultat dijaloga u Briselu"

Da je Tači boravio na Severu je, u međuvremenu, zvanično potvrđeno i iz njegovog kabineta. "Normalnost stvorena na Severu Kosova i slobodno kretanje ljudi i robe rezultati su dijaloga u Briselu," Tačijeva je ključna poruka tokom ove posete.

U Tačijevoj delegaciji bili su direktor KP-a, Špend Madžuni  i direktor Carine Kosova, Ljuljzim Rafuna. Kosovski predsednik je, takođe na Jarinju – Madžuniju i Rafuni "čestitao na požrtvovanosti" osoblja u njihovim služabama na ovom i drugim prelazima, saopšteno je iz kabineta kosovskog predsednika.

"Čestitam i pohvaljujem sve kosovske policajce, sve carinike koji rade zajedno – Albance, Srbe i druge, u skladu sa zakonima Kosova i evropskim standardima. Ovo je veoma ohrabrujuće i verujem da će ovo biti dobar primer za saradnju vlasti Srbije i Kosova u budućnosti," rekao je Tači.

On navodi i da je za posetu saznao iz medija, te da ni službenici policije, iz ove opštine, nisu znali da će se ona dogoditi.

Još uvek nema potvrde iz Tačijevog kabineta, kao ni detalja o samoj poseti i razlogu za nju.

Samo dan ranije, na Severu je boravila i kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, a u pretnji svojih savetnika i gradonačelnika Južne Mitrovice, Agima Bahtirija, koja je saopštila da je u Severnu Mitrovicu došla da bi građanima čestitala početak radova na revitalizaciji mosta.

Kosovski predsednik je Sever posetio uoči sednice Skupštine Kosova na kojoj bi trebalo da se usvoji Nacrt Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, što je jedan od preduslova za viznu liberalizaciju, a čemu se snažno protivi kosovska opozicija, optužujući vladu za izdaju nacionalnih interesa.


16:20 – Carina Kosova je u međuvremenu, takođe, potvrdila da je kosovski predsednik posetio prelaz Jarinje. Objavljene su fotografije, kao i video, ali bez detalja o samoj poseti.


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.