Kurti sa protesta: „Tači zabrinut zbog svoje stolice, akrobacije su njegovi dogovori sa Vučićem“

Protest Samoopredeljenje Priština
Foto: Kosovo24sata

Pripadnici pokreta Samoopredeljenje, koji se protive ideji kosovskog predsednika Hašima Tačija o korekciji granice sa Srbijom održali su danas miran protest u Prištini. Na protestu koji je započet od Narodne biblioteke videle su se i bošnjačke zastave, a kako prenosi Kosovo24sata, vijorilo se i 105 zastava država koje su priznale Kosovo. Kosovskih zastava nije bilo.

Nekoliko hiljada pristalica pokreta Samoopredeljenje iz svih većih gradova na Kosovu okupilo se u Prištini u znak protesta protiv predloga Hašima Tačija o korekciji granica.

Gotovo istovremeno sa protestom odvijala se Tačijeva poseta Severu Kosova, zbog koje je podignuta spremnost srpske vojske i policije na najviši nivo. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, obratiće se javnosti u 21 čas. Detaljnije čitajte u vesti:

Tači posetio Gazivode i Brnjak: Rutinska i normalna poseta, plovidba po divnom mestu. Đurić: Ni časa nećemo časiti da zaštitimo naš narod

“Sa lopovima nema države”, “Aljbin Kurti”, “Dolinu volimo kao Prištinu”, “Demokratija”, samo su neke od parola sa današnjeg protesta na Trgu “Skenderbeg”.

„Protesti naroda Kosova protiv avantura i igre predsednika pokazuju da narod voli Republiku i spreman je da je brani čak i od svog predsednika. Tači je jednodnevni predsednik i zabrinut je zbog svoje stolice,“ poručio je Kurti sa protesta.

Kurti je predsednika države nazvao akrobatom, naglasivši da će da ga zaustavi u izvođenju njegovih ideja.

“Ovaj protest pokazuje da jedan narod nije podložan jednom čoveku i da moramo da branimo republiku. Akrobacije su njegovi scenski dogovori sa Vučićem. Hajde da se udružimo i da kažemo ‘dosta’ ovom akrobati koji ugrožava slobodu i nezavisnost,” rekao je Kurti, naglasivši da Tači povlači poteze koji mogu da izazovu tragične posledice.

Protest Samoopredeljenje Priština
Foto: RTK2

Protest je završen bez incidenata. Za vreme protesta saobraćaj u centru Prištine bio je blokiran, a Policija Kosova ranije je saopštila da je za danas pripremila poseban operativni plan kako bi obezbedila red i mir.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.