Kosovski institut za javno zdravlje: Analiza pokazala da voda u Dečanima nije zatrovana

Voda FOTO: Vesti
Mikrobiološke analize uzoraka u slučaju trovanja stanovnika opštine Dečani su negativne, potvrdila je Adnora Nurboja iz kosovskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZK), odnosno da se ovim ispostavlja da voda u ovoj opštini nije zatrovana.

Ona je za Kljan Kosova dalje kazala da će, uprkos ovim rezultatima, narednih dana uzorci ponovo biti uzeti na testiranje.

Analize su rađene u mikrobiološkim laboratorijama NIJZK, kako bi se utvrdilo da li je ovaj slučaj povezan sa kontaminacijom.

Prethodno je kasno sinoć gradonačelnik Dečana, Baškim Ramosaj nakon sastanka sa Štabom za upravljanje vanrednim situacijama i u skladu sa preporukama kosovskog instituta za javno zdravlje, uputio apel građanima da vodu koriste samo za sanitarne potrebe i da se za potrebe domaćinstva preporučuje da se voda koristi tek nakon što se prokuva.

Takođe, naglasio je da su ovi kriterijumi na snazi do donošenja druge odluke.

Juče ujutru je u na celoj teritoriji ove opštine proglašeno vanredno stanje.

Odluka je doneta nakon što je, kako su preneli mediji, 900 građana Dečana zatražilo pomoć u Centru za porodičnu medicinu, zbog sumnje na trovanje vodom.

Ovu opštinu juče je posetio i kosovski ministar zdravlja, Arben Vitija, koji je otklonio sumnje prethodno iznete u medijima, kazavši da dva smrtna slučaja koja su se dogodila u poslednja 24 sata u Dečanima, „nemaju nikakve veze sa trovanjem vodom“.

Pročitajte još:

Gradonačelnik Dečana: Voda samo za sanitarnu upotrebu

Dečani: Stotine građana zatražilo pomoć lekara, sumnjaju da su se otrovali vodomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.