Kosovski mediji: „Uoči trovanja vodom, Dečane posetili sumnjivi Srbi“; Kancelarija za KiM: Pokušavaju Srbe da optuže – opasna kampanja dezinformacija

Foto: Printscreen

„Slična kampanja plasiranja lažnih vesti poslužila kao izgovor i povod za spiralu nasilja, koja je kulminirala u martovskom pogromu 2004. godine“, upozorila je danas Kancelarija za KiM, nakon što je u prištinskim medijima kasno sinoć osvanula vest da su „uoči trovanja vodom u Dečanima“, na 500 metara vazdušnom linijom od bunara koji služi za vodosnabdevanje, bila dvojica „sumnjivih“ Srba.

Početkom ove nedelje, nakon što se zdravstvenim institucijama u Dečanima javilo više stotina ljudi, žaleći se na tegobe, probudila se sumnja da je došlo do trovanja vodom.

Međutim, kako je juče saopštio kosovski institut za javno zdravlje, nakon analize vode, utvrđeno je da voda u Dečanima nije zatrovana.

Uprkos tome, sinoć je IndeksOnline objavio vest naslovljenu „Neosigurani bunar i ‘dvojica sumnjivih Srba koji su posetili Dečane pre trovanja„, dok su potom istu preneli i drugi mediji koji izveštavaju na albanskom.

IndeksOnline je, pozivajući se na izjavu vlasnika jednog restorana u Dečanima, javio da su „dvojica sumnjivih Srba“ navodno krajem prošlog meseca boravila u njegovom objektu, koji se nalazi na 500 metara vazdušno od bunara za vodosnabdevanje.

Naime, vlasnik ovog restorana kazao je da su mladići srpske nacionalnosti došli u njegov restoran 27. juna, automobilom novosadskih registarskih tablica i pitala ga kako da dođu do manastira Visoki Dečani.

Mućaj je, piše IndeksOnline, obavestio policiju o poseti dva mladića jer su mu bili sumnjivi i poslao snimak sigurnosne kamere, radi njihove identifikacije.

U istom tekstu, ovaj medij ujedno izveštava da je bunar koji služi za vodosnabdevanje, a koji se nalazi nedaleko od ovog restorana, juče posetila ekipa Albanian Post-a, koja je uvidela da je on napola otvoren, te da je betonski poklopac na njemu bio neosiguran.

IndeksOnline, takođe piše da su direktor regionalnog vodovoda „Hidrodrini“ Agron Tigani i vršilac dužnosti menadžera vodosnabdevanja Dečana Petrit Januzaj „kategorički negirali da počinioci mogu lako da zloupotrebe te bunare“.

Podsetimo, pre dva dana Osnovno tužilaštvo u Peći pokrenulo je i istragu o navodno zatrovanoj vodi u Dečanima.

Kancelarija za KiM: Pokušavaju da proglase Srbe odgovornim za trovanje“

Na pisanje prištinskih medija danas je reagovala Kancelarija za KiM, koja je saopštila da je „na delu veoma opasna i neodgovorna kampanja dezinformacija u delu albanske javnosti i navodi da Srbi, bez ijednog jedinog dokaza, pokušavaju da se proglase odgovornim za trovanje vode u Dečanima.

Predsednik Srbije takođe je ovog jutra komentarisao pisanje prištinskih medija. Kazao je da Beograd „ima analizu njihovog kretanja“ te takođe kazao da oni nisu bili ni 500 metara blizu izvorišta vode.

„Dešavaju se mnoge stvari, od njihovih pretnji do svega drugog, a to u Dečanima, čekamo i slušamo šta će sve da kažu“, poručio je Vučić.

„Ovakvo novo plasiranje lažnih vesti može imati dalekosežne posledice po, ionako krhku, bezbednosnu situaciju na prostoru Kosova i Metohije. Do njih dolazi u trenutku povećanog broja incidenata prema Srbima u pokrajini, a sada im se na ovaj način dodatno crta meta na čelu, ali i iznova ugrožava bezbednost manastira Visoki Dečani“, navodi se u reakciji.

Kancelarija za KiM uputiće danas pismo svim međunarodnim misijama koje deluju na Kosovu, a zahtev će biti „da se prekine sa ovom neodgovornom kampanjom lažnih vesti i dodatno zaštite Srbi u pokrajini“.

Ova institucija ističe da je vest o trovanju u Dečanima prvo bila praćena međusobnim optužbama i prepucavanjima albanskih stranaka za odgovornost za ovaj problem, a da su sada „kao meta označeni Srbi“.

„Zato apelujemo da se problem koji je nastupio ne koristi za politizaciju i stigmatizaciju Srba“, navodi Kancelarija dodajući, da je“ slična lažna optužba plasirana i 2019. godine, kada su iz Prištine tvrdili da su glasački listići iz centralne Srbije zatrovani, što se pokazalo kao potpuna neistina.

Pročitajte još:

Kosovski institut za javno zdravlje: Analiza pokazala da voda u Dečanima nije zatrovana

Gradonačelnik Dečana: Voda samo za sanitarnu upotrebu

Dečani: Stotine građana zatražilo pomoć lekara, sumnjaju da su se otrovali vodom


O prethodnom slučaju „trovanja kovertama iz Srbije“ čitajte u:

Medijsko trovanje kovertama

Tači pozvao na suzdržanost do završetka istrage o „sumnjivim kovertama“

Kosovski institut za javno zdravlje: Analiza pokazala da voda u Dečanima nije zatrovana

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.