Vučić: Nisu bili ni 500 metara blizu izvorišta vode

„Beograd ima analizu kretanja dva lica sa novosadskim tablicama, oni nisu bili ni 500 metara blizu izvorišta vode“, izjavio je danas predsednik Srbije, nakon pisanja prištinskih medija da su „dvojica sumnjivih Srba viđena u Dečanima neposredno pre trovanja vodom“.

„Dešavaju se mnoge stvari od njihovih pretnji do svega drugog, a to u Dečanima, čekamo i slušamo šta će sve da kažu“, kazao je Vučić nakon otvaranja Zdravstvene stanice Borča u okviru Doma zdravlja „Dr Milutin Ivković“ Palilula.

Tekst koji je objavio sinoć IndeksOnline naslovljen „Neosigurani bunar i ‘dvojica sumnjivih Srba koji su posetili Dečane pre trovanja„, naišao je jutros na kritiku Kancelarije za KiM, koja ga tumači kao pokušaj optuživanja Srba za trovanje vodom.

Više o tome u posebnoj vesti:

Kosovski mediji: „Uoči trovanja vodom, Dečane posetili sumnjivi Srbi“; Kancelarija za KiM: Pokušavaju Srbe da optuže – opasna kampanja dezinformacija

Vučić ujedno tvrdi da se osim ovih, dešavaju mnoge druge stvari u regionu, za koje se, kako kaže, optužuje Srbija.

„Ako ste pratili juče došlo je do žestokih uvreda predsedništva Republike Hrvatske, članova predsedništva BiH, i to traje već dva – tri dana, a onda se dogodilo to da je policija kantona Sarajevo uhapsila šefa državne bezbednosti BiH, ne znam i ne zanima me zašto. A onda ste u izjavama političara čuli da iza toga stoji Srbija“, tvrdi predsednik.

Konstatuje da kada se iz Prištine, a sa druge strane, i iz Sarajeva, čuju slične izjave, da ne može da razume „kako to nekome može da padne na pamet“.

Pomenuo je i objave beogradskih, kako kaže, tajkunskih medija „da Kurti ne žuri sa dijalogom jer čeka promenu vlasti u Beogradu, zato što zna da Vučić neće da mu da ono što bi mu drugi dali kad on ode“.

„Da li se tome raduju ili žale“, upitao je srpski predsednik.

„Kada pogledate šta se sve zbiva postane vam jasno pod kakvim smo pritiskom, koliko ozbiljno i odgovorno moramo da se ponašamo u narednom periodu“, zaključio.

Predsednik Srbije je i danas govorio o naoružavanju, ali ne samo Kosova, veći i drugih u regionu. Konstatuje da je teška i nezavidna pozicija Srbije po pitanju stabilnosti u regionu.

„Vidite koliko se svi naoružavaju, ne smeta, ali konstatujem da Albanija kupuje barjaktare (turske borbene dronove prim. red.), da Turci i Amerikanci dostavljaju značajno oružje i oruđe Albancima – od vozila vuran do hamera. To nije pretnja za nas, ali ukazuje na to da moramo da budemo pažljivi“, tvrdi srpski predsednik.

Takođe je saopštio da je ovog jutra imao sastanak u Generalštabu.

„Analizirali smo sve sposobnosti, radimo na rešavanju problema koje imamo“, kazao je.

I danas se pohvalio snagom Vojske Srbije, ali i kazao da Srbija nije zainteresovana za bilo kakva ofanzivna dejstva.

„Snaga naše vojske neuporediva je sa snagom koja je bila pre 10 ili 20 godina. Nisam još uvek sasvim zadovoljan, uvek ću tražiti više i bolje. Kao vrhovni komandant, uvek ću se boriti za više, ali imamo dovoljnu silu da odvratimo svakog potencijalnog agresora, ali mi nismo zainteresovani za bilo kakva ofanzivna dejstva“, podcrtao je predsednik.

Govorio je i o izgradnji bolnice u Gračanici, kao i renoviranju KBC-a u Kosovskoj Mitrovici. Međutim, ni ovog puta nije saopštio konkretan datum kada će se krenuti sa izgradnjom.

„Kada je u pitanju izgradnja novog zdravstvenog centra u Gračanici, projekat je završen pre 7 dana, jer ćemo u Gračanici početi sve iznova. Ono što će da bude između opšte bolnice i KBC Kosovska Mitrovica – čeka se završetak projekta. To će biti impresivna zgrada na ponos Srbima iz centralnog Kosova, Pomoravlja, za sve Srbe na Kosovu, ne samo u četiri severne opštine“, zaključio je srpski predsednik.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.