Ambasada SAD o situaciji u Dečanima: „Novinari i građani, ignorišite glasine i sačekajte činjenice“

Američka ambasada umetničko delo
FOTO: KoSSev

„Novinari i građani ignorišite glasine i sačekajte činjenice“, oglasila se danas američka ambasada u Prištini povodom situacije u Dečanima. Apel stiže nakon što su prištinski mediji izvestili da su, uoči navodnog trovanja vodom, u ovoj opštini boravila dvojica „sumnjivih srpskih državljana“.

„U našim mislima su oni koji trenutno pate usled vanrednog zdravstvenog stanja u Dečanima“, poručili su danas iz američke ambasade u Prištini.

Podsetili su da će kosovski institut za javno zdravlje sprovesti nove testove kako bi se utvrdio uzrok navodnog trovanja, ali i da su najnovijim laboratorijskim ispitivanjima utvrđene bakterije koje bi, kako se smatra, mogle da dovedu do zagađena pijaće vode.

Uputili su apel građanima i novinarima da sačekaju rezultate novih analiza i ignorišu glasine.

Podsetimo, u prištinskim medijima kasno sinoć osvanula je vest da su „uoči trovanja vodom u Dečanima“, na 500 metara vazdušnom linijom od bunara koji služi za vodosnabdevanje, bila dvojica „sumnjivih Srba“.

IndeksOnline je, pozivajući se na izjavu vlasnika jednog restorana, koji se nalazi u blizini ovog bunara, javio da su navodno mladići srpske nacionalnosti došli u njegov restoran 27. juna, automobilom novosadskih registarskih tablica i pitala ga kako da dođu do manastira Visoki Dečani.

Vlasnik restorana je, kako piše IndeksOnline, obavestio policiju o poseti dva mladića jer su mu bili sumnjivi i poslao snimak sigurnosne kamere policiji, radi njihove identifikacije.

U istom tekstu, ovaj medij ujedno izveštava da je bunar koji služi za vodosnabdevanje, juče posetila ekipa Albanian Post-a, koja je uvidela da je on napola otvoren, te da je betonski poklopac na njemu bio neosiguran.

O ovom slučaju izvestio je danas i KosovaPress, sa naslovom „Stanovnici sumnjaju da su dva Srbina otrovali vodu u Dečanu“ – prenoseći ujedno izjave više građana, kao i vlasnika restorana koji je slučaj prijavio policiji.

Na pisanje prištinskih medija danas je reagovala Kancelarija za KiM, koja je saopštila da je „na delu veoma opasna i neodgovorna kampanja dezinformacija u delu albanske javnosti i navodi da Srbi, bez ijednog jedinog dokaza, pokušavaju da se proglase odgovornim za trovanje vode u Dečanima.

Predsednik Srbije takođe je ovog jutra komentarisao pisanje prištinskih medija. Kazao je da Beograd „ima analizu njihovog kretanja“ te takođe poručio da oni nisu bili ni 500 metara blizu izvorišta vode.

„Dešavaju se mnoge stvari, od njihovih pretnji do svega drugog, a to u Dečanima, čekamo i slušamo šta će sve da kažu“, poručio je Vučić.

Podsetimo, pre dva dana Osnovno tužilaštvo u Peći pokrenulo je istragu o navodno zatrovanoj vodi u Dečanima, dok je glavni tužilac Osnovnog suda u Peći, Agim Kurmehaj, danas zatražio hitan izveštaj Kosovske policije u Dečanima o boravku dvojice srpskih državljana u ovoj opštini.

Pokretanju istrage prethodilo javljanje više stotina građana zdravstvenim institucijama u Dečanima, koji su se žalili na dijareju i povraćanje. Prema navodima prištinskih medija, do sada se na navodno trovanje vodom požalilo preko 1.500 građana.

Kosovski institut za javno zdravlje, iako je juče izvestio da su mikrobiološke analize uzoraka negativne, danas se oglasio novim obaveštenjem – da je laboratorijskim ispitivanjima identifikovano više bakterija koje bi mogle da „daju indikacije“ da je zagađena pijaća voda u selima opštine Dečani.

Dečane je danas posetio kosovski ministar za javno zdravlje, Arben Vitia, koji je kazao da je situacija u ovoj opštini stabilna, te da je sve manje ljudi koji traže medicinsku pomoć.

Pročitajte još:

Glavni tužilac u Peći zahteva hitan izveštaj KP o boravku dvojice Srba u Dečanima

NIJZ – Dečani: Pronađeno više bakterija koje bi mogle da dovedu do zagađenja vode

Kosovski mediji: „Uoči trovanja vodom, Dečane posetili sumnjivi Srbi“; Kancelarija za KiM: Pokušavaju Srbe da optuže – opasna kampanja dezinformacija

Kosovski institut za javno zdravlje: Analiza pokazala da voda u Dečanima nije zatrovana

Gradonačelnik Dečana: Voda samo za sanitarnu upotrebu

Dečani: Stotine građana zatražilo pomoć lekara, sumnjaju da su se otrovali vodomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.