Glavni tužilac u Peći zahteva hitan izveštaj KP o boravku dvojice Srba u Dečanima

Agim Kurmehaj tužilac peć
FOTO: Preuzeto sa Gazeta Express

Glavni tužilac Osnovnog suda u Peći, Agim Kurmehaj, zatražio je hitan izveštaj Kosovske policije u Dečanima o boravku dvojice srpskih državljana u ovoj opštini, a koji su u prištinskim medijima označeni kao „sumnjiva lica“ koja su boravila u ovoj opštini „uoči trovanja vodom“.

Kako prenosi Gazeta Express, Kurmehaj je izjavio da nije obavešten o ovom slučaju.

„Što se tiče dvojice državljana srpske nacionalnosti, s obzirom na to da Tužilaštvo nije obavešteno o ovom slučaju, danas sam zatražio od policije u Dečanima da sastavi hitan izveštaj i obavesti me o tome. Tada ćemo preduzeti potrebne radnje u tom pravcu“, kazao je Kurmehaj.

Podsetimo, u prištinskim medijima kasno sinoć osvanula je vest da su „uoči trovanja vodom u Dečanima“, na 500 metara vazdušnom linijom od bunara koji služi za vodosnabdevanje, bila dvojica „sumnjivih Srba“.

IndeksOnline je, pozivajući se na izjavu vlasnika jednog restorana, koji se nalazi u blizini ovog bunara, javio da su navodno mladići srpske nacionalnosti došli u njegov restoran 27. juna, automobilom novosadskih registarskih tablica i pitala ga kako da dođu do manastira Visoki Dečani.

Vlasnik restorana je, kako piše IndeksOnline, obavestio policiju o poseti dva mladića jer su mu bili sumnjivi i poslao snimak sigurnosne kamere policiji, radi njihove identifikacije.

U istom tekstu, ovaj medij ujedno izveštava da je ovaj bunar koji služi za vodosnabdevanje, juče posetila ekipa Albanian Post-a, koja je uvidela da je on napola otvoren, te da je betonski poklopac na njemu bio neosiguran.

O ovom slučaju izvestio je danas i KosovaPress, sa naslovom „Stanovnici sumnjaju da su dva Srbina otrovali vodu u Dečanu“ – prenoseći ujedno izjave više građana, kao i vlasnika restorana koji je slučaj prijavio policiji.

Na pisanje prištinskih medija danas je reagovala Kancelarija za KiM, koja je saopštila da je „na delu veoma opasna i neodgovorna kampanja dezinformacija u delu albanske javnosti i navodi da Srbi, bez ijednog jedinog dokaza, pokušavaju da se proglase odgovornim za trovanje vode u Dečanima.

Predsednik Srbije takođe je ovog jutra komentarisao pisanje prištinskih medija. Kazao je da Beograd „ima analizu njihovog kretanja“ te takođe poručio da oni nisu bili ni 500 metara blizu izvorišta vode.

„Dešavaju se mnoge stvari, od njihovih pretnji do svega drugog, a to u Dečanima, čekamo i slušamo šta će sve da kažu“, poručio je Vučić.

Podsetimo, pre dva dana Osnovno tužilaštvo u Peći pokrenulo je istragu o navodno zatrovanoj vodi u Dečanima.

Istrazi je prethodilo javljanje više stotina građana zdravstvenim institucijama u Dečanima, koji su se žalili na dijareju i povraćanje. Prema navodima prištinskih medija, do sada se na navodno trovanje vodom požalilo preko 1.500 građana.

Kosovski institut za javno zdravlje, iako je juče izvestio da su mikrobiološke analize uzoraka negativne, danas se oglasio novim obaveštenjem – da je laboratorijskim ispitivanjima identifikovano više bakterija koje bi mogle da „daju indikacije“ da je zagađena pijaća voda u selima opštine Dečani.

Dečane je danas posetio kosovski ministar za javno zdravlje, Arben Vitia, koji je kazao da je situacija u ovoj opštini stabilna, te da je sve manje ljudi koji traže medicinsku pomoć.

Pročitajte još:

NIJZ – Dečani: Pronađeno više bakterija koje bi mogle da dovedu do zagađenja vode

Kosovski mediji: „Uoči trovanja vodom, Dečane posetili sumnjivi Srbi“; Kancelarija za KiM: Pokušavaju Srbe da optuže – opasna kampanja dezinformacija

Kosovski institut za javno zdravlje: Analiza pokazala da voda u Dečanima nije zatrovana

Gradonačelnik Dečana: Voda samo za sanitarnu upotrebu

Dečani: Stotine građana zatražilo pomoć lekara, sumnjaju da su se otrovali vodom

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.