Gradonačelnik Dečana: Voda samo za sanitarnu upotrebu

Voda FOTO: Vesti

Vest je ažurirana

U međuvremenu, ponovo se večeras oglasio gradonačelnik Dečana, Baškim Ramosaj nakon sastanka sa Štabom za upravljanje vanrednim situacijama i u skladu sa preporukama kosovskog instituta za javno zdravlje, saopštio da u ovoj opštini od danas funkcioniše vodosnadbevanje.

On je apelovao na građane, da vodu koriste samo za sanitarne potrebe i da se voda za potrebe domaćinstva preporučuje za upotrebu tek nakon što se prokuva.

Takođe, naglasio je da su ovi kriterijumi na snazi do donošenja druge odluke.

Vitija: Smrtni slučajevi nisu povezani sa trovanjem vodom

U međuvremenu, Dečane je posetio i kosovski ministar zdravlja, Arben Vitija, koji je otklonio sumnje prethodno iznete u medijima, rekavši da dva smrtna slučaja koja su se dogodila u poslednja 24 sata u Dečanima, „nemaju nikakve veze sa trovanjem vodom“.

Vitija je, kako prenosi Kosovapress, ove navode izneo na sastanku sa gradonačelnikom Dečana.

Gradonačelnik Dečana, Baškim (Bashkim) Ramosaj saopštio je da je na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o sprečavanju zaraznih bolesti Statuta opštine Dečani, odlučio da na celoj teritoriji ove opštine proglasi vanredno stanje, prenosi Gazeta Express.

Odluka je doneta nakon što je, kako prenosi ovaj medij, do sada 900 građana Dečana zatražilo pomoć u Centru za porodičnu medicinu, zbog sumnje na trovanje vodom.

Kallxo danas prenosi da je gradonačelnik Dečana najavio da je za građane koji se suočavaju sa trovanjem i potrebom za kupovinom lekova opredeljeno 5.000 evra.

„Na osnovu mog predloga, danas smo održali hitan sastanak sa članovima Odbora za politiku i finansije, koji su jednoglasno doneli odluku za dodeljivanje iznosa od 5.000 €, koji će biti namenjen terapijskim potrebama građana koji se suočavaju sa trovanjem poslednjih dana u Dečanima“, kazao je on.

Express navodi ujedno da su se tokom poslednja 24 sata u ovoj opštini dogodila dva smrtna slučaja, za koje se sumnja da su prouzrokovana upravo trovanjem.

Da su dve osobe preminule potvrdio je portparol tužilaštva u Peći, Skadar Nikci.

Nikci je izjavio za prištinske medije da je tužilac naložio da se beživotna tela pošalju na obdukciju.

„Tokom poslednja 24 sata dogodila su se dva sumnjiva smrtna slučaja u dečanskoj opštini. Zbog novonastale situacije u tom regionu, tužilac Odeljenja za teška krivična dela naložio je da se beživotna tela pošalju na obdukciju kako bi se saznalo više o okolnostima njihove smrti“, rekao je Nikci, prenosi Gazeta Express.

Kosovski institut za javno zdravlje saopštio je u ponedeljak da su od šest testiranih uzoraka vode, kod dva pronašli sumnjive supstance bakterija.

Međutim, prema direktoru koji radi na ovom institutu, Naseru Ramadaniju, ispitivanje bi trebalo da se nastavi u laboratoriji, a tačan uzrok ovog trovanja tek treba da se utvrdi.

Povezane vesti: 

Dečani: Stotine građana zatražilo pomoć lekara, sumnjaju da su se otrovali vodom

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.